Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Σας ξεγράφουμε εάν δεν τα βρείτε»...




Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο έγινε βαθύτερο από την Παρασκευή το μεσημέρι και η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες με υψηλό κόστος για τους πολίτες. Ιδιαίτερα αυστηρή, η Κομισιόν έδωσε μια μικρή παράταση για ... συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων επισημαίνοντας πως «ο χρόνος τελειώνει».

Μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς άφησαν εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να πάνε σε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, μήπως τελικά υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο η έννοια της συναίνεσης που υποδείχτηκε με τον πιο πιεστικό τρόπο από τους εκπροσώπους της τρόικας και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης γελοιοποιήθηκε με ευθύνη των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά στη σύσκεψη της Παρασκευής. Και οι δύο έμειναν εγκλωβισμένοι στην κομματική τους λογική, αρνούμενοι να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε τη συναίνεση με εκβιαστική λογική, αφού πριν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση εκφοβισμού της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι «τα χρήματα του δημοσίου επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου», οι «απειλές» για δημοψήφισμα και η παρέμβαση της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη για επιστροφή στη δραχμή δεν διευκόλυναν τον διάλογο.

Η ερμηνεία που δόθηκε είναι πως ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μοιράσει στους πολιτικούς του αντιπάλους τις ευθύνες του για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και του μνημονίου, που οδήγησαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, εκτίναξαν την ανεργία στο 16%, χωρίς να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι του προγράμματος. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να διαπραγματευτεί τις βασικές του προτάσεις για αλλαγές στα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα ύψους 28 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.