Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ και ΕΥΔΑΠ είναι στο στόχαστρο της ελβετικής Glencore

Kathimerini.gr

Του Βαγελη Μανδραβελη
Ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΕΥΔΑΠ δείχνει η πολυεθνική εταιρεία εξορύξεων μετάλλων και ορυκτών Glencore. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία με έδρα την Eλβετία, ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, επειδή θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την ίδια, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει με την περίσσεια ρευστότητας που διαθέτει μετά τη δημόσια προσφορά μετοχών της κατά την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου την περασμένη άνοιξη. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Glencore με έδρα το Μπααρ της Ελβετίας, άντλησε περίπου 11 δισ. δολ. εκ των οποίων, μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί 500 εκατ. δολ. για την αγορά μεταλλείων χαλκού στο Κονγκό. Υπάρχουν επομένως άλλα 10,5 δισ. δολ. που αναμένουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Πρώτος στόχος στην Ελλάδα είναι τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ παρόλο που η επένδυση αυτή θεωρείται μικρή για τα μεγέθη της Glencore. Η ΛΑΡΚΟ το 2010 είχε έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και η Glencore είχε έσοδα 145 δισ. δολ. Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να ενδιαφέρεται για τα μεταλλεία νικελίου, καθώς το ενδεχόμενο επένδυσης στη ΛΑΡΚΟ είχε εξετάσει και στο παρελθόν (2009) χωρίς ωστόσο να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο δεύτερος στόχος της Glencore στην Ελλάδα είναι η ΕΥΔΑΠ. Αν και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία θα επιδιώξει να επενδύσει σε μια εταιρεία υδάτων στον κόσμο, εν τούτοις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία δεν θα διστάσει να το πράξει. Αλλωστε, στο παρελθόν η εταιρεία μπήκε στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητές της εστιάζονται στα μέταλλα και τα ορυκτά. «Η εταιρεία πέρα από τα διαθέσιμα που κατέχει από το IPO (δημόσια προσφορά μετοχών) εκτιμάται ότι το 2011 θα έχει 8 δισ. δολ. καθαρά κέρδη», λέει πηγή κοντά στην εταιρεία. Αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο της Glencore, αφενός μεν επειδή οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν κατρακυλήσει -και άρα υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες- αφετέρου δε, επειδή ο κ. Τέλης Μυστακίδης, ένας εκ των βασικών μετόχων της Glencore, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα. Η περιουσία του τελευταίου, αν και έχει μειωθεί από την εισαγωγή της Glencore στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά 35%, παραμένει κάτοχος του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που αντιστοιχεί σε αξία 2,5 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μυστακίδης -ο οποίος έχει πυκνώσει τις επαφές του στην Ελλάδα- ενδιαφέρεται και προσωπικά για την ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον του και για άλλα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τομέα. Προϋπόθεση όμως για την εκδήλωση των κινήσεων αυτών από την Glencore σε οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση, είναι οι όροι και φυσικά οι κανόνες διαφάνειας που θα ακολουθηθούν. «Μετά την υπόθεση της Siemens, η Eλλάδα έχει αποκτήσει αρνητική φήμη στο εξωτερικό και οι μεγάλες πολυεθνικές πλέον είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο», αναφέρει παράγοντας κοντά στην Glencore. Παραδέχεται ωστόσο, ότι η παρουσία της τρόικα στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, προσφέρει καλύτερους και μεγαλύτερους όρους διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.