Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

"Έξυπνη" κάρτα...εναντίον φοροδιαφυγής...


karta
Μια ηλεκτρονική κάρτα θα µας απαλλάξει από το 2011 από την ταλαιπωρία της συλλογής αποδείξεων, προκειµένου να εξασφαλίσουµε το αφορολόγητο όριο του εισοδήµατός µας.
Ταυτόχρονα θα αποτελέσει το «µάτι» της Εφορίας για κάθε επαγγελµατία και επιχείρηση µε τους οποίους θα συναλλασσόµαστε. Οπως είπε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο φορολογούµενος πολίτης θα...
χρησιµοποιεί την ηλεκτρονική αυτή κάρτα στις συναλλαγές του στα καταστήµατα και το υπουργείο Οικονοµικών θα ενηµερώνεται αυτόµατα για την πράξη. Η κάρτα θα φέρει τσιπάκι στο οποίο θα είναι αποθηκευµένος ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου. Με κάθε συναλλαγή θα περνούν «πόντοι» στον «λογαριασµό» του εν λόγω φορολογουµένου, µε στόχο να συγκεντρώσει το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο.
Ετσι, δεν θα χρειάζεται να µαζεύει πακέτα µε αποδείξεις στα συρτάρια του στο σπίτι και να τις αθροίζει στο τέλος του χρόνου για να διαπιστώσει αν έχει συγκεντρώσει το απαιτούµενο ποσό. Ολα αυτά θα γίνονται αυτόµατα και ηλεκτρονικά.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονοµικών εξασφαλίζει και έναν ακόµη τρόπο για να ελέγξει τη φορολογική συνέπεια επιχειρήσεων και επαγγελµατιών και να καταπολεµήσει τη φοροδιαφυγή. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, χάρη στην ενηµέρωση µέσω της κάρτας, το υπουργείο θα εχει µια εικόνα του τζίρου σε διάφορα µαγαζιά και αυτή θα διασταυρώνεται µε τα στοιχεία τα οποία θα του δίνουν οι επιχειρηµατίες.

Οι κάρτες όµως αυτές, ενώ θα απαλλάσσουν τον φορολογούµενο από το χαρτοµάνι των αποδείξεων, θα τον υποχρεώνουν να περνά από τα γκισέ των τραπεζών, αφού εκείνες πιθανότατα θα τις εκδίδουν. Εναλλακτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι είναι πιθανόν να τις εκδίδει το υπουργείο Οικονοµικών. Επίσης, θα υποχρεωθούν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες να αποκτήσουν τα «µηχανάκια» ΡΟS, τα οποία σήµερα χρησιµοποιούνται σε µεγάλο βαθµό, αλλά όχι από όλα τα καταστήµατα και καθόλου από τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Είναι τα «µηχανάκια» από τα οποία περνούν σήµερα οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες.

Προς το παρόν, πάντως, πρέπει να συνεχίσουµε να συγκεντρώνουµε αποδείξεις ώς το τέλος του 2010. Οι φετινές αποδείξεις θα αθροιστούν και θα αποσταλούν όλες µαζί σε έναν φάκελο µε τη δήλωσή µας στην Εφορία για τα εισοδήµατα του 2010. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να εξασφαλίσουµε το αφορολόγητο που είναι 12.000 ευρώ και µπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει τα 15.000 ευρώ.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.