Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η αθλητική ανασκόπηση του 2011 [εικόνες & βίντεο]

Η αθλητική ανασκόπηση του 2011 [εικόνες-βίντεο]Το 2011 ήταν πλούσιο σε αθλητικά γεγονότα, παρά το γεγονός πως απουσίαζαν από την χρονιά οι μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ, Euro). Οι διακρίσεις για τον ελληνικό αθλητισμό ήρθαν κυρίως στον υγρό στίβο, με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να ξεχωρίζει.
Το iefimerida.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς, συγκεντρώνοντας ανά μήνα τα κυριότερα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ιανουάριος

10/1 Ο Λίονελ Μέσι κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Χρυσή Μπάλα και αναδεικνύεται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 2010. Ο Αργεντινός άσος υπερίσχυσε στην ψηφοφορία των συμπαικτών του στην Μπαρτσελόνα Αντρές Ινιέστα και Τσάβι.
16/1 Ολοκληρώνεται το 33ο ράλι Ντακάρ. Ο Νασέρ Αλ Ατίγια από το Κατάρ ήταν ο νικητής στα αυτοκίνητα, ενώ στις μηχανές την πρώτη θέση κατέκτησε για τρίτη φορά ο Ισπανός Μαρκ Κομά, ο οποίος έφτασε στις νίκες τον Σιρίλ Ντεσπρές.
29/1 Η Ιαπωνία επικράτησε 1-0 στην παράταση της Αυστραλίας και κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Ασιατικό Κύπελλο που διεξήχθη στο Κατάρ.
Φεβρουάριος
2/2 Επιστρέφει στις πισίνες μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας ο Ίαν Θορπ, με στόχο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο Αυστραλός κολυμβητής έχει κατακτήσει πέντε χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια στις διοργανώσεις του Σίδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004.
16/2 Ο Αμερικανός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ ανακοινώνει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Ο Άρμστρονγκ, ο οποίος το 1996 είχε καταφέρει να νικήσει τον καρκίνο στους όρχεις, έχει κερδίσει επτά συνεχόμενες φορές τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.
Μάρτιος
12/3 Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στο Κότμπους.
20/3 Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 6-0 την ΑΕΚ στο Γ. Καραϊσκάκης και κατακτά το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν το 13ο πρωτάθλημα τα τελευταία 15 χρόνια για τους ερυθρόλευκους και το 38ο συνολικά στην ιστορία τους.
Απρίλιος
30/4 Η ΑΕΚ επικρατεί με 3-0 στον τελικό του Ατρόμητου και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από επεισόδια μετά την λήξη του, με τους οπαδούς της Ένωσης να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να προπηλακίζουν τους παίκτες του Ατρόμητου. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του Νίκου Λυμπερόπουλου.
Μάιος
2/5 Ο Ολυμπιακός επικρατεί με 3-0 σετ του Ηρακλή στον τρίτο τελικό και κατακτά το πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών.
8/5 Ο Παναθηναϊκός κατακτά την Ευρωλίγκα επικρατώντας με 78-70 στον τελικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο final four της Βαρκελώνης και έφτασε τις έξι κατακτήσεις στην ιστορία του.
15/5 Ο Ολυμπιακός νικά με 74-68 στον τελικό τον Παναθηναϊκό και κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο στο μπάσκετ.
19/5 Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά και μαθηματικά την Premier League, μετά το 1-1 με την Μπλάκμπερν και φτάνει τους 19 τίτλους στην ιστορία της, ξεπερνώντας την Λίβερπουλ, η οποία μετρά 18 πρωταθλήματα και γίνεται η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στην Αγγλία.
28/5 Η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 3-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Ιούνιος
4/6 Η Κινέζα Λι Να γίνεται η πρώτη τενίστρια από την Ασία που κατακτά τίτλο Γκραν Σλαμ, επικρατώντας στον τελικό του Ρολάν Γκαρός της Ιταλίδας Φραντσέσκα Σκιαβόνε με 6-4, 7-6 σετ.
5/6 Ο Ισπανός Ράφαελ Ναδάλ κερδίζει για έκτη φορά στην καριέρα του το Ρολάν Γκαρός, επικρατώντας στον τελικό του Ελβετού Ρότζερ Φέντερερ με 3-1 σετ (7-5, 7-6, 5-7, 6-1), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ με τους περισσότερους τίτλους στο Γαλλικό Όπεν του Σουηδού Μπιορν Μποργκ.
5/6 Ο Παναθηναϊκός κερδίζει στον τέταρτο τελικό στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό με 101-94 και με 3-1 νίκες κατακτά το ένατο συνεχόμενο πρωτάθλημά του.
11/6 Ο Ολυμπιακός κατακτά τον 26ο τίτλο στην ιστορία του και 12ο στα τελευταία 13 χρόνια στο πόλο ανδρών επικρατώντας στον τέταρτο τελικό της Βουλιαγμένης με 7-3 στο κολυμβητήριο του Λαιμού.
12/6 Οι Ντάλας Μάβερικς κατακτούν το πρώτο πρωτάθλημα ΝΒΑ στην ιστορία τους, επικρατώντας στους τελικούς των Μαϊάμι Χιτ με 4-2 νίκες.
22/6 Η Σάντος κατακτά για τρίτη φορά στην ιστορία της το Κόπα Λιμπερταδόρες, επικρατώντας με 2-1 της Πενιαρόλ στον δεύτερο τελικό στο Σάο Πάολο. Το πρώτο παιχνίδι στο Μοντεβιδέο είχε λήξει ισόπαλο 0-0.
22/6 Ξεκινούν οι συλλήψεις για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στην Ελλάδα. Εννέα άτομα συλλαμβάνονται με τις κατηγορίες για στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Την επόμενη ημέρα ο εισαγγελέας θα ασκήσει δίωξη σε συνολικά 85 άτομα, όσοι δηλαδή εμπλέκονται στο σκάνδαλο Koriopolis.
26/6 Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην 110ετή ιστορία της στην δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής.
Ιούλιος
17/7 Η Ιαπωνία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών επικρατώντας στον τελικό των ΗΠΑ με 3-1 στα πέναλτι.
19/7 Η Μαριάννα Λυμπερτά κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Σανγκάης.
20/7 Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Σανγκάης. Δύο μέρες αργότερα, ο 31χρονος πρωταθλητής ανέβηκε στο δεύτερο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 5 χλμ. ανοικτής θάλασσας.
29/7 Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Σανγκάης νικώντας στον τελικό την διοργανώτρια Κίνα με 9-8 και γίνεται η πρώτη εθνική ομάδα που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Αύγουστος
26/8 Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο στην κατηγορία -90 κιλών, επικρατώντας στο τελικό στο Παρίσι του Ιάπωνα Νταϊκι Νισιγιάμα με ιπόν. Αυτό ήταν το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για τον Έλληνα πρωταθλητή στην διοργάνωση.
Σεπτέμβριος
17/9 Η Ελλάδα κατέκτησε την έκτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και εξασφάλισε την πρόκριση για το προ-ολυμπιακό τουρνουά.
Οκτώβριος
9/10 Ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ με Red Bull κερδίζει για δεύτερη διαδοχική χρονιά το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα. Ο 24χρονος πιλότος έγινε ο νεαρότερος οδηγός που κατακτά δύο σερί πρωταθλήματα, σπάζοντας το ρεκόρ του Φερνάντο Αλόνσο.
11/10 Η Ελλάδα νικά στην Τιφλίδα την Γεωργία με 2-1 και προκρίνεται στα τελικά του Euro 2012, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική πρόκριση σε Euro για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
16/10 Ο Αυστραλός Κέισι Στόνερ κερδίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας στην κατηγορία του Moto GP.
23/10 Σκοτώνεται σε δυστύχημα στο γκραν πρι της Μαλαισίας ο Ιταλός οδηγός του Moto GP, Μάρκο Σιμοντσέλι.
Νοέμβριος
5/11 Η Αλ Σαντ νικά στον τελικό την Γέονμπουκ Χιουντάι Μότορς με 4-2 στα πέναλτι (κ.α. 2-2) και κατακτά το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ.
12/11 Η IAAF ανακηρύσσει κορυφαίους αθλητές του στίβου για το 2011 τον Τζαμαϊκάνό σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ στους άνδρες και την Αυστραλή Σάλι Πίρσον στις γυναίκες.
13/11 Ο Σεμπάστιαν Λεμπ με Citroen κατακτά το όγδοο συνεχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC.
Δεκέμβριος
5/12 Η Αλεξάνδρα Ασημάκη ψηφίστηκε ως η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011. Αυτή ήταν η τρίτη διάκριση της χρονιάς για την 23χρονη αθλήτρια της Βουλιαγμένης, μια και είχαν προηγηθεί ο τίτλος του MVP στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Σανγκάη, ενώ τον Οκτώβριο ψηφίστηκε ως η καλύτερη πολίστρια στην Ευρώπη.
12/12 Κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς στα βραβεία του ΠΣΑΤ αναδείχτηκαν οι Σπύρος Γιαννιώτης και Μαριάννα Λυμπερτά, ενώ κορυφαία ομάδα ψηφίστηκε η εθνική ομάδα πόλο γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.