Mobile CapitalΜε έσοδα 3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2012 αναμένεται να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Αυτός είναι ο οριστικός στόχος που έχει τεθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την εφετινή χρονιά, ενώ διατηρείται η πρόβλεψη για συγκέντρωση εσόδων ύψους 19 δισ. ευρώ έως το 2015 από την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και πωλήσεις μετοχών δημοσίων (εισηγμένων και μη) επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, μετά την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για ακίνητα (Ελληνικό, IBC, Αφάντου, Κασσιώπη) και μη εισηγμένες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ), πλέον στο προσκήνιο εισέρχονται οι συμμετοχές του Δημοσίου σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Βάσει του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όπως εμφανίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους (Q1) θα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 29% της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Οι επαφές που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κ.  Μητρόπουλος στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα και σε ότι αφορά την περίπτωση του ΟΠΑΠ φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σχετικά με τη διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων που αφορούν τον Οργανισμό σε επίπεδο Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ΟΠΑΠ ΑΕ, ακόμη και εάν χρειαστεί να παραταθεί για μετά το τέλος του μήνα, να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα πως η χώρα τηρεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται από τη συμφωνία με τους πιστωτές της.

Αντίστοιχα, ο προγραμματισμός του Ταμείου προβλέπει τη δημοσιοποίηση πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ποσοστό (35,47%) του δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσα στο Μάιο. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού θεωρείται ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται κινητικότητα για τους διαγωνισμούς σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, οι διαδικασίες τόσο για τον ΟΔΙΕ, όσο και για τη ΛΑΡΚΟ, φαίνεται να καθυστερούν.

Συνολικά, μέχρι το 2015 στο πρόγραμμα προβλέπεται πως θα παραχωρηθούν 11 εισηγμένες και 13 μη εισηγμένες επιχειρήσεις, με εκτιμώμενα έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ.

Νίκος Χρυσικόπουλος