Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τι με νοιάζει εμένα η φοροδιαφυγή;

ΗΠΑ

«Μπορούμε είτε να αρκεστούμε σε μία χώρα όπου ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει μια χαρά, όταν η πλειονότητα των Αμερικανών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, είτε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία όπου όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια, όλοι έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες»

[..] «Πείτε το ταξικό πόλεμο, αν θέλετε. Όμως το να ζητήσεις από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώσει τουλάχιστον όσο πληρώνει η γραμματέας του, αυτό οι Αμερικανοί το θεωρούν κοινή λογική».

[...]«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι αξίες των Αμερικανών. Αυτές πρέπει να αναμορφώσουμε».

24-1-2012, Μπαράκ Ομπάμα, ομιλία ενώπιον των μελών του Κογκρέσου.

ΙΤΑΛΙΑ


«Μπορεί να σκεφτείτε, είμαι 13, γιατί θα έπρεπε να νοιάζομαι για τους φόρους; Αλλά μπορείτε να πάρετε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σας, τους γονείς και τους φίλους σας. »

Maurizio Compagnone, Ιταλός Υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών σε γυμνάσιο της χώρας, απεσταλμένος του Πρωθυπουργού Μ. Μόντι. (How to Trim a Public Debt? Italy Tries Raising the Social Stigma On Tax Evaders, Νew York Times 24/12/11).

Σκοπός; Η δημιουργία συνείδησης νομιμότητας και η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης.

Οι φορολογικές αρχές λένε ότι η Ιταλία χάνει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο στην μαύρη εργασία, ενώ η εθνική αρχή στατιστικών τοποθετεί την παραοικονομία να είναι περίπου 17,5 % του ΑΕΠ. Το τρίτο υψηλότερο στη Δυτική Ευρώπη μετά τη Μάλτα και την …σωστά μαντέψατε …Ελλάδα!

Στην Ιταλία επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα αποδώσουν. Ο Bruno Tinti, πρώην οικονομικός εισαγγελέας σημείωσε: «Οι φοροδιαφεύγοντες ψηφίζουν, αυτό είναι το πρόβλημα!»

Una facca una razza, λοιπόν!

Μια χώρα που κάποιοι φορολογούνται με υψηλό συντελεστή κι άλλοι καθόλου δημιουργεί μια χυδαία ασυμμετρία. Παγκόσμια σταθερά.

EΛΛΑΔΑ

Το 2011 από τα τουλάχιστον 42 δις ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, οι φορολογικές αρχές κατάφεραν κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους να εισπράξουν μόνο 944.800.332 ευρώ.

Το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα 1,3 δις ευρώ, εισπράχθηκαν 29 εκατ. ευρώ και διεγράφησαν 55 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα που λαμβάνονται, όπως οι συλλήψεις μεγαλοφειλετών και η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών, για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου παράγουν πενιχρά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα εξευτελίζουν το κράτος δικαίου, όπως σημειώνει ο καθηγητής Καλφέλης:

«Επιχειρηματίας καταδικάζεται -σε πέντε χρόνια φυλάκιση- από το δικαστήριο για χρέη προς το Δημόσιο 19 εκατομμυρίων ευρώ (!) και αφήνεται ελεύθερος, γιατί χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση! Πράγμα που σημαίνει εκφυλιστικά, ότι ο συγκεκριμένος δράστης θα κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί ξανά η πράξη του από το Εφετείο.

[..] «Με αυτό τον τρόπο η πολιτική –αλλά και η δικαστική– εξουσία στέλνουν εικονικά μηνύματα φοβερής εξαπάτησης στην κοινωνία, προβάλλοντας επικοινωνιακά τις «χειροπέδες» με τις οποίες συλλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω θλιβεροί εκπρόσωποι ενός διεφθαρμένου κόσμου»

Μόνο η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ συνιστά κακούργημα. Η οφειλή προς το δημόσιο ανεξαρτήτως ποσού, συνιστά πλημμέλημα.

Τι παράδειγμα θα έδινε στους έλληνες φορολογούμενους που είναι εν δυνάμει όλοι φοροφυγάδες η φυλάκιση κάποιων μεγαλοφειλετών;

Τι παράδειγμα θα έδινε η μη μετατροπή του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα σε άσυλο μεγαλοφειλετών, όπως λειτουργεί σήμερα, από την καταχρηστική του εφαρμογή;

Μέχρι ποιου σημείου πρέπει ο φοροφυγάς να απολαμβάνει της προστασίας του τεκμηρίου της αθωότητας;

Η μη απόδοση ΦΠΑ χαρακτηρίζεται νομικά και ως πράξη υπεξαίρεσης. Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή δεν κλέβει απλά το κράτος. Από τη μια στερεί έσοδα από το δημόσιο ταμείο, το οποίο δεν έχει την πολιτική βούληση και την οργάνωση να τα εισπράξει και από την άλλη αποτελεί τον «ηθικό αυτουργό» της περικοπής των μισθών και των συντάξεων των οποίων μάλιστα ο φόρος παρακρατείται.

Μόνο η απόδοση των φόρων ενός επαγγελματικού σκάφους ισοδυναμεί με τις συντάξεις ενός χωριού 1000 κατοίκων, σύμφωνα με υπάλληλο του ΣΔΟΕ.

Μέχρι το 2010 είχαν ελεγχθεί 11 σκάφη…

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι αξίες των Αμερικανών. Αυτές πρέπει να αναμορφώσουμε», είπε ο Ομπάμα.

Στην Ελλάδα, ποιες είναι άραγε οι αξίες μας;

*Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι νομικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.