Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΘΑΥΜΑ...

Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Η διαρκής πίεση των αγορών στην ευρωζώνη, η ταχεία υποχώρηση του ευρώ και οι απειλές μετανάστευσης της κρίσης χρέους από την Ιρλανδία στην Πορτογαλία και από εκεί στην Ισπανία, προκάλεσαν τις...
τελευταίες ημέρες έντονη ανησυχία στη Γερμανία και στη Γαλλία και ενίσχυσαν τις διεργασίες για την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από το κλίμα διαρκούς φθοράς.

Πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα κυρίαρχα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι εντάθηκαν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο τόσο για το ιρλανδικό θέμα όσο και για την οριστικοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που εδώ και καιρό συζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ιρλανδικό πακέτο βοήθειας από Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οριστικοποιείται πιθανότατα σήμερα το βράδυ: θα ανέρχεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ και η διάρκειά του μπορεί να φθάνει στα οκτώ χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντιλαμβάνονται πως οι μικρές διάρκειες είναι εξουθενωτικές, αντιστρατεύονται τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που αναλαμβάνουν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα και δείχνουν διατεθειμένες να προσφέρουν περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή τους. Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο ανοίγεται ένα παράθυρο ελπίδας για την αυτόματη επιμήκυνση του μεγάλου ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση θα έχει μια ευκαιρία άμεσης διαπραγμάτευσης για την αντίστοιχη επιμήκυνση του δανείου μας από τα τρία στα οκτώ χρόνια. Κάτι τέτοιο θα μετρίαζε την πίεση των αγορών και θα αναιρούσε ένα βασικό επιχείρημα των αγορών, του Ρουμπινί και των κερδοσκόπων, που επιμένουν στην ελληνική χρεοκοπία και κάθε τόσο φτιάχνουν δυσμενές κλίμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είναι ήδη ενήμερος και προτίθεται να διατυπώσει αυτομάτως το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα η πίεση στο ευρώ και συνολικά στην ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη μετανάστευση της κρίσης στην Ιβηρική Χερσόνησο επισπεύδει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανών και Γάλλων για την οριστικοποίηση του πάγιου ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων που θα ενεργοποιηθεί από το 2013 και θα έλθει να υποκαταστήσει τον σημερινό, ο οποίος θεωρείται προσωρινός και ατελής. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι συνομιλίες και εκτιμάται ότι μπορεί και εντός της προσεχούς εβδομάδας να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία με σκοπό να αναιρεθεί η πίεση των αγορών στην ευρωζώνη και να αποκατασταθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης. Πληροφορίες από το Βερολίνο και το Παρίσι αναφέρουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες έφθασαν πολύ κοντά στο επίμαχο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στα προγράμματα διάσωσης, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε τελικώς αποτέλεσμα. Ωστόσο καταβάλλονται έντονες προσπάθειες να λυθούν οι διαφορές ώστε να πάψουν οι αγγλοσαξονικές αμφισβητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν και αυτές οι πληροφορίες, η Ελλάδα θα ελευθερωθεί διπλά. Θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επιμήκυνσης του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ από τρία σε οκτώ χρόνια και επίσης θα έχει συμφωνημένο ένα διάδοχο σχήμα πάγιου μηχανισμού διάσωσης που θα έλθει να καλύψει την Ελλάδα μετά το 2013. Πράγμα που θα την απαλλάξει από τη διαβρωτική απειλή μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και θα της επιτρέψει να αφοσιωθεί πραγματικά στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον κύκλο της διαρκούς αμφισβήτησης που την εξουθενώνει και την παραλύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.