Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κύμα ψύχους από τη Σιβηρία σαρώνει τη χώρα - Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, κακοκαιρία και παγετός τοπικά. Οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι την Αττική, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να «κολλάει» υπό το μηδέν. Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα.

Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Πρίνου - Καβάλας και Νέα Στείρα - Αγία Μαρίνα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική.


Στην Αττική ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει σήμερα έως και τον -1 βαθμό Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη στους -5 βαθμούς. Στους -12 βαθμούς Κελσίου θα πέσει η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ασθενείς παραδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Παρά το γεγονός ότι σημειώνονται όλη νύχτα παροδικές έντονες χιονοπτώσεις κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία. 

Πού χρειάζονται αλυσίδες ΕΔΩ

Λίγο μετά τις 8 το πρωί πυκνή χιονόπτωση κάλυψε το τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, από το 146 χιλιόμετρο έως το 160, στην περιοχή της Αρκίτσας. Η παρέμβαση των ειδικών μηχανημάτων κράτησε τον δρόμο ανοιχτό, όπως άλλωστε και όλη τη νύχτα, σε διάφορα σημεία.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Φθιώτιδος. Τα σχολεία μέσα στην πόλη της Λαμίας λειτουργούν κανονικά, ενώ παραμένουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης. Επίσης, ορισμένα περιφερειακά σχολεία της Λαμίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί.
Τα μηχανήματα έχουν ανοίξει τους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς 'Αμφισσα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλον τον νομό Ευρυτανίας, λόγω του πολικού ψύχους και του παγετού.

Στην περιοχή της Θήβας η κυκλοφορία προς τα χωριά Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές και Λεύκτρα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, στις 9.30 θα ανοίξουν τα σχολεία της Δομβραίνας, Ελλοπίας, Ξηρονομής, Χωστίων Βάγιων, Νεοχωρακίου, Ελεώνα και Υπάτου, ενώ τα σχολεία στην πόλη της Θήβας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Παγωμένη η Βόρεια Ελλάδα. Στους -10 η θερμοκρασία στη Φλώρινα

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο υδράργυρος διατηρείται σταθερά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί σε Αλεξανδρούπολη και Φλώρινα, με τον θερμόμετρο να πέφτει στους -10 βαθμούς Κελσίου. Ήλιος με δόντια στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία στις 8 το πρωί έφτασε στους 7 βαθμούς Κελσίου. Ίδιο σκηνικό στην Καβάλα και τις Σέρρες με το θερμόμετρο, το πρωί, να υποχωρεί στους -8 και -7 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Λάρισα, δημιουργώντας προβλήματα στην μετακίνηση των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού. Συνθήκες παγετού επικρατούν από το πρωί στη Θεσσαλία, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στο Βόλο (-4 βαθμοί Κελσίου).

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου. Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, επί της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει, εξάλλου, στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ. και στο 50ό χλμ., Μικρό Ελευθεροχώρι).

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια» και «Σέλι», στην Ημαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους 'Αρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλμ.) στην Πέλλα, και Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο χλμ.) στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βόλο προς τη Ζαγορά Πηλίου (άνω κλάδος, από το 5ο έως το 44ο χλμ.) και στην εθνική οδό Τρικάλων - 'Αρτας (από Ελάτη έως γέφυρα Αλεξίου, 26ο έως 75ο χλμ.). Το ίδιο ισχύει σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

 Πρόβλεψη Καιρού

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από μείον 4 (-04) έως 01 βαθμούς Κελσίου.  

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση στα δυτικά του νομού σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο θα δείξει από μείον 5 (-05) έως 03 βαθμούς Κελσίου.      

Αναλυτική πρόγνωση  

Μακεδονία, Θράκη  
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.  
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: από μείον 6 (-06) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους μείον 12 (-12) βαθμούς Κελσίου.      

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος  
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.  
Ανεμοι: ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.  
Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από μείον 4 (-04) έως 04 βαθμούς Κελσίου.      

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος  
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα.  
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.  
Θερμοκρασία: από μείον 5 (-05) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.      

Κυκλάδες, Κρήτη  
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.  
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.      

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα  
Καιρός: λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.  
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: στα Δωδεκάνησα από 05 έως 10 και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.