Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ''ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ'' ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ PSI+, ΕΞΩΘΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ "ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ"(!) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ! ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Σε αποτυχία φαίνεται πως οδηγείται, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διαδικασία του PSI+. Πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της "συντεταγμένης", εντός του ευρώ, χρεοκοπίας θεωρείται ο Μάρτιος του 2012!
Οι εν λόγω, μάλιστα, πληροφορίες διαφαίνονται (έστω μέσα από τις γραμμές) ακόμα και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για "δυσκολίες στις οριακές διαπραγματεύσεις", "κόψη του ξυραφιού" κλπ!

Τα προλήματα περιπλέκονται καθώς χωρίς PSI+ η τρόικα δεν θα προχωρήσει τις διαδικασίες της νέας κατοχικής δανειακής σύμβασης ενώ το Μάρτιο λήγει ομόλογο αξίας €14 δις η αναχρηματοδότηση του οποίου δεν προβλέπεται από το υπάρχον τροϊκανό δανειακό "πλάνο" των €110 δις! Έτσι τον Μάρτιο είτε θα υπάρξουν εξελίξεις είτε οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν στο διηνεκές (με παράλληλο "ad hoc βούλωμα' της τρύπας του ομολόγου των €14 δις) δίνοντας παράλληλα το ιδανικό πρόσχημα για παράταση της θητείας της συγκυβέρνησης Παπαδήμου.
Διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις...
Μέχρι τώρα, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ τρόικας και ιδιωτών πιστωτών (IIF, ασφαλιστικές εταιρείες) με τις ελληνικές κυβερνήσεις (ΓΑΠ και Παπαδήμου) να έχουν ρόλο παρατηρητή!
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι ξένοι ιδιώτες πιστωτές τραβάνε το σκοινί "στα άκρα" παρά το γεγονός ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση τους έχουν δώσει "τα πάντα": τόσο τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο αλλά και θα συνοδεύονται από εγγυήσεις (καθεστώς προτιμητέου δανειστή κλπ) που θα τους δίνουν υψηλότατο καθεστώς πιστοληπτικής αξιολόγησης!
Σημείο τριβής αποτελεί το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα προκύψουν από την ανταλλαγή τους με τα υφιστάμενα ομόλογα: Οι μεν τραπεζίτες ζητούν επιτόκιο 6,5%-8% ενώ η τρόικα γύρω στο 4%, καθώς το μόνο που την νοιάζει είναι να μειωθεί το μέγεθος της τροϊκανής χρηματοδότησης που θα αποδεσμευθεί με τη νέα δανειακή σύμβαση...
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν πως στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για κούρεμα 58% - 60% (αντί 50%) με το υπόλοιπο 40% να μετατραπεί σε νέα ομόλογα υπό το βρετανικό δίκαιο (25%) και σε μετρητά (15%).
Ειρήσθω εν παρόδω, η ελληνική κυβέρνηση σιγοντάρει τους τραπεζίτες χωρίς να πολυπιέζει τα πράγματα ως προς επιτόκιο των νέων ομολόγων  δείχνοντας αλληλεγγύη προς το "δίκαιο αγώνα" των ελλήνων τραπεζιτών!  Άλλες πηγές αναφέρουν πως οι έλληνες τραπεζίτες είναι έτοιμοι να δεχτούν μικρό επιτόκιο υπό τον όρο η τροϊκανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει με προνομιούχες (και όχι κοινές) μετοχές (που δεν φέρουν δικαίωμα ψήφου).
Ολοταχώς προς συντεταγμένο default εντός του Μαρτίου;
Μέχρι τώρα επίσημος στόχος του PSI+ είναι η 'εθελοντική" συμμετοχή των ομολογιούχων σε ποσοστό 100% (ή έστω 90%), κάτι το οποίο είναι απίθανο!
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να εισάγει (ενεργοποιήσει αναδρομικά), με τις ευλογίες της τρόικα, ρήτρες συλλογικής δράσης που θα επιβάλουν το κούρεμα του PSI+ σε όλους τους ιδιώτες πιστωτές εάν υπάρξει συμφωνία μιας πλειοψηφίας της τάξης του 55% - 60% των ιδιωτών ομολογιούχων!
Μια τέτοια διαδικασία δεν θα έχει κανένα εθελοντικό μανδύα και θα θεωρηθεί καραμπινάτο default από τους οίκους αξιολόγησης (Moody's, S&P, Fitch κλπ)!
Ο Μάρτιος θεωρείται η πλέον πιθανή χρονική στιγμή όπου θα γίνει το default, όταν δηλαδή ο κόμπος θα φτάσει "στο χτένι" μιας και τότε λήγει ένα ομόλογο αξίας €14,4 δις. 
Χρεοκοπία με ακόμη περισσότερη ευρωκηδεμονία...
Φαίνεται, λοιπόν, πως το αστικό κατεστημένο σπρώχνει ολοταχώς τη χώρα στον καιάδα της συντεταγμένης χρεοκοπίας.
ΜΙας χρεοκοπίας που θα έχει όλα τα δυνητικά βάρη της χρεοκοπίας, με επιπρόσθετη ένταση της ευρωκηδεμονίας, χωρίς όμως  κανένα από τα δυνητικά οφέλη της χρεοκοπίας!
Καταρχήν, η συντεταγμένη χρεοκοπία θα γίνει με την πρωτοβουλία και τις ευλογίες της Γερμανίας και κάτω από τους λεπτομερείς όρους της τρόικα! Δεν θα γίνει, δηλαδή, με πρωτοβουλία της χώρας.
Δεύτερον και συνακολούθως, η συντεταγμένη χρεοκοπία θα κρατήσει τη χώρα εντός του μονεταριστικού ζουρλομανδύα ευρώ!
Τρίτον, το μνημονιακό πρόγραμμα θα συνεχίσει να είναι "κοντά μας" με σκοπό τόσο την προώθηση της δημοσιονομικής λιτότητας, όσο και (κυρίως) την προώθηση των νεοφιλελεύθρων διαρθρωτικών αλλαγών!
Ζητούμενο η συμπαράταξη της Αριστεράς
Τη στιγμή αυτή που τρόικα και αστικό κατεστημένο σπρώχνουν τη χώρα όλο και βαθύτερα στο βούρκο, η συμπαράταξη της Αριστεράς, αποκτά χαρακτήρα κοινωνικής και εθνικής επιβίωσης.
Όσο οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν διεκδικούν με αξιώσεις την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, μέσω της συμπαράταξης τους σε μια προγραμματική βάση που να χτυπάει τους "κρίκους" της μνημονιακής λεηλασίας (χρέος και ευρώ), τόσο θα βαθαίνει η μνημονιακή λεηλασία και η ευρωκηδεμονία!
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα προχωρούσε επιθετικά σε στάση πληρωμών επί του δημοσίου χρέους με σκοπό τη, χωρίς όρους διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ως αφετηριακά σημεία μιας νέας προοδευτικής πορείας με σοσιαλιστική προοπτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.