Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Γιούνκερ: «Απαράδεκτη» η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία...

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο και για ...
την Ελλάδα και για εμένα», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας να δηλώνει ότι τα περί επιτροπείας αποτελούν απλώς «μια γενική σκέψη» και την ίδια την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να λέει ότι «δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία».



Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «εξατομικεύεται» η περίπτωση της Ελλάδας.

«Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο», όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.


Ρίχνει τους τόνους η Γερμανία

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» πρόσθεσε η Καγκελάριος.

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, για να συμπληρώσει: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας για να δούμε, όπως ανέφερε, «τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Κότχαους μίλησε για δύο πιθανές πορείες:

- Η πρώτη να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

- Η δεύτερη, είπε, θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».

Την πρόταση τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα απορρίπτει ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνοντας πως ο επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής». Ο γερμανός πολιτικός τόνισε ότι «τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική»

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο κ. Γκάμπριελ προειδοποιεί ότι αυτή η κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη η τρόικα, η οποία δίνει συμβουλές στους Έλληνες.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», τονίζει και ζητεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της «Τρόιχαντ», η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

«Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι», εξηγεί.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι όμως, υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αν στείλουμε εκεί έναν γερμανό επίτροπο».

Σε ό,τι αφορά πάντως την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι πραγματικές επιδόσεις των Ελλήνων, τι υλοποιήθηκε τελικά από τις δεσμεύσεις» και ζητεί να μη δοθεί νέα βοήθεια αν δεν υπάρξει κινητικότητα.


Αντίθετη στα γερμανικά σχέδια η Αυστρία

Σαφώς κατά του διορισμού επιτρόπου τάχθηκε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως «επιτηρητής».

Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα -και αυτό, όπως σημειώνει, θα πρέπει σαφέστατα να τονιστεί- έχει να εκπληρώσει σκληρούς όρους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν ευκολότερη την κατάσταση. Πρόκειται, όπως είπε, για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, μέχρις ότου η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές.

Κατά την άποψή του, μέχρι τότε θα πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι, όμως, από την άλλη, στην πολιτική κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον άλλο, καθώς με αυτό τίποτε δεν επιτυγχάνεται και οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Φάιμαν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και προς τούτο πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε η πολιτική να έχει «το λέγειν» περισσότερο από τις χρηματαγορές και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, καθώς δεν αρκεί να διακηρύσσεται μόνον η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής, που δεν μπορεί βέβαια να λειτουργήσει χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος παρατήρησε ότι η γερμανική πρόταση «δεν είναι και πολύ λογική». Ο κ. Ασελμπορν προειδοποίησε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο» τον ελληνικό λαό, ενώ εκτίμησε πως η Γερμανία θα πρέπει να είναι «λίγο πιο προσεκτική στις δηλώσεις της».


Η ατζέντα της Συνόδου
Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του 2012, να υιοθετήσουν επισήμως το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπει επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο, αναμένεται να συγκεντρώσει τις υπογραφές των χωρών - μελών, πλην της Βρετανίας. Πάντως η Βρετανία δεν προτίθεται στο στάδιο αυτό να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να φέρουν σε πέρας το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο BBC, λίγο πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως «δεν έχουμε την πρόθεση να δράσουμε τώρα» και πρόσθεσε πως «επιφυλασσόμαστε συγκεκριμένα όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του Δικαστηρίου».

Ο Χέιγκ υπενθύμισε πως «αν η χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών απειλήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Βρετανίας ή πλήξει τα ζωτικά συμφέροντά μας, όπως η ενιαία αγορά, τότε θα αναλάβουμε νομική δράση».

Πάντως, ο Χέιγκ επισήμανε πως «ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου του σχεδίου συμφωνίας, που υποβάλλεται προς συζήτηση σήμερα, είναι πράγματα που η ευρωζώνη μπορεί να επιχειρήσει μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών. Δεν χορηγούνται νέες εξουσίες στους θεσμούς».

Επαφές Παπαδήμου

Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, καθώς στην ατζέντα της συνάντησης είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γευμάτισε το μεσημέρι με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, μετά και τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που η συμφωνία για το PSI παραμένει ανοιχτή και η τρόικα επιμένει στη σκληρή της γραμμή ως προς τις απαιτήσεις της και τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την τήρηση των μέτρων που θα απορρέουν από τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.