Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!



ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ  ''ΛΟΥΚΕΤΟ'' ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ 
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ!
Κατατέθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ητροπολογία -νομοσχέδιο, ουσιαστικα, για τη συγχώνευση-κατάργηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου.
   Σε συνέχεια της προσφιλούς της τακτικής να ''βιάζει'' τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τόσο στον τύπο όσο και στην ουσία τους,  η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία 153 σελίδων για να ''ρυθμίσει'' το ζήτημα της συγχώνευσης -κατάργησης οργανισμών του δημοσίου.
Η τροπολογία αυτή, που συνιστά ουσιαστικά ένα νέο νομοσχέδιο,  περιλαμβάνεται στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ερευνητικού δυναμικού της χώρας καταργείται - χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό, παρά μόνο υπακούωντας στην λογικής της περικοπής διαπανών- , ανοίγοντας το δρόμο για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων των φορέων και των οργανισμών σε μεγάλες εταιρείες του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου και αποδυναμώνοντας κάθε προοπτική στήριξης της όποιας ενδογενούς ανάπτυξης, οι διαδικασίες για την τελική ρύθμιση των αποφάσεων αυτών θα λαμβάνονται με υπουργικές αποφάσεις!!!  
 Η ψήφιση του εφαρμοστικού –συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την κατάργηση-συγχώνευση των φορέων- μέχρι το τέλος της επόμενης, εβδομάδας, οπότε και κλείνει η Βουλή, είναι μια από τις προϋποθέσεις-δεσμέυσεις της κυβέρνησης για την έγκριση του αναθεωρημένου Μνημονίου από την ηγεσία της τρόικας που καταφθάνει μετά τον 15 Αύγουστο, αλλά και για την καταβολή της δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ καθώς και της έγκρισης του νέου δανείου.
 Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχει δεσμευθεί ρητά στο νέο Μνημόνιο για το κλείσιμο 40 μικρών δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση 25 επιπλέον μικρών οργανισμών, και το κλείσιμο επιπλέον 10 μεγάλων οργανισμών. Στους υπό κατάργηση οργανισμούς το Μνημόνιο αναφέρει τους:ΚΕΔ και ETA (οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη νέα Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών), ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX και ΙΓΜΕ. Επίσης προς συγχώνευση οδεύουν οι OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ και ΔΗΜΗΤΡΑ και μείωση μεγέθους προωθείται για την ΕΡΤ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία και  βάσει αποφάσεων της Γνωμοδοτικής Διυπουργικής Επιτροπής:
 α) Καταργούνται και συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί του Δημόσιου Τομέα και τίθενται υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ανώνυμες εταιρείες τις μετοχές των οποίων κατέχει στο σύνολο τους ή κατά πλειοψηφία το Δημόσιο
β) Μεταφέρονται αρμοδιότητες ορισμένων από τους καταργούμενους φορείς σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου
γ) Καταργείται το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
δ) Ρυθμίζονται τα θέματα:
αα)του υπηρετούντος προσωπικού στους καταργούμενους η συγχωνευόμενους φορείς
ββ) της τύχης της κάθε είδους κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και των ταμειακών τους υπολοίπων
γγ) της τύχης των αρμοδιοτήτων τους
ε) Τέλος, προβλέπεται η έκδοση των απαραίτητων προεδρικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση οργανωτικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη συγχώνευση φορέων και παρέχεται αριθμός εξουσιοδοτήσεων στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς για την έκδοση αποφάσεων για τη ρύθμιση κάθε σχετικής λεπτομέρειας, αναγκαίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών, φορέων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα αποφάσισε την κατάργηση, ή την συγχώνευση, ή την λύση και εκκαθάριση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, επειδή διαπίστωσε, ανάλογα με την περίπτωση, είτε επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς ή υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, είτε πλήρη αδράνεια ή μερική λειτουργία τους, ή λειτουργία που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς της ίδρυσής τους, είτε εκπλήρωση της αποστολής τους, είτε είδος δραστηριοτήτων που δεν δικαιολογεί τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, είτε υψηλό κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ακόμη πως με τις ρυθμίσεις της παρούσας επιδιώκεται παράλληλα και η αξιοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου οι οποίοι δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι.
Αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει:
Αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους για την ΕΡΤ Α.Ε.
• Διακοπή της λειτουργίας και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) Α.Ε., τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) Α.Ε., τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) Α.Ε., το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
• Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε., της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.
• Διακοπή της λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
• Κατάργηση ή συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με άλλα ερευνητικά κέντρα (ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ).
8 οργανισμούς που καταργούνται:
• Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
• Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ).
• Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ).
• Σταθμός Ελέγχου Κάπρων.
• Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ).
• Έργο Πολιτών.
• Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία.
• Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό.
Λύση και εκκαθάριση 4 φορέων:
• Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων.
• Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
• ΟΠΕΠ - Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.
• ΑΓΡΟΤΗΜΑ.
Συγχώνευση 14 οργανισμών:
• Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού.
• Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, το Εθνικό κέντρο Γλυφάδας Μ. Λιούγκας και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά Π. Καπαγέρωφ συγχωνεύονται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
• Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων.
• Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
• Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης καταργείται και συγχωνεύεται με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Καταργείται και η εφορία που εποπτεύει την Όπερα.
• Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ.
• Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
• Το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα συγχωνεύεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
• Η εταιρία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Συγχώνευση 3 ανωνύμων εταιριών και σύσταση νέας Α.Ε.:
• Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.).
• Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.).
• Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.).



* Παραθέτουμε ακολουθως Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν σήμερα τα σωματεία των φορέων που τελούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Του Συντονιστικού της ΠΟΣΠΕΡΤ και των Σωματείων
ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ – ΕΙΝ – ΕΘΙΑΓΕ

Το Συντονιστικό ΠΟΣΠΕΡΤ και Σωματείων 11 σημαντικών κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης – ΔΝΤ για άμεση «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση», καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να συζητά στο Υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίζει «για εμάς χωρίς εμάς», παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας μα συναντηθούμε με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Το Συντονιστικό πραγματοποίησε μία ακόμα σύσκεψη στις 25/7 στον ΟΣΚ και εκτίμησε τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ενεργειών και κινητοποιήσεων μας για την αποτροπή των απαράδεκτων και καθόλα επιζήμιων κυβερνητικών σχεδιασμών. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σαν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία των Οργανισμών και φορέων, αλλά την δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την άμεση η έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.
Μετά τις τελευταίες απεργιακές μας κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Οικονομικών, το Συντονιστικό συναντήθηκε εντέλει με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και το Διευθυντή του γραφείου του υπουργού, όπου επανέλαβε την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια, τονίζοντας την παντελώς ατεκμηρίωτη σκοπιμότητα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των Οργανισμών αυτών, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις Συλλογικών και Επιστημονικών φορέων, τελικών αποδεκτών του προσφερόμενου κοινωνικού τους έργου. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαντώντας στις δίκαιες αντιδράσεις του Συντονιστικού, επιβεβαίωσαν ότι θα υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου με τις σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο για το κοινωφελές έργο των Οργανισμών όσο και για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων(άμεσες και έμμεσες απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας και επαναξιολόγησης από το ΑΣΕΠ, υποχρεωτικές μετατάξεις, κ.ά.).
Μετά από τα παραπάνω και τη μη ανταπόκριση των υπουργών στα αιτήματα μας για συνάντηση, αποφασίσαμε:
• Να ζητήσουμε για ύστατη φορά συνάντηση μέχρι τέλος της εβδομάδας με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με τον συναρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα.
• Να προχωρήσουμε την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Αυγούστου στις 10 πμ. σε Παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονιστικού έξω από το υπουργείο Οικονομικών και κατόπιν έξω από τον υπουργείο Αποκέντρωσης, απαιτώντας συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.
• Εφόσον η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδια της και φέρει κατεπειγόντως στη Βουλή για ψήφιση το επίμαχο Νομοσχέδιο για την «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση» των 11 κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στους οποίους εργαζόμαστε, θα προχωρήσουμε αμέσως σε πανελλαδικές απεργιακές και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις που θα κριθούν αναγκαίες, με σκοπό να σταματήσουμε αυτή η πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση σημαντικών Οργανισμών και φορέων και στον καιάδα της ανεργίας τους εργαζόμενους.
• Σε κάθε περίπτωση θα ενταθεί η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και η ενημέρωση στην κοινή γνώμη για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν οι φορείς του Δημοσίου στους οποίους εργαζόμαστε και τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για το κοινωνικό σύνολο και τους εργαζόμενους η κατάργηση η συρρίκνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.