Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ME ΟΠΑΠ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Από το : 24betgr.com
Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας περνάει το 29% του ΟΠΑΠ καθώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έχει οριστεί ότι πρέπει ο οργανισμός να ιδιωτικοποιηθεί. Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του προγράμματος των...
αποκρα
τικοποιήσεων και ειδικά για τις πωλήσεις "φιλέτων" που θα μπορούσαν ευκολότερα να προσελκύσουν επενδυτές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο για το 2012 προβλέπεται μεταξύ άλλων η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΔΕΣΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ακινήτων του Δημοσίου και ποσοστού των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι η είσπραξη 11 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία συνολικά 50 δισ. ευρώ έως και το 2015.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο του Ταμείου, οι οικονομικοί στόχοι δεν μπορούν να πιαστούν ενώ το πρόγραμμα δεν είναι όσο ταχύ απαιτεί η τρόικα και ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει. Τονίζει επίσης ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θέτει η Κομισιόν σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίεσης της τρόικα για άμεση αποκρατικοποίηση είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί το 2013, επειδή όμως φαίνεται ότι ενισχύεται παρανόμως από το κράτος, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν την άμεση πώλησή της.

Αναπόφευκτη θεωρείται πάντως η μεταβολή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιθανό το "κούρεμα" των προσδοκώμενων εσόδων. Η τρόικα πιέζει ήδη για άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς και τράπεζες, μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, καταργήσεις επιδομάτων και περιορισμούς υπερωριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.