Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε μισθούς Βουλγαρίας επιμένει η τρόικα- Μέχρι και 15% το «τσεκούρι» στις αποδοχές

Σε «θρίλερ» δίχως τέλος εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα η οποία έχει επιμένει σε κατάργηση των δώρων και μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η ηγεσία του υπουργειου Εργασίας θα συναντηθεί εκ νέου την Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να πεισει  τους επικεφαλής της Τρόικας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.  


Η τρόικα ζητά οι περικοπες των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επισημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειωθηκε κατά 12% . Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.  

Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ ειναι μη μισθολογικό κόστος δηλ οι εισφορές και ο φορος μιθωτών υπηρεσιών  ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ.  

Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρω και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας ( 566), της Ισπανίας ( 748) και των πρώην ανατολικών χωρών (ακόμη χαμηλότερα) προς όφελος της ανταγωνίστηκότητάς .  

Aπό την πλευρά των πολιτικών αρχηγών, οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης τάχθηκαν κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και οποιασδήποτε μείωσης του κατώτατου μισθού τάσσεται ο Γιώργος Kαρατζαφέρης.   

Όπως δήλωσε, τα μέτρα που μας ζητά η τρόικα θα έπρεπε να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την απαίτηση της τρόικας να υπάρξουν υπογραφές από τους τρεις αρχηγούς.   

Ο Αντώνης Σαμαράς προσκόμισε πίνακα που αποδεικνύουν ότι τυχόν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα επιφέρει βαθύτερη ύφεση κατά τρεισήμισι μονάδες.   

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι είναι υπέρ τηςπροστασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση για δημοσιονομική εποπτεία της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.