Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ τον Μάιο και απολύσεις στο Δημόσιο

Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ τον Μάιο - Απολύσεις στο ΔημόσιοΣκληρά μέτρα με στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ αλλά και απολύσεις από το Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια προαναγγέλλει η τελευταία Έκθεση της Τρόικα.
Στην Έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Ματίας Μορς ο οποίος προέρχεται από την πλευρά της Κομισιόν, γίνεται λόγος για συνέχιση της ύφεσης το 2012 και ίσως και για το 2013. Συγκεκριμένα, η ύφεση για φέτος υπολογίζεται το 4,75% ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μάλιστα, οι συντάκτες της Έκθεσης δεν περιμένουν ανάκαμψη ούτε το 2013, ενώ το πρώτο φως ανάπτυξης -αν όλα πάνε καλά- θα το δούμε από το 2014. 

Μέτρα μετά τις εκλογές
Μέχρι το 2014, όμως, επισημαίνουν οι ελεγκτές της Τρόικα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα πιο αιματηρή περιστολή δαπανών. Όπως επισημαίνουν, τον Μάιο -αμέσως μετά τις εκλογές- η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να επικαιροποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εκεί να αποφασίσει για μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2013 και το 2014.
Στόχος των νέων σκληρών μέτρων θα είναι να κλείσουν οι τρύπες και να υπάρξουν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, ενώ οι ελεγκτές ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν τις δαπάνες του Δημοσίου.
Και απολύσεις μέχρι το 2015
Στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών, οι Τροϊκανοί μιλούν ανοικτά για μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού (redundancies) του Δημοσίου, δηλαδή με απλά λόγια για απολύσεις. Αυτό θα γίνει με άμεσες απολύσεις αλλά και με εφαρμογή και παγιοποίηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι την ίδια στιγμή που προτείνουν απολύσεις στο Δημόσιο, οι συντάκτες της Έκθεσης μιλούν για ανεργία που θα παραμείνει στα επίπεδα του 18% το 2012 ενώ δεν αποκλείουν κάποια τρίμηνα να φτάσει το 20%.
Τι φταίει που δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι
Στην Έκθεσή τους οι ελεγκτές της Κομισιόν προσπαθούν επίσης να εξηγήσουν τι πήγε στραβά στο πρώτο Μνημόνιο. Κατ' αυτούς, δεν φταίει η συνταγή, αλλά οι «διάφοροι παράγοντες» που στάθηκαν εμπόδιο στην εφαρμογή του: «η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας και, πιο ουσιαστικά, η ύφεση που ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως» .
Διαβάστε την Έκθεση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.