Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έλλειμμα 98 δισ. σε τέσσερα χρόνια.


Screen_shot_2011-04-18_at_5.00.54_PM
Έλλειμμα "μαμούθ" ύψους 98 δισ. ευρώ δημιούργησε το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος που ανακοίνωσε η Στατιστική αρχή ο κατήφορος για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2007, χρονιά κατά την οποία το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια το 2008 το έλλειμα αυξήθηκε στα 23,1 δισ. ευρώ για να εκτοξευθεί στα 36 δισ. ευρώ το 2009 όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε δυό φορές τη χώρα σε εκλογές εν μέσω βαθειάς ύφεσης.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία το 2010 το έλλειμα μειώθηκε στα 24,19 δισ. ευρώ ή 10,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς πλέον αποτυπώθηκαν στα στοιχεία όλες οι "γκρίζες περιοχές" των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. Ευρώ, (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Η Στατιστική αρχή εξηγώντας τις διαφορές μεταξύ των στοιχείων της τελευταίας πρόβλεψης του περασμένου Νοεμβρίου με τη σημερινή, αναφέρει ότι οι αποκλίσεις οφείλονται κυρίως στις ακόλουθες αιτίες:
-Ως πρός το έλλειμμα: Η αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2008 οφείλεται μεταξύ των άλλων στην αύξηση των εγγεγραμμένων πληρωτέων υποχρεώσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και αναθεώρηση στοιχείων Δημοσίων Επιχειρήσεων.
-Ως πρός το δημόσιο Χρέος: Οι αναθεωρήσεις των ποσοστών του χρέους κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ανάληψη από το Δημόσιο του χρέους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Ολυμπιακών Αερογραμμών (ΟΑ) μετά από τρεις συνεχόμενες καταπτώσεις των εγγυήσεων των δανείων τους καθώς επίσης και από την ανάληψη του χρέους για τη χρηματοδοτική μίσθωση (financial leasing) τεσσάρων αεροσκαφών από την ΟΑ. [via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.