Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ


Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και τη σημασία να γίνουν ταχείες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας στο διεθνές συνέδριο Berlin Foreign Policy Forum, που...
συνδιοργανώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Korber Foundation. Αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου ήταν η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ο ρόλος των κρατών-μελών στη διαμόρφωσή της και η αντίληψη που έχουν οι νέοι της Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές πεδίο.
Στη συζήτηση, εκτός από τον Έλληνα ΥΠΕΞ συμμετείχαν ο Γερμανός ομόλογός του Γκ. Βερστερβέλε, καθώς και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ. Σικόρσκι, οι οποίοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τις προσπάθειές της.
Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη με γρήγορα βήματα στη θεσμική μεταρρύθμιση και εμβάθυνση που είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ και να υπάρξει νομική βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Στ. Δήμας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών-μελών και τη σημασία που έχει να γίνουν ταχείες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον και θέμα έλλειψης ηγεσίας, ο Στ. Δήμας επισήμανε ότι πάντα σε περιόδους κρίσεων υπάρχουν επικρίσεις για έλλειμμα ηγεσίας. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αποδείξει σύντομα ότι έχει ηγεσία και ότι είναι ικανή να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για έξοδο από την κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αισιόδοξος και ότι η Ευρώπη είναι δυνατή όταν είναι ενωμένη.
Όσον αφορά στην ικανότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών να έχουν δυναμικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την κρίση στη Λιβύη και την τεράστια επιχείρηση εκκένωσης εγκλωβισμένων πολιτών από την Κίνα και άλλες χώρες, γεγονός που απέδειξε ότι η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της μπορούν να έχουν καθοριστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση σοβαρότατων κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχετικά με τη Συρία, ο Στ. Δήμας τόνισε την υποχρέωση του καθεστώτος να σταματήσει άμεσα να επιτίθεται και να σκοτώνει τους πολίτες του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος να συνεχίσουν τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.