Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα διεθνή γεγονότα της χρονιάς

Το 2011 ήταν μια χρονιά πολύ πλούσια σε γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Επαναστάσεις, εξεγέρσεις, σκάνδαλα, θάνατοι δικτατόρων και τρομοκρατών, αλλά και ένας καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία, χώρεσαν μέσα στους 12 τελευταίους μήνες κάνοντας μας μάρτυρες μιας χρονιάς που θα μνημονεύεται στο μέλλον ως έτος ορόσημο.

Λόγω του αριθμού των γεγονότων, θεωρήσαμε σωστό να γίνουν ξεχωριστά αφιερώματα για τον σεισμό στην Ιαπωνία, την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον μαρτυρικό θάνατο του Καντάφι , αλλά και ένα σπέσιαλ αφιέρωμα, στο τέλος της ΕΤΑ και στην ιστορία της.
Τα υπόλοιπα πολύ σπουδαία γεγονότα ακολουθούν στη συνέχεια του κειμένου, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού και βίντεο. Καλή ανάγνωση!
Η Αραβική Άνοιξη
Βία, αίμα, καταστολή, αμέτρητες χιλιάδες νεκροί, αλλά και αλλαγή, ελπίδα και προσδοκίες: Έτσι θα μπορούσαν να συνοψιστούν τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εδώ και ένα χρόνο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, γνωστά με τον όρο "Αραβική Άνοιξη".
Όλα ξεκίνησαν με στις 17 Δεκεμβρίου όταν ο 26χρονος Mohammed Bouazizi, πλανόδιος  πωλητής, απόφοιτος Πληροφορικής  αυτοπυρπολήθηκε  γιατί ήταν άνεργος. Έφθασε να περιλουστεί με βενζίνη και να αυτοπυρποληθεί όταν η αστυνομία τού κατάσχεσε το εμπόρευμά του και τον εξευτέλισε, με την  αιτιολογία  ότι δεν είχε άδεια.
Είναι βέβαιο πως οι αρχές  δε γνώριζαν πως ρίχνανε το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο που έμελλε να παρασύρει μια δικτατορία 23 χρόνων στην Τυνησία και την έναρξη της "Αραβικής άνοιξης" που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Χόσμι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι λίγους μήνες αργότερα στην Λιβύη.

 Ο θάνατος του νεαρού  οδήγησε σε μια τεράστια επαναστατική επίθεση των μαζών σε κάθε γωνιά της χώρας,που έγινε γνωστή ως "η επανάσταση των γιασεμιών", σε άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στη χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία δυνάμεων ασφαλείας ως προς τον πληθυσμό σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική.



Η επίθεση σε τράπεζες, κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα είχε ένα σύνθημα "Μοχάμεντ κλαίμε για σένα! Θα κάνουμε αυτούς που φταίνε για το θάνατο σου να κλάψουν! Έξω ο Μπεν Αλί".
Αλλαγή σελίδας
Η νέα σελίδα γύρισε στις τελικά στις  14 Ιανουαρίου στη χώρα μετά τη φυγή του προέδρου της Μπεν Άλι και ενώ προηγήθηκαν εβδομάδες αιματηρών ταραχών. Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να αναγνωρίσει τη νέα τάξη πραγμάτων, καλώντας την προσωρινή κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα εκλογές.


 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε, μέσω της αποστολής της στην Τύνιδα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε 219 άτομα σκοτώθηκαν και 510 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Άλι.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την Τύνιδα εδώ
Αίγυπτος η πτώση το Μουμπάρακ
Εμπνευσμένοι από τις ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση της εκεί κυβέρνησης και το διωγμό του Μπεν Αλί, οι Αιγύπτιοι διαμαρτυρήθηκαν  ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, την διαφθορά και τη φτώχεια που είχε δημιουργηθεί από το καθεστώς Μουμπάρακ
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή τις αντίστοιχες στην Τυνησία. Αλλά, όπως και στην περίπτωση της Τυνησίας, η αρχική σπίθα ήταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό: το ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου ενός νεαρού, του Khaled Said, από την αστυνομία.
Το χρονικό της εξέγερσης
18/1/2011
Ένας 25χρονος άνεργος αυτοπυρπολείται και πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια. Άλλος ένας άνδρας, ένας σαραντάρης δικηγόρος, αυτοπυρπολείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Κάιρο.

 24/1/2011
O Mohamed ElBaradei, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, δηλώνει πως το αιγυπτιακό καθεστώς πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου της Τυνησίας, που έφυγε από τη χώρα.

 25/1/2011
Στην εθνική εορτή της αστυνομίας, Αιγύπτιοι κατεβαίνουν στους δρόμους ονομάζοντας την ημέρα "ημέρα της οργής". Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Κάιρο, και κατευθύνονται προς τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και το κτήριο της Εθνικής Τηλεόρασης. Αντίστοιχες διαδηλώσεις γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα.


 Αργά το βράδυ, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό Κάιρο απαιτώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ και ζητώντας μεταρρυθμίσεις.
26/1/2011
Στο Κάιρο, ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός σκοτώνονται σε συμπλοκές. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών, κανονιών νερού και γκλομπς. Μάρτυρες μιλάνε και για πυροβολισμούς στον αέρα με πραγματικά πυρά. Στο Σουέζ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται. 55 διαδηλωτές και 15 αστυνομικοί τραυματίζονται.


 Σύμφωνα με Έλληνες χρήστες του twitter, η ελληνική πρεσβεία ζητάει από όλους τους Έλληνες υπήκοους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
28/1/2011
Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για άλλη μια μέρα μαζικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, το internet και η κινητή τηλεφωνία υπολειτουργούν. Ο Μουμπάρακ Mubarak επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου και καλεί το στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην επιβολή της.

 Το Associated Press ανακοινώνει πως ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έχουν εγκατασταθεί σε στρατηγικές θέσεις μέσα στην πόλη του Καΐρου, ώρες πριν από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για "αποφασιστικά μέτρα". Στο μεταξύ, δικηγόρος της αντιπολίτευσης δηλώνει πως 20 μέλη της Μουσουλμανικής Αλδεφότητας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.


 Ο Μουμπάρακ βγάζει λόγο προς τον αιγυπτιακό λαό. Δηλώνει πως λυπάται για τα θύματα των συμπλοκών και πως η κυβέρνησή του σέβεται την ελευθερία του λόγου. Η κυβέρνησή του είναι ισχυρή και δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τη σταθερότητα στη χώρα. Τον απασχολούν τα προβλήματα των φτωχών και δεσμεύεται να κάνει αλλαγές. Πρακτικά, ανακοινώνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά με τον ίδιο και πάλι στην ηγεσία.
29/1/2011
Το Al Jazeera μεταδίδει πως μόνο στο Σουέζ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 15. Στο Κάιρο ο κόσμος συγκεντρώνεται ήδη σε πλατείες για την 5η ημέρα των διαδηλώσεων, απτόητος από την καταστολή και τα θύματα. Προφανώς, ο λόγος του Μουμπάρακ δεν έπεισε κανέναν. Οι ήδη χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Tahir φωνάζουν συνθήματα κατά του δικτάτορα και δηλώνουν πως δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να παραιτηθεί.


 Στις 4 το απόγευμα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει και οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές: παρότι ο στρατός έχει γεμίσει τους δρόμους, ο κόσμος αψηφά τις εντολές και μένει έξω, δίπλα στα τανκς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν κινούνται εναντίον των διαδηλωτών και λίγο αργότερα το Al Jazeera αναμεταδίδει εικόνες διαδηλωτών σκαρφαλωμένων επάνω στα τανκς να ανεμίζουν σημαίες της Αιγύπτου, χωρίς καμία εχθρική κίνηση μεταξύ αυτών και των στρατιωτών.

 Ο Μουμπάρακ ορίζει τον 74χρονο πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών ως αντιπρόεδρο και προαναγγέλει κι άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από την παραίτησή του κι έτσι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Tο βράδυ, η κατάσταση χειροτερεύει. Η απεγνωσμένη προσπάθεια του Μουμπάρακ να κρατηθεί στην εξουσία έχει οδηγήσει τη χώρα σε χάος. Συμμορίες και παρακρατικοί λεηλατούν και κάνουν βανδαλισμούς σε σπίτια και μαγαζιά. Οργανώνονται πολιτοφυλακές για να περιφρουρήσουν τις γειτονιές. Σκοτώνεται ένας ληστής, ο οποίος είχε επάνω του αστυνομική ταυτότητα.

 Γύρω στις 9:30 το βράδυ η λειτουργία του internet αποκαθίσταται και οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι δηλώνουν με κάθε τρόπο πως αυτοί που κάνουν πλιάτσικο δεν έχουν καμία σχέση με τους εξεγερθέντες. Ο στρατός προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη, πολλές φορές ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών.

 Υπάρχουν φήμες πως η γυναίκα του Μουμπάρακ έχει ήδη προσγειωθεί στο Λονδίνο, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Al Jazeera αναφέρει πως 19 ιδιωτικά αεροπλάνα από την Αίγυπτο προσγειώθηκαν στο Ντουμπάι.
30/1/2011
Μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου το απόγευμα της Κυριακής, δείγμα του ότι ο Μουμπάρακ δεν θα τα παρατήσει εύκολα.


 Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.


 Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου. Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωϊ.
3/2/2011
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, με αποτέλεσμα τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον επτά τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και αρκετοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

 Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις συγκρούσεις, ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε σήμερα δυνάμεις πεζικού δημιουργώντας με τον τρόπον αυτόν μια ουδέτερη ζώνη.


 Δημοσιογράφος του Reuters στην περιοχή ανέφερε ότι τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται τώρα σε απόσταση 80 μέτρων το ένα από το άλλο.


 Είναι η πρώτη αποφασιστική ενέργεια από την πλευρά του στρατού για να σταματήσει η βία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "η ουδέτερη ζώνη είναι εντελώς καλυμμένη με πέτρες μεγέθους γροθιάς, τις οποίες πετούν οι μεν στους δε".
8/2/2011
Με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ο αιγύπτιος Ουάελ Γόνεμ, στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο και αφέθηκε ελεύθερος χθες Δευτέρα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.


 Ο νεαρός άνδρας έγινε δεκτός με ζητωκραυγές από το πλήθος που έτρεξε προς το μέρος του. Πολλοί είχαν δάκρυα στα μάτια, τον χειροκροτούσαν και φώναζαν "Ζήτω η Αίγυπτος, ζήτω η Αίγυπτος".
"Δεν είμαι ήρωας, εσείς είστε ήρωες, εσείς μείνατε εδώ στην πλατεία", δήλωσε ο Γόνεμ στο πλήθος.

 "Πρέπει να επιμείνετε ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Πρέπει να επιμείνουμε για τους μάρτυρες μας", πρόσθεσε προτού τον διακόψουν οι διαδηλωτές που φώναζαν: "Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος".

 Ο Γόνεμ είχε συλληφθεί στις 27 Ιανουαρίου και κρατήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου επί 12 ημέρες.
11/2/2011
Με μυριόστομες ιαχές ενθουσιασμού, που αντήχησαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, υποδέχθηκαν οι Αιγύπτιοι την ανακοίνωση των 20 δευτερολέπτων που έθεσε τέρμα στη δικτατορία των 30 ετών. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ότι ο στρατός αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ουίλιαμ-Κέιτ: Ο βασιλικός γάμος

Ο γάμος της χρονιάς, για πολλούς ακόμα και ο γάμος του αιώνα εγένετο... Τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στη Μεγάλη Βρετανία, στις 29 Απριλίου όπου ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στην ιεραρχία για τη διαδοχή του θρόνου στη Αγγλία και η Κέιτ Μίντλετον ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου.


Η νέα Δούκισσα του Κέιμπριτζ έγινε ο πρώτος άνθρωπος με πτυχίο που μπήκε στη βασιλική οικογένεια. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο Σεν Αντριους της Σκωτιάς όπου η Κέιτ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης.
Η Μίντλετον είναι η πρώτη γυναίκα προερχόμενη από τη μεσαία τάξη που αναμένεται να γίνει σύζυγος βασιλιά στη νεότερη ιστορία του αγγλικού θρόνου, καθώς και η πρώτη που συζούσε με τον πρίγκιπα-διάδοχο προτού τον παντρευτεί.

 
 
 Υπόθεση Στρος Καν

Είναι αδιαμφισβήτητα το ροζ σκάνδαλο της χρονιάς. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παρ' ολίγον υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος Καν στις 14 Μαΐου οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη φυλακή όταν η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο στην Νέα Υόρκη, τον κατήγγειλε για σεξουαλική επίθεση.

 Σχεδόν τρεις μήνες διήρκεσε η περιπέτεια του 62χρονου πολιτικού.


Φυλακή, εγγυήσεις εκατομμυρίων δολαρίων, διαπόμπευση, πολιτική καταστροφή και στο τέλος αθώωση στις 22 Αυγούστου όταν η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η 32χρονη κρίθηκε αναξιόπιστη καθώς τόσο οι αντιφάσεις στις καταθέσεις της όσο και οι ιατροδικαστικές αποδείξεις δεν επαρκούσαν για να στηριχθεί η υπόθεση εναντίον του Στρος Καν.
Η σεξουαλική συνεύρεση ήταν συναινετική και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Ο Στρος Καν επέστρεψε στο Παρίσι στις 4 Σεπτεμβρίου.


O Στρος Καν στο κελί

 Βίντεο με τον Στρος Καν μέσα από το Sofitel

Τα ψέματα της καμαριέρας
Η καμαριέρα παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Συμβούλιο των Ενόρκων που εξέταζε την υπόθεση αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα των γεγονότων.

Η 32χρονη καμαριέρα είχε δηλώσει στους εισαγγελείς και στους ενόρκους ότι μετά την επίθεση βγήκε στο διάδρομο του 28ου ορόφου του ξενοδοχείου, όπου βρισκόταν η σουίτα του Στρος-Καν, τον περίμενε να φύγει και κατόπιν ενημέρωσε τον προϊστάμενό της για το τι συνέβη.
Έκτοτε όμως "παραδέχτηκε ότι αυτή η εξιστόρηση ήταν ψευδής και ότι μετά το επεισόδιο στη σουίτα 2806 (σ.σ. η σουίτα του Στρος-Καν) καθάρισε ένα γειτονικό δωμάτιο, στη συνέχεια επέστρεψε στη σουίτα 2806 και άρχισε να την καθαρίζει προτού καταγγείλει το περιστατικό στον επόπτη", σημειώνεται στην επιστολή της εισαγγελίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους New York Times, οι εισαγγελείς εντόπισαν ανακρίβειες στην αίτηση για παροχή ασύλου που είχε κάνει η 32χρονη γυναίκα από την Γουινέα, καθώς και πιθανή ανάμιξή της σε εγκληματικές ενέργειες όπως διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος.

Η γυναίκα, όπως αποκαλύφθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε τηλεφωνική επαφή μια ημέρα μετά την επίθεση με κρατούμενο με τον οποίο συζητούσε τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν μηνύσει τον Στρος-Καν. Η συνομιλία αυτή έχει καταγραφεί.
Η εφημερίδα προσθέτει πως ο άντρας αυτός έχει συλληφθεί και φυλακιστεί για κατοχή 180 κιλών μαριχουάνας και είναι ένας από αυτούς που τα τελευταία δύο χρόνια κατέθεταν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της καμαριέρας--συνολικά περίπου 100.000 δολάρια.

Τέλος, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως στην αίτηση για χορήγηση ασύλου ανέφερε ότι είχε πέσει στο παρελθόν θύμα βιασμού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταχωρηθεί στην αίτηση.
Ο Νορβηγός μακελάρης

Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2011 όταν μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά από το γραφείο του νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στολτενμπεργκ συγκλόνισε το Όσλο σκοτώνοντας οκτώ και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα. Αμέσως αστυνομικοί, αναλυτές, ειδήμονες και μη έσπευσαν να μιλήσουν για φράξιες της Αλ Καίντα που βρήκαν τη ευκαιρία να προκαλέσουν πανικό στην νορβηγική κοινωνία.
Η πραγματικότητα επρόκειτο να τους διαψεύσει. Ο εξτρεμισμός αυτή τη φορά δεν "φορούσε" μαντίλα αλλά είχε ξανθά μαλλιά και αποτελούσε τον ακραίο εκφραστή των ολοένα ισχυροποιημένων ακροδεξιών κινημάτων της Ευρώπης.
Λιγότερο από δύο ώρες ο 32χρονος Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ντυμένος με στολή αστυνομικού αποβιβάστηκε με βάρκα στην κατασκήνωση του νησιού Ουτόχια. Κάλεσε τους νέους και τις νέες να συγκεντρωθούν γύρω του γιατί, όπως είπε, είχε κάτι σημαντικό να τους ανακοινώσει και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με τα τρία όπλα που διέθετε.

Για μιάμιση ώρα ο 32χρονος δράστης πυροβολούσε ανενόχλητος τα θύματά του στο νησί Ουτόγια, αφού η αστυνομία επέλεξε να περιμένει να φτάσει οδικώς η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα από το Οσλο, η οποία βρισκόταν σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, αντί να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας και ο λόγος ήταν το ότι τα διαθέσιμα ελικόπτερα βρίσκονταν πολύ μακριά. Όταν οι δυνάμεις έφτασαν στο Χένεφος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το νησί, καθυστέρησαν «περιμένοντας για κατάλληλη βάρκα» για να φτάσουν στην Ουτόγια.
Αρχικά τα μέσα ενημέρωσης και οι διαρροές της αστυνομίας είχαν προσανατολιστεί μονομερώς στην αναζήτηση των υπευθύνων για την τραγωδία στον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό. Ομως πολύ γρήγορα το σκηνικό άλλαξε, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση του 32χρονου τρομοκράτη με την χριστιανική ακροδεξιά.   
Το μανιφέστο
Μέσα σε 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο , ο 32χρονος Νορβηγός ανέλυε το πιστεύω του.
"Η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες", έγραφε ενώ πίστευε ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου "ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".
Μέσα από δωδεκάλεπτο βίντεο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, υποκινούσε σε έναν "πόλεμο" κατά του Ισλάμ, έχοντας τοποθετήσει στο τέλος του φωτογραφίες, στις οποίες φοράει στολή δύτη και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.
Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του φερόμενου ως δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.
Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο "2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας".
Δεν είναι γνωστό ποιός ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου από κάποιον ονόματι Αντριου Μπέργουικ. Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.

 Μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής στο Οσλο είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.
Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης "Σταματείστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης", είπε ότι ο συλληφθείς Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.
Ο Μπρέιβικ είχε πει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο τον Δεκέμβριο του 2009 (http://www.document.no/anders-behring-breivik/) ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο.
"Δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μας και δεν μας είχε ποτέ δώσει κάποια συμβουλή," είπε ο Γκρέιβερς στο Reuters. Αλλά όπως είπε ο ίδιος, είναι πιθανό ο Μπρέιβικ να είχε συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωσή τους.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους "φίλους" του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.
"Μας συμβούλευσε να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον τύπο να ενταχθεί στην οργάνωση ή να μπορεί να γράφει στον 'τοίχο' της σελίδας μας στο Facebook," είπε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Στίβεν Γκας.
Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τον Γκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο "να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη."
Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.
Πραγματοποίησε την πρώτη της διαδήλωση το 2007 στις Βρυξέλλες την ημέρα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου παρότι οι αρχές το είχαν απαγορεύσει.
Φονικές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό στις 11 Ιουλίου.

Οι εκρήξεις οφείλονταν σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.
Εικόνες σοκ
Βίντεο ντοκουμέντο, στο οποίο καταγράφoνται καρέ - καρέ οι αναφλέξεις πυρομαχικών, που προηγήθηκαν της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση στο Μαρί της Κύπρου. ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά την τραγωδία.
Στο βίντεο, που προέρχεται μέσα από περιπολικό, διακρίνεται και το μοιραίο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας να προσεγγίζει το σημείο.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν, σκορπώντας το θάνατο σε 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα, προκάλεσαν τρόμο, γεγονός που διακρίνεται και από τις συνομιλίες των αστυνομικών που κατευθύνονταν στο σημείο.
Οι διάλογοι των αστυνομικών

"Εν πυρομαχικά ρε..."
"Μα έσσιει θάλασσαν τζιαμαί..."
"Ναι, εν η θάλασσα..."
"Που εν να πάει ρε..."
"Για όνομα του Θεού, μα που ενα πάσιν τούτοι οι άνθρωποι, εν πελλοί; Που εν να κοντέψουν;"
"Έρχεται ο 20Α να σε αντικαταστήσει τωρά αμέσως... Εξημέρωσε λοχία, θεωρούντα τωρά νομίζω..."
"Α παναγία μου!!! Ρε μα εν πελλοί; Που ενα παν τούτοι... ! Που εν να πάν...!"
"Εν να περάσουμε ... πόψε πάλε"
"Ήρτα τζιαι εγιώ μια νύχτα στη βάρδια σας, εφκήκεν ομίχλη, εφκήκαν εκρήξεις, τώρα να δούμεν ως τες έξι που εν να σκολάσουμε ίνταμπου εν να φκεί άλλο..."
"Επιάν τζιαί τον σταθμό που πάει..."
Ευθύνες στον Χριστόφια
Στο πόρισμα για την τραγωδία στο Μαρί, καταλογίστηκαν θεσμικές και πολιτικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, τον βαθμό που γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου.
Το συμπέρασμα μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθα της βαρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας" ανέφερε το πόρισμα της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, που συνέταξε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, αρνήθηκε ότι φέρει οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την έκρηξη και επίσης αρνήθηκε να παραιτηθεί, όπως τον καλούσαν συγγενείς των θυμάτων και χιλιάδες Κύπριοι, που λίγες ημέρες μετά την τραγωδία πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς

 Στις 6 Οκτωβρίου, ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο οραματιστή, έναν πρωτοπόρο της τεχνολογίας και η Apple τον συνιδρυτή και αναμορφωτή της.
Ο Τζομπς, εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, είχε συνιδρύσει την εταιρία το 1976 και υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh (Μac), του iPod, του iphone και του iPad.

 Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Apple από το 1997 μέχρι το 2011 βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των παρουσιάσεων των προϊόντων της εταιρείας.
Ο Στιβ Τζομπς είχε λάβει άδεια ασθενείας για απροσδιόριστο χρόνο τον Ιανουάριο του 2011, αλλά στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας λέγοντας: "Ανέκαθεν έλεγα, πως όταν κάποτε έρθει μια μέρα που δεν θα μπορώ πλέον να ανταπεξέλθω στα καθήκοντα και στις προσδοκίες μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημέρωνε. Δυστυχώς αυτή η μέρα έχει έρθει".

 Σπουδαίες προσωπικότητες της τεχνολογίας απέτισαν φόρο τιμής, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την απώλεια, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για όσα πρόσφερε ο Στιβ Τζομπς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.