Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι τζάμπα μάγκες


1 εικόνα
του Σταύρου ΘεοδωράκηΘα έχετε ακούσει κάποια από τα επιχειρήματα (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω γιατί δεν είναι καλοί οι δρόμοι. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω καλή υγεία. Δεν πληρώνω γιατί δεν υπάρχουν καλές συγκοινωνίες. Δεν πληρώνω γιατί δεν έχουμε καλά σχολεία….». Και αν δεν πεισθείς από όλα αυτά σου πετάνε τον «άσο τους»: «Δεν πληρώνω γιατί τα λεφτά τα τρώνε οι πολιτικοί». 

Αυτές τις μέρες έλαβα πολλά ιμείλ διαφόρων νεοσύστατων οργανώσεων που μου θύμισαν την επιχειρηματολογία (!) των φοροφυγάδων. «Δεν πληρώνω τα διόδια γιατί δεν έχουμε καλούς δρόμους. Δεν πληρώνω το εισιτήριο στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουμε καλή υγεία. Δεν πληρώνω στα λεωφορεία γιατί δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες»… Μέχρι και «δεν πληρώνω τη ΔΕΗ γιατί μολύνει το περιβάλλον» άκουσα. Και βεβαίως δεν πληρώνω δάνεια, δεν πληρώνω τέλη στο δήμο, δεν πληρώνω κλήσεις. Επωδός και σε αυτό το «κίνημα των τσάμπα» ή («τσάμπα κίνημα» δεν έχω καταλάβει) είναι ότι «οι πολιτικοί τα φάγαν τα λεφτά». Και μας καλούν λοιπόν να γίνουμε όλοι πολιτικοί και μεγαλοεργολάβοι και να φάμε και εμείς ότι μπορούμε. Είναι η βολική εκδοχή της επανάστασης. Που να τα αλλάζω όλα; Που να πιάνω τα λαμώγια; Που να αλλάζω τους κανόνες; Που να χτίζω μια καινούργια κοινωνία; Να γίνω και εγώ ένας από αυτούς που δεν πληρώνει και να πάει ο τόπος να χεστεί.

Το ξέρω ότι πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Πλάκα κάνουν. Και είναι εντελώς διαφορετικό να αρνούμαστε να πληρώσουμε μια συγκεκριμένη υπηρεσία πιέζοντας με αυτό τον τρόπο να διορθωθεί (να λέμε δηλαδή «δεν πληρώνουμε αυτά τα συγκεκριμένα διόδια μέχρι να φτιαχτούν οι κακοτεχνίες στον συγκεκριμένο δρόμο») και εντελώς διαφορετικό το γενικευμένο απολίτικο «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω». Μέχρι και το «δεν πληρώνουμε τις πιστωτικές κάρτες» προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες!

Να προσέξουμε λοιπόν γιατί θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε στο καθρέφτη το πρόσωπο του κτήνους που υποτίθεται ότι πολεμάμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.