Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Με τρία «όχι» πάει στις Βρυξέλλες ο Παπαδήμος

Στην πλέον κρίσιμη φάση τους μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας καθώς ο πρωθυπουργός, που θα συμμετάσχει σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής, πήρε μαζί τους τρία «όχι» από τη χτεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης έθεσαν στον Λουκά Παπαδήμο τις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το PSI, το Νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.  Ειδικότερα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμφωνήσουν:


στην μείωση του κατώτατου μισθού,
στην κατάργηση των «δώρων» δηλαδή του 13ου και του 14ου μισθού
στην εκχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε ξένο επίτροπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συζητούν μείωση του κατώτατου μισθού ενώ φέρονται έτοιμοι να θυσιάσουν τον 14ο μισθό προκειμένου να διασωθεί ο 13ος. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί μόνο ως «ύστατη υποχώρηση», στην περίπτωση που  οι πιέσεις της Τρόικα είναι ανεξέλεγκτες. Επισήμως, ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισαν ότι  δεν θα συναινέσουν στην περικοπή των δύο μισθών ούτε στην μείωση του κατώτατου μισθού και αυτή θα είναι η στάση της χώρας στο θέμα.

Για το θέμα που ανέκυψε την Παρασκευή με το γερμανικό έγγραφο περί διορισμού ευρωπαίου Επιτρόπου ο οποίος θα έχει τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας, και επανήλθε χτες με τις προκλητικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ξεκαθάρισαν ότι την ευθύνη για την δημοσιονομική πολιτική στη χώρα έχει η κυβέρνηση της. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε χτες μια σκληρή δήλωση-απάντηση στον Ρέσλερ τονίζοντας πως «όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα».

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι στη χτεσινή σύσκεψη ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να ζήτησε λευκή εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το αρνήθηκαν (ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν θετικός) λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συμβουλευθεί τους πολιτικούς αρχηγούς για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, που παρεκλίνει από όσα αποφασίστηκαν. Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός μίλησε για «σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς» τονίζοντας ότι «δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.