Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων ζήτησε η τρόικα


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σήμερα η νέα συνάντηση: Ο νέος κύκλος των επαφών κυβέρνησης-τρόικας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς από το απότέλεσμά τους θα κριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ, λίγο πρίν εκμηδενιστούν τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στη φωτογραφία οι επικεφαλής της τρόικας, Κλ. Μαζούχ (αριστερά) της ΕΚΤ και Π. Τόμσεν του ΔΝΤ οι οποίοι θα έχουν εκ νέου συνάντηση σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Ευ. Βενιζέλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αμεση υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων -παλαιών και νεώτερων- που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με αιχμές το νέο μισθολόγιο, την εφεδρεία, τις μειώσεις των συνταξιοδοτικών δαπανών και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων ζήτησε χθες η ηγεσία της τρόικας κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο.
Ο νέος κύκλος των επαφών κυβέρνησης - τρόικας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ, λίγο πριν εκμηδενιστούν τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Ο υπουργός παρέσχε στους ξένους ελεγκτές διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μέσα στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και στις νέες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στις επόμενες μέρες θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα και ρυθμίσεις, για τα πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου, συνοδευόμενου από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά και τον γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Η. Πλασκοβίτη με τους επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς της Ε.Ε., Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ θα επαναληφθεί και σήμερα, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς. Χθες, πάντως, λόγω κατάληψης του κτηρίου του ΥΠΟΙΚ από υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα.
Ειδικότερα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, τα οποία πηγάζουν από τη λίστα των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί με το μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούνιο είναι:
1. Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ. Κατά την κυβέρνηση ο στόχος θα επιτευχθεί με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε, μείωση μισθών και έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.
2. Ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού του 2012, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα. Τα μεγέθη του, ασφαλώς είναι προσαρμοσμένα στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, αφετέρου οι όποιες προσαρμογές-διορθώσεις έχουν γίνει ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
3. Οι αλλαγές στους στόχους και στα μέσα πολιτικής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο αναθεωρείται, πριν προλάβει να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι εγκρίθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.
4. Η προώθηση της εργασιακής εφεδρείας σε Δημόσιο και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς, και ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού, «δράση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011». Όμως εξαγγέλθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται και στις γραπτές δεσμεύσεις που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στηνΚομισιόν το ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, αλλά χθες αναβλήθηκε για την Κυριακή η τελική έγκριση του σχεδίου.
Επίσης διαπιστώθηκε σοβαρή έλλειψη συνεργασίας των διοικήσεων των 151 φορέων, από τους οποίους ζητήθηκε αρχικά η προώθηση της εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους. Η εφεδρεία, θα φέρει και απολύσεις δεδομένου ότι από τους 30.000 υπαλλήλους, ένα μέρος αυτών θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ και οι υπόλοιποι θα απολυθούν. Η τρόικα επιμένει να επεκταθεί η εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, όπως επίσης και για απολύσεις.
5. Η κατάργηση μη απαραίτητων δημόσιων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Έχουν ήδη καταργηθεί 77 από αυτούς τους φορείς και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα καταργηθούν άλλοι 40, θα συγχωνευτούν άλλοι 25 και θα εκπονηθούν σχέδια για συγχώνευση ή εξυγίανση επιπλέον 11 μεγάλων φορέων. Απομένει η οριστικοποίηση της λίστας των καταργούμενων φορέων, το χρονοδιάγραμμα και βέβαια οι νομοθετικές παρεμβάσεις. Το προσωπικό των συγκεκριμένων φορέων, αναμένεται να τεθεί σε εφεδρεία, ενώ ασκούνται πιέσεις και για απόλυση.
6. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα έπρεπε να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου, για να ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει μειώσεις μισθολογικής δαπάνης κατά 2,8 δισ. ευρώ ή κατά 20%, σε σύγκριση με την υφιστάμενη ετήσια μισθολογική δαπάνη (14 δισ. ευρώ), ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη στις λεπτομέρειές του. Θα εφαρμοστεί, πάντως, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση από το Νοέμβριο.
7. Η αναθεώρηση του κανονισμού για τις αναπηρικές συντάξεις, με στόχο την περικοπή των παράνομων, όπως επίσης και την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται, όπως τα πολυτεκνικά για τα οποία καθιερώθηκε όριο εισοδήματος στις 55.000 ευρώ.
8. Η υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που στόχευσε σε έσοδα 5 δισ. ευρώ, εντός του 2011, αλλά ο στόχος έχει «προσγειωθεί» πλέον στα 4 δισ. ευρώ, στο επόμενο τρίμηνο. Στην ατζέντα βρίσκονται οι πωλήσεις συμμετοχών του Δημοσίου σεΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο στους Λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου στις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λάρκο, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΤΑ, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Αμεσα, πάντως, θα προχωρήσουν η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας και η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και η πώληση αδειών για τα λεγόμενα video lotary terminal.
9. Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ξεπέρασαν το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) και ασφαλώς το Δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαια για να τα εξοφλήσει. Είναι ένα κεφάλαιο που θα εξακολουθήσει για καιρό να παραμένει σε εκκρεμότητα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αλλωστε αν εξοφληθούν θα αυξηθεί ισόποσα το κρατικό έλλειμμα.
Ικανοποίηση
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση δήλωναν ικανοποιημένοι γιατί το κλίμα της συζήτησης ήταν «θετικό και δημιουργικό», όπως έλεγαν μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας.
Ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβει, εντός ολίγων ημερών, να υλοποιήσει δεσμεύσεις και να προωθήσει ρυθμίσεις που έπρεπε να είχε δρομολογήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα.
Ποια είναι τα επιμέρους θέματα
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής της τρόικας είναι και τα εξής:
*Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται, ενώ η τρόικα διαφωνεί με τις εξαιρέσεις ορισμένων κλάδων ή την παράταση που χορηγήθηκε για ορισμένους άλλους.
Ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Ηλίας Πλασκοβίτης, είχε ζητήσει με επιστολές του από τα υπουργεία Υποδομών - Μεταφορών, Υγείας, Δικαιοσύνης, έως τις 15 Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την άρση των φραγμών για τα κλειστά επαγγέλματα, ανεξάρτητα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Επίσης, το ΥΠΟΙΚ ζήτησε να καταγραφεί εξαρχής κάθε περιορισμός που ζητείται και παράλληλα να αιτιολογηθεί η διατήρηση του φραγμού, η οποία θα είναι αποδεκτή μόνο για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος». Όλες οι περιπτώσεις αυτές (λόγοι δημοσίου συμφέροντος) θα αποσταλούν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα κρίνει εάν η διατήρηση κάποιων φραγμών σε ορισμένα επαγγέλματα είναι επιβεβλημένη.
* Η επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
* Η αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2011, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά σε λιγότερο από 10% του συνόλου των εργαζομένων.
* Η μείωση των επικουρικών συντάξεων.
* Η μείωση του εφάπαξ. Στην τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου (Ιούνιος 2011) αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι εφάπαξ παροχές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά 10% τουλάχιστον.
Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν μελέτες για τα ταμεία παροχής εφάπαξ για να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις όπου οι παροχές εφάπαξ δεν ευθυγραμμίζονται με τις εισφορές. Προσαρμογές για να ευθυγραμμιστούν οι εφάπαξ παροχές με τις εισφορές θα γίνουν ώς το τέλος του έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.