Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ανάλυση των γεγονότων της Αιγύπτου


1900_BC_Egyptian_chariot
Αν, προ τριημέρου, κάποιοι έθεταν υπόθεση ανατροπής της κυβέρνησης Μουμπάρακ, το πιθανότερο ήταν να γελούσαμε. Η Αίγυπτος δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων Τυνησία. Το καθεστώς είναι καλοστημένο σε όλα του τα επίπεδα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των μεγάλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το στρατό σε ετήσια βάση με περίπου 2 δις δολάρια (3 δις στο Ισραήλ) και φυσικά η Αίγυπτος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή....
Με σύμμαχο το Ισραήλ και ελεγχόμενο το καθεστώς (ο Μουμπάρακ είναι ο 4ος στρατιωτικός (της αεροπορίας ο συγκεκριμένος) που παραλαμβάνει την εξουσία και κυβερνά επί 30 συναπτά έτη) η Αίγυπτος φαντάζει ως ένα από τα κράτη που δεν αποσταθεροποιούνται. Το υπάρχον καθεστώς έχει την υποστήριξη και της Ευρώπης, ακόμη και της Ρωσίας και γενικότερα δεν υπάρχει ξένος δάκτυλος ανατροπής. Επίσης, δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση που θα δύνατο να δοκιμάσει μεθοδευμένα κάτι τέτοιο.
Παρ᾽ όλα αυτά, το διαδίκτυο από μόνο του, δείχνει να μπορεί να υποστηρίξει το ντόμινο εφέκτ της Τυνησίας. Οι δημοκρατικές διεκδικήσεις των αιγύπτιων πολιτών εκφράζονται με μαζικό τρόπο και στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης. Σήμερα, ο Μουμπάρακ δήλωσε πως θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Εν προκειμένω, έχει ενδιαφέρον η στάση του στρατού που μερικώς αντέδρασε στη σκέψη Μουμπάρακ να δώσει δαχτυλίδι στο γιο του και ίσως διχαστεί στην παρούσα φάση.
Αν προκύψει ανατροπή, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στο μυαλό μας σε σχέση με την ανατροπή κυβερνητικών καθεστώτων. Σίγουρα, οι εποχές είναι διαφορετικές και ίσως ακόμη δε μπορούμε να τις αφουγκραστούμε. Ούτε καν εμείς οι ίδιοι που χρησιμοποιούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο, δεν έχουμε πραγματική εικόνα του πόσες δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν δια των νέων τεχνολογιών. Ίδου η Ρόδος...αναμένουμε τις εξελίξεις και επανερχόμαστε με σχολιασμό αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.