Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 4,6% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013

ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
Η Ολλανδία, που ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική ότι τα όρια αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησής της ή στην απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ). «Η ολλανδική κυβέρνηση είχε σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και τώρα αυτό γίνεται μπούμερανγκ», δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.

Μέτρα για τον έλεγχο του ελλείμματος καλείται να πάρει πλέον και η Ολλανδία, γεγονός που δημιουργεί πολιτικούς κραδασμούς στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρούτε αναγνωρίζει ότι η «κατάσταση είναι δύσκολη».
Το δυσκολότερο όμως για τον Ρούτε θα ήταν να ζητήσει τη βοήθεια του ακροδεξιού κόμματος, ώστε να διατηρήσει τον συνασπισμό του.
Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε περικοπές από 9,6 έως 10 δισ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα κλείσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3%.
Η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν οι περικοπές να γίνουν από τις κοινωνικές παροχές και το Κράτος-Πρόνοιας, στο οποίο η Ολλανδία είναι πρωτοπόρος.

Στην πρόταση αυτή αντιδρά έντονα ο Χερτ Βίλντερς, του Κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος πέρα από τις ξενοφοβικές του προτάσεις κατά του ισλάμ και της μετανάστευσης, τώρα εμφανίζεται υπέρμαχος των κοινωνικών παροχών.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει μια λύση μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε λήγει η προθεσμία της Κομισιόν, προκειμένου η Ολλανδία να εξηγήσει πώς ακριβώς θα ελέγξει το έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.