Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ, ΠΟΙΟΝ ?...


Έναν χρόνο και πλέον μετά την ανάληψη της υποχρέωσης να απελευθερωθούν τομείς και επαγγέλματα σε αυτήν τη χώρα, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός, να μειωθούν οι τιμές και να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο, πόσοι τομείς και ποια επαγγέλματα έχουν πραγματικά ανοίξει;
Ακόμη και σε όσα επαγγέλματα επιχειρήθηκε μια «ντεμέκ» ή περιορισμένη απελευθέρωση, τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα ή οι υπουργικές αποφάσεις που ήσαν απαραίτητες για την ενεργοποίηση κρίσιμων ζητημάτων στην κατεύθυνση της τόνωσης του ανταγωνισμού δεν έχουν καν εκδοθεί.

Πάρτε για παράδειγμα τους φαρμακοποιούς. Στις 2 Μαρτίου του 2011 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο πολύκροτος Νόμος 3918, βάσει του οποίου υποτίθεται ότι θα «απελευθερωνόταν» το επάγγελμα των φαρμακοποιών.
Βάσει του νόμου αυτού, έως την 1η Απριλίου έπρεπε να έχει εκδοθεί μία απόφαση του υπουργού Υγείας ώστε να είναι ανοικτά τα φαρμακεία καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά και το Σάββατο.
Αντί αυτής εκδόθηκε μία απόφαση του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου, που «ετεροχρόνιζε» το θέμα και κρατούσε κλειστά τα φαρμακεία κατά τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Πλέον, όπως πληροφορούμεθα, όλο το θέμα πάει ξανά σε «διαβούλευση».

Στους συμβολαιογράφους, ακόμη αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%...

Στους δικηγόρους, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί με επιστολή της το υπουργείο Οικονομικών και ζητά εξηγήσεις για τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμη στην ίδρυση δικηγορικών εταιριών από δικηγόρους διαφόρων συλλόγων της χώρας, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά.

Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας καλεί την κυβέρνηση «... να θέσει τέλος στις έξωθεν παρεμβάσεις που βάλλουν κατά των θεσμών, προσβάλλουν τον ίδιο τον πυρήνα της απονομής της Δικαιοσύνης και στόχο έχουν την υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

Επειδή, δηλαδή, η Κομισιόν ζητά να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, σύμφωνα με τον ΔΣΑ απειλείται η Δημοκρατία από «έξωθεν παρεμβάσεις...».
 
Στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., παρά τα δεινά που τράβηξαν πέρυσι η χώρα και η οικονομία, εξαιτίας των κινητοποιήσεών τους, το επάγγελμά τους ουσιαστικά θα απελευθερωθεί το 2013, ενώ συνολικά από τις 33.000 άδειες που υπάρχουν στον τομέα έχουν μεταβιβαστεί μόνον 500, παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής τους...

Στον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί, τα βλέπουμε και τα βιώνουμε καθημερινά...

Παλινωδίες μεταξύ των υπουργών, σχέδια επί χάρτου και η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρεται επειδή κινδυνεύει να... εφαρμοστεί ο νόμος περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, που η ίδια ψήφισε στη Βουλή...

Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν πάμε πουθενά.

Ούτε τα επαγγέλματα ανοίγουν, ούτε ο ανταγωνισμός τονώνεται, ούτε γίνονται φθηνότερες οι υπηρεσίες και τα προϊόντα για τους πολίτες και ούτε, βεβαίως, έρχεται η έξοδος της χώρας από την ύφεση και η επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Κυριότερα, όμως, χάνουμε κάθε ρανίδα αξιοπιστίας που ίσως έχουμε ακόμη έναντι των δανειστών μας.

Παραμένουμε μια χώρα χρεοκοπημένη και βαθιά βυθισμένη στα αίτια της σημερινής της πολύπλευρης κρίσης...

Του Ν. Γ. Δρόσου από το Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.