Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Παγωνιά στα Βαλκάνια - Τριάντα νεκρούς θρηνεί η Ουκρανία από το δριμύ ψύχος

Ακόμη πιο χαμηλά έπεσε ο υδράργυρος σήμερα το πρωί στη Βουλγαρία, όπου από χθες καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρήθηκε στην πόλη Κνέζα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου στις 5 τα ξημερώματα, το θερμόμετρο έδειχνε -29 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες κάτω του -20 έδειχνε την ίδια ώρα το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Σόφια (-21).

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολικό ψύχος και σήμερα, με αρνητικές θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Ήδη, από χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Sofia News Agency", σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας έχει κηρυχθεί "πορτοκαλί συναγερμός" εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ έχει εκδοθεί και ξεχωριστή προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε τρεις περιοχές της χώρας: τη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Ντόμπριτς.

Χθες, το θερμόμετρο στην πόλη Τσιπράν έδειξε -24 βαθμούς Κελσίου και στο Βιντίν -20, ενώ σε αρκετές ακόμη περιοχές, όπως οι Μοντάνα, Οριάχοβο, Σβίστοφ, Λόβετς και Βέλικο Τίρνοβο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1961.


Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο για συνέχιση του πολικού ψύχους, με ένταση των ανέμων, αλλά και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.
Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες- ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να μένουν στο σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς.

Τριάντα νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τις πέντε τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από το κύμα ψύχους στην Ουκρανία, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει στους 33 βαθμούς υπό το μηδέν, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άστεγοι, ανακοίνωσε το υπουργείο. Άλλοι 500 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν με κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το ψύχος.

Η Ουκρανία περνάει τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων έξι ετών. Οι θερμοκρασίες σ' αυτή την πρώην σοβιετική χώρα συνήθως δεν πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 1.600 κέντρα για να παράσχουν καταφύγιο και τρόφιμα στους άστεγους.

Δριμύ Ψύχος και στη Ρουμανία

Στους -29,3% "κατρακύλησε", νωρίς το πρωί, το θερμόμετρο στην πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που στην παραπάνω ρουμανική επαρχία καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο να διατηρείται σταθερά σε επίπεδα κάτω των -26 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τις αρχές της Κοβάσνα, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας του πολικού ψύχους, με τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά, όπως και οι παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρισμού.

Ανοιχτές είναι και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες της επαρχίας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν -35,8 βαθμοί Κελσίου, στις 8 Φεβρουαρίου του 2005.

Πολικές Θερμοκρασίες σε Σερβία - Μαυροβούνιο

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σήμερα σε όλη τη Σερβία, με την περιοχή της Σιένιτσα στο όρος Ζλάτιμπορ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, να έχει τη χαμηλότερη, -28 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη Κρούσεβατς το θερμόμετρο έδειξε -24 βαθμούς, στην Τσούπρια και στο Κραγκούγεβατς -23 βαθμούς Κελσίου και στο Λέσκοβατς -22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σμεντέρεβσκα Παλάνκα, στην Πόζεγκα, στο Κράλιεβο και στο Ντιμίτροβγκραντ το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε τους -21 βαθμούς Κελσίου, στο Νέγκοτινο -20 και στο Βάλιεβο -19.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η παγωνιά θα συνεχιστεί τις επόμενες επτά μέρες και από την Πέμπτη θα ξαναρχίσουν σφοδρές χιονοπτώσεις.

Σε 14 δήμους της χώρας παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς και πρόσθεσε ότι οι αναγγελίες για νέες χιονοπτώσεις θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Τόνισε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα έλλειψης καυσίμων για τα εκχιονιστικά μηχανήματα που καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι.
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο Μαυροβούνιο, όπου έως το τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και ισχυρές χιονοπτώσεις, κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πλέβλια, όπου το θερμόμετρο έδειξε -20 βαθμούς Κελσίου και στο όρος Ζάμπλιακ -19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.