Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Στο 2,4% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο

Ευρωπαϊκός πληθωρισμός
Στο 2,4% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ (2%) και τροφοδοτώντας φήμες για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκός πληθωρισμόςΣύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο υστερα από μία αύξηση 2,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο 2,3%. Η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%. Δεν δόθηκε καμία μηνιαία ή τομεακή ανάλυση του πληθωρισμού από την Eurostat, αλλά οι οικονομολόγοι απέδωσαν την πληθωριστική άνοδο κυρίως στα ακριβότερα τρόφιμα και την ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε δηλώσει πως ανέμενε ο πληθωρισμός να αυξηθεί ταχύτερα από τον επίσημο στόχο τους επόμενους μήνες και να κορυφωθεί στο 2,4% τον Μάρτιο, υποχωρώντας στη συνέχεια.
Επιπλέον, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως δεν ανέμενε μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο α’ εξάμηνο του έτους.
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το σημερινό 1% πριν τα τέλη του 2011, ενώ ορισμένοι δηλώνουν πως η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συμβεί μόνον στις αρχές του 2012. Η ταχύτερη άνοδος του πληθωρισμού, όμως, ενδέχεται να μεταβάλλει αυτές τις εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.