Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

"ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ"...

Ρεπορτάζ : Γιάννης Δεβετζόγλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την ευχέρεια στους διοικητές των νοσοκοµείων να θέτουν εκτός καθηκόντων για τρεις µήνες γιατρούς µε την υπόνοια και µόνο ότι χρηµατίζονται, εµπλέκονται σε υποθέσεις παράνοµων προµηθειών ή υπερσυνταγογράφησης, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός είχε χθες την πρώτη µαραθώνια σύσκεψη µε τους διοικητές των νοσοκοµείων Αθήνας και Πειραιά, προκειµένου να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήµατα στον χώρο του ΕΣΥ και να συνεργαστεί µαζί τους για την άµεση επίλυση των προβληµάτων στην Υγεία. Χαρακτηριστική ήταν η εµπειρία του διοικητή του ΚΑΤ, όπου ορθοπεδικός τού ζήτησε να υπογράψει µοσχεύµατα αξίας 27.000 ευρώ. Ο διοικητής αρνήθηκε και έτσι την άλλη ηµέρα ο γιατρός επέστρεψε µε προσφορά για το ίδιο προϊόν που είχε κοστολογηθεί για 15.000 ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές συγκράτηση για τη µείωση των λειτουργικών δαπανών 10% σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύµατα και 20% στα φάρµακα.
«Από τον Οκτώβριο η επιτήρηση της τρόικας θα κοιτάζει το υπουργείο Υγείας», διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος και ζήτησε από τους διοικητές µέχρι την επόµενη Παρασκευή να έχουν καταθέσει τον προϋπολογισµό του 2011 και να πληρώσουν άµεσα τους προµηθευτές για τα χρέη 2005-2006. «Να µη φθάσω σε λίγες εβδοµάδες να χτυπήσω το καµπανάκι του συναγερµού», τους είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τον τοµέα των προµηθειών, ο υπουργός Υγείας ζήτησε το συντονισµό των διοικητών, τονίζοντας ότι «ο τοµέας αυτός φαίνεται να χωλαίνει». Ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές, για κάποιους από τους οποίους είπε ότι «έχει καλή γνώµη και για κάποιους άλλους όχι καλή» σε ό,τι αφορά τα αποτελέσµατα του έργου τους.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, µάλιστα, ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε συγκεκριµένα ερωτήµατα σε κάθε διοικητή για το νοσοκοµείο ευθύνης του, δείχνοντας ότι γνωρίζει καλά τι συµβαίνει, ενώ ανακοίνωσε και βαθµολόγηση των νοσοκοµείων για τις επιδόσεις τους.
Ο γενικός γραµµατέας Δηµόσιας Υγείας, Αντώνης Δηµόπουλος, αποκάλυψε ότι σύντοµα θα ανακοινωθούν παρεµβάσεις για τα φακελάκια, καθώς και επιπρόσθετα µέτρα για το φάρµακο. Οσον αφορά στα φάρµακα ο κ. Δηµόπουλος τόνισε πως «παίζουµε το ποντίκι µε τη γάτα» προσθέτοντας ότι «οι φαρµακευτικές εταιρείες µάς δουλεύουν κανονικά». Ο γενικός γραµµατέας εξέφρασε ακόµη τη δυσαρέσκειά του για τη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως όσα µέτρα λαµβάνονται, όσες ενέργειες γίνονται, οι εταιρείες είναι ένα βήµα µπροστά. «Ληστεύεται η χώρα» τόνισε επικαλούµενος στοιχεία από άλλες χώρες για την κατανάλωση των αντιγράφων φαρµάκων (γενόσηµα).

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι θα εποπτεύει και θα αξιολογεί τους διοικητές

«Ζούγκλα» τα νοσοκοµεία!


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι οι αναφορές των διοικητών των νοσοκοµείων κατά τη χθεσινή σύσκεψη µε τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά µε τα µεγαλύτερα διαχειριστικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν.

Στο νοσοκοµείο Αγία Ολγα ο διοικητής µίλησε για καρτέλ στις προµήθειες αγγειακών µοσχευµάτων, όπου δραστηριοποιούνται µόνο 4 εταιρείες. Ετσι, καταφέρνουν να υπερτιµολογούν τα προϊόντα, ενώ σε αυτήν την υπόθεση, όπως ανέφερε, εµπλέκονται και γιατροί οι οποίοι ζητούν πολύ περισσότερα µοσχεύµατα από όσα χρειάζονται και όπως είπε, «µπορεί να ζητήσουν 30 µοσχεύµατα και τελικώς να χρησιµοποιήσουν µόνο ένα».

Στο νοσοκοµείο Αγία Βαρβάρα, πρώην Λοιµωδών, «θάλαµοι καταρρέουν πάνω από τους ασθενείς, καθ’ ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι τραγικές», όπως είπε ο διοικητής.

Στο ΚΑΤ µέσα από τις ντουλάπες των ασθενών περνούν ακόµα και σωλήνες αποχέτευσης, µε αποτέλεσµα οι ασθενείς να δακρύζουν από τις αναθυµιάσεις.

Στο Νοσοκοµείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους 170 γιατρούς που υπάρχουν, οι 103 είναι διευθυντές.

Κτίριο του 1935
Το κτίριο του «Αγίου Σάββα» έχει ιδιαίτερο πρόβληµα, καθώς όπως τόνισε ο διοικητής πρόκειται για µία «κατασκευή του 1935 χωρίς στατική επάρκεια».

Στο Νοσοκοµείο Ερυθρός Σταυρός, το Διοικητικό Συµβούλιο έχει να συνεδριάσει από τον Ιανουάριο λόγω έλλειψης απαρτίας, µε αποτέλεσµα να µη λαµβάνονται διοικητικές αποφάσεις.

Ενώ, «το χειρότερο νοσοκοµείο της χώρας είναι το Αττικό», όπως είπε ο διοικητής του, καθώς δεν έχει αρµοδιότητα να ελέγχει το προσωπικό, αφού είναι πανεπιστηµιακό και δεν ανήκει στο ΕΣΥ και έτσι δεν γνωρίζει ούτε πότε λαµβάνουν άδειες οι γιατροί. Ακούγοντας αυτά ο Ανδρέας Λοβέρδος, η αυθόρµητη έκφραση που εκστόµισε ήταν «παιδιά, τι πράγµα είναι αυτό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.