Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εγκαταλείπουν άρον - άρον την Ελλάδα οι Κινέζοι μετανάστες


Εγκαταλείπουν άρον - άρον την Ελλάδα οι Κινέζοι μετανάστεςΛαβωμένο εμφανίζεται το κινεζικό εμπόρια τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση έχει ρίξει κατά πολύ τους τζίρους των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να εγκαταλείπουν άρον-άρον την χώρα μας για χώρες με περισσότερες ευκαιρίες.
Η Chinatown του Μεταξουργείου είναι από τις πιο οργανωμένες κινεζικές αγορές στην Ελλάδα, στεγάζοντας καταστήματα, μαγαζιά με ρούχα, αλλά και σπίτια, και είναι στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αλλά και παγκισμίων Chinatown.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως παλαιότερα. Αν και η κινέζικη μετανάστευση προς την Ελλάδα είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο -περίπου μίας δεκαετίας-, πλέον πολλοί Κινέζοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να πάνε είτε στην πατρίδα τους είτε στην Βραζιλία και την Νότιο Αφρική, χώρες με ολοένα και αναπτυσσόμενη εμπορική δραστηριότητα.
Περί τις 150 με 200 κινεζικές επιχειρήσεις συνολικά δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή της Ομόνοιας, ωστόσο όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Γουάνγκ Πενγκ, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «China-Greece Times», τον τελευταίο χρόνο έχει μπει λουκέτο σε περίπου 30% εξ αυτών.
«Στις αρχές του 2010, και ενώ η κρίση είχε ήδη πλήξει την Ελλάδα, οι κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίαζαν αυξημένα κέρδη. Κι αυτό διότι τα προϊόντα ήταν φθηνά και οι Ελληνες στράφηκαν σε αυτά. Οσο όμως η κρίση βάθαινε οι πελάτες χάθηκαν και από τα κινεζικά καταστήματα» τονίζει ο κ. Πενγκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), το διάστημα 2005 - 2010 στον Δήμο Αθηναίων προκύπτει αισθητή πτώση του αριθμού των νέων κινεζικών επιχειρήσεων, κυρίως μετά το 2008. Υστερα από περίπου μία δεκαετία στην Ελλάδα και ενώ οι πρώτοι Κινέζοι μετανάστες άρχιζαν να ξεπερνούν τα πρώτα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης, «τους "χτύπησε" η οικονομική κρίση» υποστηρίζει ο Κινέζος δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.