Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Άρχισε η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για μείωση μισθών

Άρχισε η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για μείωση μισθών  
Από τη Βόρειο Ελλάδα που μαστίζεται όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας από την ανεργία άρχισε η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων για τημείωση μισθών με βάση το νέο άρθρο 37. 

Η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» στην Ξάνθηζήτησε από τους 92 εργαζόμενους της να συστήσουν ένωση προσώπων για να περάσει η πρόταση για μείωση από 10% έως 30%, με τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τον νόμο. 

 Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν με «την πλάτη στον τοίχο» για να δεχθούν τη σύσταση ένωσης προσώπων - παρά το γεγονός ότι υπάρχει κλαδικό σωματείο - για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. 

 Μάλιστα ισχυρίζονται ότι τέσσερις εργαζόμενοι, που αρνήθηκαν να υπογράψουν απολύθηκαν την ίδια ημέρα. Σύμφωνα πάντως με τους ισολογισμούς η εταιρία το 2010 πραγματοποίησε πωλήσεις 26,35 εκατομμύρια ευρώ έναντι 19,56 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ενώ τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε 527.000 ευρώ έναντι 103.000 το 2009. 

 Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υποστηρίζει πως η σύσταση της ένωσης προσώπων είναι νόμιμη και η απόφαση για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να στηριχθεί μακροχρόνια η βιωσιμότητα της επιχείρησης. 
 Το επόμενο διάστημα , οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τοπίο στην αγορά εργασίας θα ανατραπεί, καθώς η κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων, θα οδηγήσει σε απότομη μείωση μισθών ως 25 - 30%, με εξπρές διαδικασίες από 11%, που υπολογίζεται σήμερα το ψαλίδισμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, αφού η μόνη ασπίδα προστασίας που απομένει είναι τα κατώτατα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.