Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com
Για μεγένθυση της αφίσας πατήστε εδώΓια μεγένθυση της αφίσας πατήστε εδώ

Δεν πάει η ΓΣΕΕ στο διάλογο για τα εργασιακά


Ξεκινά σήμερα με απουσία της Γενικής Συνομοσπονδίας ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στον οποίο τίθενται νέα επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους. Την απόφασή της να μην συμμετάσχει ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ.
Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι το θέμα του ποσοστού των απολύσεων, το οποίο προβλέπεται να  αυξηθεί από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους.
Δεύτερο θέμα θα είναι το ύψος της αποζημίωσης, το οποίο θα συζητηθεί στη διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.
Υπό κατάργηση είναι και το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Το ραδιόφωνο στην ...επιφάνεια εργασίας σας



Το Startup Radio είναι ένα δωρεάν Windows Gadget, σαν το ρολόι ή το ημερολόγιο που έχετε στην δεξιά μπάρα, στα Windows Vista ή Windows 7. Προσφέρει τη δυνατότητα να ακούτε online ραδιοφωνικούς σταθμούς κατευθείαν από την επιφάνεια εργασίας χωρίς να είστε αναγκασμένοι να ανοίγετε κάποιον browser.

Η εγκατάστασή του είναι απλή. Άπλα κατεβαστέ το και κάντε διπλό κλικ πάνω τουΌταν ζητήσει επιβεβαίωση πατήστε «ναι». Η χρήση του είναι ακόμα πιο απλή. Επιλέξτε από την λίστα ποιον σταθμό θέλετε και εκείνο αναλαμβάνει να τον φορτώσει και ξεκινήσει.

To Startup Radio είναι σε δοκιμαστική έκδοση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τί σημαίνει αγάπη (;)

Τί κάνει ο άνθρωπος όταν οδηγεί (;)


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.800 άτομα με ερωτήσεις για το τι κάνουν την ώρα της οδήγησης έδειξε πράγματα που, σίγουρα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανησυχητικά, όσον αφορά στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το 35% ισχυρίστηκε ότι έχει αλλάξει ρούχα την ώρα που οδηγεί, το 29% ότι φιλιέται κατά τη διάρκεια που το όχημα βρίσκεται εν κινήσει και ένα 15% ότι έχει προβεί σε σεξουαλικές πράξεις από τη θέση του οδηγού.

Από εκεί και πέρα, το 72% απάντησε ότι τρώει την ώρα που οδηγεί και το 28% στέλνει SMS από το κινητό τηλέφωνο. Το 13% βάζει make up, το 12% ότι διαβάζει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, το 10% διαβάζει εφημερίδες και περιοδικά και υπάρχει και ένα 5% των οδηγών που παίζει video games (!) και ένα ίδιο ποσοστό που ξυρίζεται όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑΜεγάλη ΒρετανίαΓαλλία, ΓερμανίαΡωσία και Ιαπωνία.

Μεσσαπία, Λάρυμνα και ανάμεσά τους η ΛΑΡΚΟ...


ΝΕΑ της ΜεσσαπίαςΤοπική Αδέσμευτη Ηλεκτρονική Εφημερίδα


Όταν  κοινοποιήθηκε στην ΕΥΕΠ τον Ιούνιο του 2009 ο εντοπισμός του εξασθενούς χρωμίου στο τοπικό διαμέρισμα της Καστέλλας του Δήμου Μεσσαπίων, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μετέβη, στις 06-06-2009, στην περιοχή και πραγματοποίησε δειγματοληψίες νερού, σε ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων διαπιστώθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου σε αρδευτικά πηγάδια.

Ειδικότερα μετρήθηκαν σε δείγματα αρδευτικών νερών οι παρακάτω συγκεντρώσεις :

108,7 μg/l Cr total ---------- 108,1 μg/l Cr+6 
106,3 μg/l Cr total ---------- 105,6 μg/l Cr+6
Σημειώνεται επίσης ότι, σε νέες δειγματοληψίες στην εν λόγω περιοχή από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών τον Νοέμβριο του 2009, μετρήθηκαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου.


Ειδικότερα σε αρδευτικό πηγάδι στη θέση Κουλουριάδα Ψαχνών μετρήθηκε συγκέντρωση: 

360 μg/l Cr total ---------- 360 μg/l Cr+6 

Σε αρδευτικό φρέαρ στην περιοχή Καστέλλα μετρήθηκε συγκέντρωση: 

105 μg/l Cr total ---------- 104 μg/l Cr+6 

Στο Κάμπο Πολιτικών μετρήθηκε συγκέντρωση:

86 μg/l Cr total ---------- 83 μg/l Cr+6 
70 μg/l Cr total ---------- 64 μg/l Cr+6 

Σε φρέαρ αρδευτικό - υδρευτικό μετρήθηκε συγκέντρωση:

75 μg/l Cr total ---------- 62 μg/l Cr+6 
Από τα ανωτέρω αποτελέσματα που καταδεικνύουν, παρουσία του εξασθενούς χρωμίου σε ποσοστό >90% του ολικού, συνάγεται ότι, αυτή συνδέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες και επιδεινώνεται πιθανότατα από την ανεξέλεγκτη, παράνομη, απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, γεγονός που ενισχύεται και με την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή, λαμβανομένου υπόψη ότι:

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων αλλά και στον Νομό Ευβοίας γενικότερα, διατίθενται ανεξέλεγκτα κάθε είδους βιομηχανικά απόβλητα επικίνδυνα και μη (υγρά & στερεά).

Ειδικότερα παράνομες απορρίψεις επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων έχουν εντοπισθεί:

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ:

Σε δασική έκταση στην θέση Πύργος του Δ.Δ.Τριάδος, στην θέση Μπαλιμπάρι- Κουστουρή του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών.
Στην θέση Γούρνα του Δ.Δ. Καμαρίτσας, έχουν απορριφθεί δεκάδες bigs- bags τα οποία περιέχουν επικίνδυνα απόβλητα θερμικής επεξεργασίας αλουμινίου. Η ποσότητα των ανωτέρω στερεών αποβλήτων για τις περιοχές αυτές σήμερα εκτιμάται άνω των 300 τόνων (σημειώνουμε ότι, η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας στο παρελθόν έχει προβεί στην απομάκρυνση περίπου 86 τόνων).

Σε δασική περιοχή των ορίων Ψαχνών - Καστέλλας, όπου εκεί έχουν απορριφθεί σπασμένα ελλενίτ (αμιαντοτσιμέντο).

ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ:

Στην θέση Κουτσουρή σε ανοιχτή χωματοδεξαμενή, η οποία χρησιμοποιείται σαν αποδέκτης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου, όπου διαπιστώθηκε και απόρριψη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων. Από την χημική εξέταση του υγρού δείγματος μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα:

CN-: 540 μg/lt, 

Pb: 170 μg/lt, 

Ni: 2230 μg/lt, 

Fe: 42800 μg/lt, 

Cr: 465 μg/lt, 

Zn: 1800 μg/lt. 

Η διαπιστωθείσα σύνθεση παραπέμπει σε υγρά απόβλητα μεταλλουργικών διεργασιών.
Στην θέση Μνήμα Κατή Ριτσώνας του Δ..Δ Βαθέως όπου διαμορφώνονται νέοι χώροι (χωματοδεξαμενές & lagoons) ανεξέλεγκτης διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων. Από την χημική εξέταση υγρού δείγματος που ελήφθη από την χωματοδεξαμενή αυτής της περιοχής, μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και υψηλό οργανικό φορτίο:

Fe: 2184 μg/lt, 

Ni: 906 μg/lt, 

Zn: 912 μg/lt, 

Gu: 4400 μg/lt & 

C.O.D. 2600 mg/lt .

Η σύνθεση του αποβλήτου αυτού παραπέμπει πιθανότατα σε υγρά απόβλητα δραστηριοτήτων επιμεταλλώσεων.
Επίσης υγρά βιομηχανικά απόβλητα πιθανότατα δραστηριοτήτων που δεν λειτουργούν πλέον, συμμετέχουν όμως στην γενικότερη ρύπανση της περιοχής, έχουν εντοπιστεί:

Στην περιοχή της Γοργοεπηκόου, (κτηνοτροφικά απόβλητα προερχόμενα από κλειστό χοιροτροφείο).

Στο Δήμο Διρφύων (διαρροές καταλοίπων πετρελαιοειδών, προερχόμενα από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας.

Από τα στοιχεία που διαβιβάζουν/κοινοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ΕΥΕΠ, συνάγεται ότι στον Νομό Ευβοίας, παρατηρείται συχνά -και σε νέες θέσεις- ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους αποβλήτων (βιομηχανικών, κτηνοτροφικών, αστικών).

Σημειώνεται επίσης ότι, στην εν λόγω περιοχή απαντώνται κύρια αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.


... ΛΙΓΟΥΣ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ... ΥΠΕΚΑ
Το ζήτημα της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας (Μεσσαπία) έχει τεθεί στις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ υπό το συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης που προετοιμάζει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Κινδύνου με κύριο άξονα την επίλυση του ζητήματος ασφαλού,ς πόσιμου νερού για τους κατοίκους.

Οι πρώτες επισκέψεις στην περιοχή συνέβαλαν στη συγκέντρωση χρήσιμων πληροφοριών και δειγμάτων προς ανάλυση (δειγματοληψίες) και αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα σε συνδυασμό με συμπεράσματα που έχουν προκύψει από σημαντικές γεωλογικές και υδρογεωλογικές μελέτες για την περιοχή.
Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ έχει αναλάβει την εξεύρεση λύσεων για την ασφαλή υδροδότηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόλημα.

Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό ασφαλή γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τόσο στο πλαίσιο του προγραμματισμού της όσο και κατόπιν καταγγελιών συνεχίζει και διενεργεί ελέγχους σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ευβοίας για τον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, η ΕΥΕΠ εισηγείται αρμοδίως την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, και αποστέλλει τον φάκελο της υπόθεσης στον αρμόδιο εισαγγελέα για την απόδοση ποινικών ευθυνών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Ν.2947/2008.

Η ΕΥΕΠ εκτιμά ότι για απαντηθεί ασφαλώς η προέλευση της καταγεγραμμένης ρύπανσης και να ταυτοποιηθούν οι ρυπαντές απαιτείται:

1. Επισταμένη μελέτη της συνεισφοράς τόσο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων όσο και των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων της περιοχής και των όμορων περιοχών: Ασωπού, Ανατολικής Αττικής & Δυτικής Αττικής, η οποία διενεργείται...

2. Επιτήρηση των ανεξέλεγκτων απορρίψεων από τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα.

Η ΕΥΕΠ, προγραμματίζει εντατικότερους ελέγχους στη περιοχή και προς τούτο έχει συντονίσει και εξασφαλίσει συνεργασία αρμοδίων αρχών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.

ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Η ΕΥΕΠ διενεργεί περιβαλλοντικούς ελέγχους στο σύνολο της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ με σκοπό τη συμμόρφωση της δραστηριότητας στις σύγχρονες απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο τον κύκο της παραγωγικής της διαδικασίας.

Τα αποτελέσματα θα είναι λεπτομερή και θα ανακοινωθούν άμεσα. 
Στη βάση αυτή θα ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους και την τοπική κοινωνία και θα ανακοινωθούν και τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ, που θα υλοποιηθούν στην περιοχή...

20 δισ. ευρώ η αξία των αποθεμάτων μετάλλων σε Μακεδονία-Θράκη



Στις 26 Απριλίου, έγραφα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος. Με χαρά μου είδα ότι αργότερα, άρχισε να κινείται το θέμα (καλά μη νομίσετε ότι θεωρώ ότι αυτό έγινε εξ' αιτίας του post!). Μέχρι και στο Χαρδαβέλλα το είδα. Δείτε λοιπόν τι ενδιαφέροντα ελέχθησαν σε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη:
(Το βρήκα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 29-05-2010)

"...Σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξή της δύναται να αποφέρει μία ορθολογική εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου-από ορυκτά και μεταλλεύματα, μέχρι πετρέλαιο και γεωθερμικά πεδία- που διαθέτει η βόρεια Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «Ο ορυκτός Πλούτος της Βορείου Ελλάδος», που διοργάνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η οικονομική εφημερίδα Εξπρές.
Μία από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα αποθέματα και το μεταλλικό περιεχόμενο σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο, σύμφωνα με την παρουσίαση του οικονομολόγου- γεωλόγου και Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκου Αρβανιτίδη.
Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία- με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη, ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, σημείωσε ο κ.Αρβανιτίδης.
«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε.
«Ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας είναι σημαντικός για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Εξορυκτικής Βιομηχανίας της χώρας. Δυστυχώς το ποσοστό αξιοποίησης του ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μεταλλικά ορυκτά είναι πολύ χαμηλό», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ.Παπαβασιλείου.
«Η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στην Β.Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολή συγκυρία είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μια βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.
Την άποψη ότι, αν και φαίνεται ως σχήμα οξύμωρον, η μεταλλεία συμβαδίζει με την Πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, διατύπωσε ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σκαρπέλης.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον τρόπο εκμετάλλευσης oρυκτών υλών κατά το παρελθόν με αυτόν του παρόντος, είπε, διευκρινίζοντας ότι οι παλαιές εκμεταλλεύσεις δεν ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.
«Να μην λησμονούμε ότι ιστορικά οι ορυκτές ύλες και η μεταλλευτική βιομηχανία έβγαλαν τη χώρα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις. (π.χ. στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’50 η βαρειά βιομηχανία ξεκίνησε από μεταλλεία και μεταλλουργικές μονάδες (π.χ. ΛΑΡΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΑΕΧΠΛ, Γαλλική Λαυρίου). Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εξοστρακίσει μία δραστηριότητα η οποία ιστορικά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την εξέλιξη της κοινωνίας τηρώντας τις δεσμεύσεις της για προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ.Σκαρπέλης.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την επιστημονική κοινότητα, «ώστε να μεταστραφεί η άποψη της κοινής γνώμης από διαρκή αντίδραση στη μεταλλευτική - μεταλλουργική δραστηριότητα τουλάχιστον σε ανοχή, προβάλλοντας τα θετικά σημεία της δραστηριότητας και πείθοντάς ότι, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται με το ελάχιστο κόστος», πρότεινε ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Τσακαλάκης.
Στα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Απόστολος Αρβανίτης.
Αυτά, όπως είπε, εντοπίζονται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις λεκάνες Μυγδονίας, Στρυμόνα, Στρυμονικού Κόλπου, Δέλτα του Νέστου, Ξάνθης -Κομοτηνής, και Αλεξανδρούπολης -δέλτα Έβρου, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Σαμοθράκη, όπου τρεις γεωτρήσεις βάθους 40-120 m, που ανορύχθηκαν στο χώρο των θερμών πηγών, παράγουν μεγάλες ποσότητες ρευστών με τη θερμοκρασία των νερών να φτάνει μέχρι και τους 99oC.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ.Αρβανίτης, παρά το μεγάλο γεωθερμικό δυναμικό του Βορειοελλαδικού χώρου η αξιοποίησή του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και περιορίζεται στη θέρμανση κάποιων θερμοκηπιακών μονάδων (Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Λαγκαδάς, Ν.Απολλωνία, Ν. Εράσμιο), στη θέρμανση εδάφους για καλλιέργεια σπαραγγιών (Ν. Εράσμιο, Νυμφόπετρα, Μυρωδάτο), στη θέρμανση χώρων (εγκαταστάσεις Λουτρών Τραϊανούπολης και Ν. Απολλωνίας, Γυμνάσιο στις Θέρμες Ξάνθης), στην ξήρανση αγροτικών προϊόντων (Ν. Εράσμιο Ξάνθης), σε υδατοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία λιμνοδεξαμενών στο Πόρτο Λάγος και στο Νέο Εράσμιο Ν. Ξάνθης), στην καλλιέργεια του μικροφύκους Spirulina (Θερμά Νιγρίτας Ν. Σερρών) και τέλος στη λουτροθεραπεία και τον ιαματικό τουρισμό (Αριδαία, Λαγκαδάς, Ν. Απολλωνία, Άγκιστρο, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Ελευθερές, Τραϊανούπολη, Σαμοθράκη, Κασσάνδρα κ.ά.).
Η περιορισμένη αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν. 3175/2003) και στο γεγονός ότι το γεωθερμικό δυναμικό αντιμετωπίζεται με βάση το Μεταλλευτικό Κώδικα και όχι σαν Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, διευκρίνισε ο κ.Αρβανίτης.
Στην ημερίδα, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης."

ειδήσεις, που δεν είναι ειδήσεις

Screen_shot_2010-05-30_at_4.40.50_
Η έκπληξη -είναι αλήθεια- δεν ήταν μεγάλη όταν ο κ. Μαντέλης με την ομολογία του, μας υπενθύμισε ένα γεγονός για το οποίο σχεδόν κανείς με στοιχειώδη λογική δεν αμφέβαλλε ποτέ:
Η σχέση της πολιτικής, και πολλών πολιτικών με τους επιχειρηματίες ήταν και παραμένει ερωτική και ενίοτε hard core και δεν μπορεί να αποτελεί –όπως κάθε φορά παρουσιάζεται- είδηση. Στη χώρα μας Είδηση θα αποτελούσε μία και μόνη (πολυπόθητη) διαδικασία: H Απόδοση της Δικαιοσύνης (Νόμιμη Σύλληψη-Εκδίκαση-Φυλάκιση).
Εφόσον ακόμη δεν έχουμε δει τέτοιου είδους διαδικασία, τίποτε δεν αποτελεί είδηση παρά μόνο επιβεβαίωση των όλων όσων ξέραμε, δηλ. της ερωτικής σχέσης ή –ας πούμε- λυκοφιλίας μεταξύ κεφαλαίου και πολιτικής ή πολιτικών επιδιώξεων, και που ανάμεσα σε αυτές τις επιδιώξεις δεν εξαιρείται ο χρηματισμός, η γνωστή Μίζα.
Με μία, άντε δύο απολογίες δεν πρόκειται να φτάσουμε όπως δείχνουν τα πράγματα στην οριστική κάθαρση όπως διατείνονται και εξαγγέλλουν ορισμένοι πολιτικοί καριέρας, στις λαϊκές συνειδήσεις έχει εδραιωθεί η ισχυρή πεποίθηση περί της ενοχής συγκεκριμένων πολιτικών, αυτή η πεποίθηση δεν πρόκειται να αλλάξει, είτε οι συγκεκριμένοι ομολογήσουν είτε όχι, με ή χωρίς εξεταστικές, με ή χωρίς δημοσιοποιήσεις.
Στα σπίτια, στα καφενεία, στις παρέες, στις γειτονιές ο κόσμος στις καθημερινές του συζητήσεις αναφέρει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα για συγκεκριμένες πράξεις, σε συγκεκριμένα υπουργεία , κι αυτό συμβαίνει για τουλάχιστον μια 30ετία.
Ας πάρουμε για παράδειγμα συγκεκριμένο υπουργείο, αυτό της Αμύνης, με συγκεκριμένους υπουργούς που το υπηρέτησαν: κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. Δεν λέω ότι είναι ένοχοι ή αθώοι χρηματισμού -δεν έχω αποδείξεις, όμως, ποιος από εμάς δεν άκουσε να μιλά ο κόσμος γι αυτούς, διότι κατά την διάρκεια της θητείας των, δεν πέρασαν στα ψιλά της δημοσιότητας θέματα όπως «αγορά του αιώνα», υποβρύχια που γέρνουν, παραγγελίες δις. για αντισταθμιστικά κλπ. κλπ. Οι συγκεκριμένοι που προανέφερα είναι –καλώς ή κακώς- στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας του κόσμου ένοχοι, κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα, προσωπικά το θεωρώ αδύνατο είτε ανοίξουν ποτέ αυτές οι υποθέσεις είτε όχι.
Ένα άλλο παράδειγμα: Ο κ. Λαλιώτης με την εισροή τεράστιων κοινοτικών κονδυλίων για το περίφημο…Κτηματολόγιο. Το όνομα του (εξαφανισθέντος) κ. Λαλιώτη έρχεται και επανέρχεται στις συζητήσεις, πλειοψηφούσα άποψη στη λαϊκή συνείδηση είναι μία: Ένοχος. Το τι πιστεύω εγώ, εσύ κι ο άλλος, δεν έχει απολύτως καμία σημασία, η λαϊκή ετυμηγορία είναι αμείλικτη. Το ίδιο ισχύει και για πολλά ακόμη, συγκεκριμένα πρόσωπα του δημόσιου βίου, όπως οι Εφραίμ-Αρσένιος, ο κ. Βουλγαράκης κ.α. Προσωπικά δεν με απασχολεί η αθωότητα ή η ενοχή του οποιουδήποτε, με απασχολεί όμως η γνήσια, ανόθευτη, νόμιμη και δίκαιη απόδοση της δικαιοσύνης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, και αυτό προαπαιτεί να λειτουργεί -όπως ορίζει με σαφήνεια το Σύνταγμα- η Δικαιοσύνη.
Με στεναχωρεί αφάνταστα το γεγονός ότι π.χ. οι Δικηγόροι που απεργούν με κριτήρια καθαρά κλαδικά και οικονομικής φύσεως, και δεν έχουν κάνει κάτι να αλλάξει αυτή η –για να το πω ευγενικά- νωθρότητα στην απόδοση δικαιοσύνης. Αναρωτιέμαι τι κάνει όλο το δικαστικό σώμα, ο Άρειος Πάγος, πως κοιμούνται με ήσυχες τις συνειδήσεις τους, όταν π.χ. περνούν 8-10 χρόνια για να κλείσει (και αν…) μια μεγαλο-υπόθεση, ενώ μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα συλλαμβάνουν έναν φουκαρά οικογενειάρχη μικρο-οφειλέτη μπουζουριάζοντάς τον στην ψειρού. Πως αυτό το δικαστικό σώμα, από τον τελευταίο κλητήρα έως και τα ανώτατα αξιώματα, ανέχεται αυτή την ζοφερή κατάσταση.
Όλα αυτά και πολλά ακόμη έρχονται να προστεθούν στην ήδη ζοφερή καθημερινότητά μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες για μας και τις γενεές που έπονται.
Κρίμα.

Μια υπόθεση. .


. .εργασίας: αύριο, που λέτε, ανακαλύπτονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοικτά της Ερμούπολης της Σύρου. Οι φρενήρεις ζητωκραυγές στα μέσα ενημέρωσης αντηχούν ως τα πέρατα των “αγορών” της οικουμένης, η ελληνική δημοσιονομική κρίση ανακηρύσσεται πανηγυρικά παρελθόν, τα ελληνικά ομόλογα μετατρέπονται από όζοντα σκουπίδια σε περιπόθητο χρυσάφι.
Εν χορδαίς και οργάνοις, τα πλουσιοπάροχα κοιτάσματα, χάρη στα οποία ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός επιτέλους θα φάει με χρυσά κουτάλια, με όπως πάντα εντελώς αδιάβλητες™ διαδικασίες, αναλαμβάνει να εκμεταλλευθεί η BP Plc. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες, σημειώνεται μια ψιλοδιαρροή από το κοίτασμα, ανάλογη εκείνης στον Κόλπο του Μεξικού—τίποτε το τρομερό, η εταιρία είναι σε θέση, και είναι η μόνη, που μπορεί να την “αντιμετωπίσει”, μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει περίπου όπως τον χάρτη...

Ο υποθετικός μας χάρτης, με εντελώς πραγματικά δεδομένα, είναι από εδώ (via).

Αποστολείς και παραλήπτες

ContentSegment_14813130W390_H_R0_P0_S1_V1Jpg

αρνούμαστε να ξεχάσουμε!

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε!

Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα

Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα:
αυτή η γη ανήκει στο λαό μας.
Κάποιοι είναι νεκροί,
κάποιοι είναι ζωντανοί,
αλλά, πολλοί ακόμη δεν έχουν γεννηθεί...

Ήττα Σαμαρά...


Πανωλεθρία στην Κρήτη... 
Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Το ίδιο το κόμμα αναφέρει, όπως είπε η Μαρία Σπυράκη στο MEGA, ότι στη σημερινή ανοιχτή ψηφοφορία προσήλθαν και ψήφισαν 330.000.
Οι εγγεγραμμένοι είναι 900.000, ενώ στη ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού είχαν ψηφίσει 800.000. Επίσης, η Ρηγίλλης δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι το νούμερο 330.000, που η ίδια παρουσιάζει, είναι και το αληθές.
Στην Κρήτη τα νούμερα απεικονίζουν την πανωλεθρία Σαμαρά:
-Στα Χανιά ψήφισαν μόνο 600 από τις 17.800, που είχαν ψηφίσει στην εκλογή αρχηγού.
-Στο Ηράκλειο 1.500, 19.500 λιγότεροι από την προηγούμενη φορά.
-Στο Λασίθι, ούτε 400! Στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού είχαν ψηφίσει πάνω από 20.000.
Οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. κατέγραψαν την πρώτη μεγάλη ήττα του Σαμαρά...

EKΡΗΚΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Σε επικίνδυνες ατραπούς κινείται το πολιτικό σύστημα και συνολικά η χώρα. Εξ αφορμής της κυνικής ομολογίας του κ. Τάσου Μαντέλη περί χρηματισμού του από τη Siemens, τείνει να επικρατήσει γενικευμένη σκανδαλολογία. Παράλληλα, ηοικονομική κρίση επιτείνεται, με την κυβέρνηση να εμφανίζει κρίσιμες αδυναμίες στην προσπάθεια συμμόρφωσης με το Μνημόνιο Ε.Ε. και ΔΝΤ...

Με υπόβαθρο την εύλογη απαίτηση της κοινής γνώμης να τιμωρηθούν όσοι «πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού», διαμορφώνονται όροι συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι, τα τελευταία 24ωρα, στην επικαιρότητα κυριαρχεί εάν θα πρέπει στις εξεταστικές επιτροπές για τη Siemens και το Βατοπέδι αντιστοίχως να κληθούν να καταθέσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Ετσι, εμφανίζεται αρνητικός στην εξέταση των δύο προκατόχων του, ενώ, τελικώς, και παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις για διερεύνηση σειράς άλλων υποθέσεων με «άρωμα σκανδάλου», ο κύκλος των Εξεταστικών θα ολοκληρωθεί με εκείνη για την οικονομία.
Το βαρύ πολιτικό κλίμα συνοδεύεται από δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει αδυναμίες εκπλήρωσης των δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

350.000 ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ...


Η συμμετοχή εάν οι αριθμοί που έδωσε η Ρηγίλλης είναι σωστοί κρίνονται ικανοποιητικοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές τηςΝ.Δ. κυμαίνεται μεταξύ330.000 και 350.000. Ο πρόεδρος του... 
κόμματος Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στη Ρηγίλλης, για να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές συνίσταται στο γεγονός ότι η συγκυρία τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα είναι αρνητική.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στους δύο αυτούς παράγοντες στις δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.
Ειδικότερα, ο Δ.Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συνέδριο του Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της ΝΔ. Αναφερόμενος, δε, στο πολιτικό σύστημα σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες κινήσεις και να περάσει μέσα από διαδικασία εξαγνισμού του.

Αυτή είναι η αλήθεια για τα λεφτά του Μαντέλη...




Πώς προέκυψε η μίζα των 10 εκ. μάρκων "για τον υπουργό" και πώς ...έμεινε ο ίδιος με τις 450 χιλιάδες. Γιατί δεν ανοίγει ο άλλος λογαριασμός του "Rocos"και ποιοι κράτησαν τη μερίδα του λέοντος από το "μαύρο χρήμα" της Siemens. Mια συνοπιτική εικόνα για το μεγάλο σκάνδαλο και τους πρωταγωνιστές του.

Από τον Γ. Καρβουνιάρη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις, με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε, για το θέμα της Siemens μετά την απολογία και τις άλλες εξελίξεις σχετικά με τον Τ. Μαντέλη. 
Κατ' αρχάς, τα περί 10.000.000 μάρκα -για τα οποία ...απόρησε ο Τ. Μαντέλης πώς συνδέονται μαζί του- αναφέρονται σε έγγραφα της ίδιας της δικογραφίας. Δεν τα επινόησε κανένας "αρχιτέκτονας σκευωρός", όπως ισχυρίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών των εγγράφων είναι και ένα σημείωμα του εξαφανισμένου σήμερα Χρ. Καραβέλλα στο οποίο γράφει προς τα κεντρικά της Siemens ότι "10 εκατομμύρια για τον υπουργό", χωρίς βέβαια να αναφέρει όνομα. 
Απ' αυτά τα χρήματα, προέρχονται τα 450.000 μάρκα που παραδέχτηκε ότι πήρε ο Τ. Μαντέλης ως χορηγία σε δύο δόσεις στο λογαριασμό του κουμπάρου του με το ψευδώνυμο "A.Rocos". 
Επίσης, από τα χρήματα αυτά φαίνεται να προέρχονται και... 
τα άλλα 850.000 μάρκα που είχαν πάει σε άλλον λογαριασμό, επίσης με το ψευδώνυμο "Rocos" χωρίς το "Α". Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει μπορέσει να "ανοιχτεί" ο λογαριασμός και να φανεί σε ποιον ανήκει, ποιος είναι ο δικαιούχος, επειδή η μεταβίβαση του ποσού έχει γίνει μέσω άλλης εταιρείας και όχι κατευθείαν από την Siemens όπως στον προηγούμενο λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντέλη. 
Αν ισχύει ότι και αυτά τα χρήματα έχουν την ίδια πηγή, ότι προέρχονται από τον ίδιο τροφοδότη λογαριασμό, τότε τι απέγιναν τα υπόλοιπα σχεδόν 8.700.000 μάρκα; Οι πληροφορίες λένε ότι δεν δόθηκαν τελικά σε κανέναν και ότι τα κράτησαν για λογαριασμό τους οι τρείς τότε ισχυροί παράγοντες της Siemens στη χώρα μας: Μιχ.Χριστοφοράκος, Ηλ. Γεωργίου και Χρ. Καραβέλλας. Ολες οι συμβάσεις που τους ενδιάφεραν άλλωστε είχαν ήδη υπογραφεί από το υπουργείο Μεταφορών και δεν είχαν λόγο να μην τα κρατήσουν πια οι ίδιοι...
Μια ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τα 100.000.000  ευρώ στα οποία υπολογίζονται συνολικά οι μίζες που δόθηκαν από την Siemens για τη χώρα μας. Από τα χρήματα αυτά περίπου τα 60.000.000 έχουν "βρεθεί" ότι κατέληξαν σε λογαριασμούς των τριών στελεχών (Χριστοφοράκο, Γεωργίου και Καραβέλλα) και ότι τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια πήγαν για τα διάφορα "λαδώματα". 
Αυτά σε γενικές γραμμές και για να έχετε μια σφαιρική εικόνα εν μέσω βομβαρδισμού πληροφοριών και σεναρίων...