Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Μάχη» στο υπουργείο Εργασίας μετά το βέτο της τρόικας για μέτρα εδώ και τώρα

Tο θρίλερ των κρίσιμων διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να προσέρχεται σε διάλογο για γερά νευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η σκληρή ατζέντα των δανειστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «τσεκούρι» στον κατώτερο, το 13ο και ο 14ο μισθό.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης θα μεταφέρει κατά τη συνάντηση τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την διατήρηση του 13ου, του 14ου και του κατώτατου μισθού.

Η τρόικα από την πλευρά της έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή. Σε σημερινό τους δημοσίευμα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν κούρεμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από 751 σήμερα (μείωση 20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με πάτωμα τα 750 ευρώ.


Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο μαραθώνιος των επαφών συνεχίστηκε με τις συναντήσεις της γγ του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας το οποίο δεν έκανε βήμα πίσω ενώ συνέδεσε την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων.

Στις συναντήσεις δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου στοιχεία για τις προβλέψεις της εξέλιξης του κόστους εργασίας έως το 2015. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι το μέτρο της μείωσης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα με τις μειώσεις που ζητά η τρόικα, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει και θέματα που επιδρούν στο ύψος του μέσου μισθού και στα οποία υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πρόκειται για θέματα όπως :

- Το «πάγωμα» μισθών για περίπου μια τριετία ακόμη και του κατώτατου, αν όχι από φέτος σίγουρα από το 2013.

- Το «πάγωμα» αυξήσεων, ωριμάσεων και επιδομάτων.

- Τον περιορισμό του κόστους επιπλέον αμοιβών, όπως οι υπερωρίες.

- Επίσης, την ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η τρόικα, επιβαρύνουν το συνολικό μισθολογικό κόστος.

- Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ώστε να αποκλεισθεί η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων.

- Την ενίσχυση των τοπικών σύμφωνων απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας.

- Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ταμείων. Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Στην τελευταία συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη διατήρηση τόσο του κατώτερου μισθού (που διαμορφώνεται στα 751 ευρώ) όσο και στο θέματα του 13ου και του 14ου μισθού.

Σημειώνεται πως οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τη ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει την εθνική συλλογική σύμβαση αδιαπραγμάτευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.