Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέο πλαίσιο για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας


Ορυκτός πλούτος Ελλάδας
Εννέα ορυκτές πρώτες ύλες στο ελληνικό υπέδαφος.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Yπουργείο Περιβάλλοντος σχέδιο για την εθνική πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Oπως επισήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης, εννέα ορυκτές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερης σημασίας για την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας». 

Πρόκειται για τα ορυκτά:λιγνίτης, λατερίτης, βωξίτης, μικτά θειούχα, χρυσός, λευκόλιθος, μάρμαρα, μπεντονίτης και περλίτης.

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες:

1. Η εθνική πολιτική για τον ορυκτό πλούτο πρέπει να ενταχθεί στη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική, π.χ. με κίνητρα σε επιχειρήσεις για την προώθηση της έρευνας ορυκτών και επαναξιολόγηση των δημόσιων μεταλλείων.

2. Στον χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κοιτάσματα που έχουν εντοπισθεί και δεν βρίσκονται ακόμη σε φάση εκμετάλλευσης, αλλά και να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσεων γης για να αξιοποιηθούν κοιτάσματα που δεν είχαν εντοπισθεί όταν καταρτίστηκε το χωροταξικό σχέδιο.

3. Κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της λατομικής - μεταλλευτικής νομοθεσίας. Επίσης, αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση με λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (όπως η παροχή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για διασφάλιση της υλοποίησης των περιβαλλοντικών όρων, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με υπουργική απόφαση αντί για κοινή υπουργική απόφαση κ.ά.) και διαμόρφωση νομικού πλαισίου ειδικά για την εκμετάλλευση λατομείων αδρανών υλικών (που θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ίδρυσης μονάδων σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος σε δασικές εκτάσεις).

4. Προώθηση διαλόγου - αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Προτείνεται η απόκτηση «κοινωνικής αδείας» με εκστρατείες ενημέρωσης, διάθεση πόρων από τις επιχειρήσεις στις τοπικές κοινωνίες κ.ά.

5. Εκπαίδευση - έρευνα - καινοτομία: προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες των επιχειρήσεων, συνεχής επιμόρφωση των εν ενεργεία στελεχών στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

6. Αποδοτικότητα στη χρήση ορυκτών πρώτων υλών: εφαρμογή του πλαισίου εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, διερεύνηση της δυνατότητας υποκατάστασης ορισμένων κρίσιμων ορυκτών, ανακύκλωση.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα οι ευρωπαϊκοί στόχοι περιλαμβάνουν:

• Tη διασφάλιση της πρόσβασης στις πρώτες ύλες από τις διεθνείς αγορές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς ανταγωνιστές της Ε.Ε.

• Tη δημιουργία πανευρωπαϊκής βάσης γεωλογικών δεδομένων, προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη παροχή από τα κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών που βρίσκονται στο έδαφος της Ε.Ε.

• Tην προώθηση της ανακύκλωσης για να μειωθούν η κατανάλωση πρωτογενών πρώτων υλών από την Ε.Ε. και η εξάρτηση από εισαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.