Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

720.000 άτομα ψάχνουν για δουλειά


ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ δηλώνουν ότι βρίσκονται 647.199 πολίτες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 32% σε μία μόνο χρονιά, καθρεφτίζοντας τις τεράστιες πιέσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση, δεν θα κοπάσουν το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛ. ΣΤΑΤ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Δείχνουν ότι, πίσω από τις επίσημες στατιστικές κρύβεται μια πολύ χειρότερη πραγματικότητα. «Επισήμως» οι άνεργοι είναι 594.032 ή περίπου 50 χιλιάδες λιγότεροι. Και αυτό γιατί «κόβονται» από τη λίστα των ανέργων όσοι εργάστηκαν έστω και 1 ώρα την προηγούμενη εβδομάδα από τη συμμετοχή στην έρευνα, όσοι είναι σε μαθητεία ή απασχολούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ισως τα δεδομένα να είναι τελικά ακόμα χειρότερα. Αυτό γιατί στη «γύρα» για να βρουν δουλειά είναι πολύ περισσότεροι: 720.000 άτομα, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι που φοβούνται πλέον πάρα πολύ για το μέλλον και ψάχνουν εναλλακτικές. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά
25% σε σχέση με το 2009, προκαλώντας πρωτοφανείς πιέσεις προσφοράς εργατικού δυναμικού.
Θέσεις όμως δεν υπάρχουν. Γι' αυτό και αυξήθηκαν κατά 50% όσοι δηλώνουν στους υπαλλήλους της ΕΛ. ΣΤΑΤ. ότι ψάχνουν, μάταια, για δουλειά πάνω από 1 χρόνο. Για την ακρίβεια, 12 με 17 μήνες αναζητούσαν εργασία 111.312 άτομα, αριθμός 68% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Κατά 57% έχουν αυξηθεί όσοι έψαχναν για δουλειά από 18 μήνες έως 2 χρόνια και κατά 22,6% αυτοί που είναι στη γύρα από 2 έως 4 χρόνια: πρόκειται για 80.309 άτομα. Σε χειρότερη μοίρα είναι 96.553 πολίτες που ψάχνουν -μάταια- πάνω από 4 χρόνια...
Αλλά και όσοι εργάζονται βιώνουν μεγάλη ανατροπή των εργασιακών τους κεκτημένων: Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας ήρθαν πριν καν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της τρόικας (ζητούν κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και μισθούς κάτω από τον βασικό για τους νέους). Αλλωστε ήδη αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν κάθε μήνα το πολύ 499 ευρώ καθαρά.
Καμία κάλυψη
Η εξήγηση στη μεγάλη αυτή εισοδηματική αφαίμαξη των εργαζομένων συνδέεται με τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και τα μειωμένα ωράρια, για τα οποία στην Ελλάδα δεν παρέχεται (ακόμη τουλάχιστον) αντιστάθμισμα όπως συμβαίνει λόγου χάριν στη Γερμανία. Εκεί το κράτος καλύπτει μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος και υποχρεώνει τον εργοδότη εντός έτους ή διετίας να επιστρέψει στις αρχικές απολαβές τον εργαζόμενου.
Στην Ελλάδα, χωρίς καμία κάλυψη, οι «ελαστικά» εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 36% μέσα σε έναν χρόνο. Στην ερώτηση «Την προηγούμενη εβδομάδα εργασθήκατε λιγότερες και ημέρες από ό,τι συνήθως;» 360.860 άτομα απάντησαν θετικά.
Κατά 11,65% περισσότερα άτομα (144.679 στο σύνολο τους) δήλωσαν ότι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης γιατί αδυνατούν να βρουν 8ωρη εργασία. Διψήφια είναι η αύξηση στους απασχολούμενους μόνο 3 ημέρες την εβδομάδα.
*Η κρίση φέρει πλήγμα και στην «προστασία» που είχαν οι άνεργοι τα προηγούμενα χρόνια ως άμισθοι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων. Ο αριθμός των «βοηθών» μειώθηκε κατά 7,5% μέσα σε έναν χρόνο, στα 236.399 άτομα, που συνεχίζουν πάντως να λαμβάνουν κάποιο άτυπο εισόδημα με λίγες ώρες εργασίας σε κάποιον συγγενή.
*Χάνεται όμως η «ασπίδα» στο εισόδημα που έφερνε σε πολλές οικογένειες η δεύτερη απασχόληση: Μειώθηκε κατά 13,2% ο αριθμός των εργαζόμενων (136.918 το δεύτερο τρίμηνο) που δηλώνουν ότι απασχολούνται σε πάνω από 1 πόστα.
*Μειώνεται αντί να ενισχύεται η αποδοτικότητα των δημόσιων γραφείων εύρεσης εργασίας. Μόνο 15.213 άτομα (πτώση κατά 24,4%) δήλωσαν ότι τους βοήθησαν να βρουν δουλειά.
*Τέρμα όμως και με την ελπίδα για μια θέση στο Δημόσιο. Κατά 23% περιορίστηκε (στις 40.489) ο αριθμός όσων περιμένουν αποτελέσματα διαγωνισμών.
*Αντίθετα, τον προηγούμενο μήνα 627.755 άτομα, αυξημένα κατά 32% συγκριτικά με το 2009, είπαν ότι ζήτησαν από εργοδότες δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.