Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΟΣ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ'

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας
(απο ΕΘΝΟΣ)
Τον "Καλλικράτη" Νο 2 για τη Δημόσια Διοίκηση, που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην "καρδιά" του κράτους, προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία ολοκληρώνεται αύριο...
Αναφορές στη σημασία τόσο της απογραφής όσο και της διά βίου μάθησης των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, συνοδευόμενος πιθανότατα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση. Ο υπουργόΣ Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη "δημιουργία του επιτελικού κράτους", σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ριζικές τομές στο Δημόσιο, όπως συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, καθώς και αλλαγή των οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, όπου αναμένεται να καταργηθούν αρκετές Διευθύνσεις και τμήματα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης στο "Εθνος της Κυριακής" ανέφερε: "Είναι απαραίτητο και επείγον να προχωρήσουμε και στην κεντρική διοίκηση αποφασιστικά σε βαθιές τομές. Διαπιστώσαμε πως σε σύνολο 188 διευθύνσεων βρήκαμε ότι υπάρχουν αρκετές με μηδέν τμήματα, δεκάδες τμήματα με μόνο έναν υπάλληλο, δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους, ακόμη και δεκάδες τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο". Αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής, στα οποία αποτυπώνεται το προφίλ των περίπου 800.000 δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, προωθώντας ένα πρόγραμμα μετατάξεων του πλεονάζοντος προσωπικού σε υπηρεσίες που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Παράλληλα, με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει την καταβολή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω τραπεζικών λογαριασμών από την 1η Νοεμβρίου του 2010, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο καθεστώς λειτουργίας του Δημοσίου θα περιλαμβάνει επιπλέον σύστημα αξιολόγησης, αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων. Μέρος των δράσεων που αφορούν τον "Καλλικράτη στο κράτος" είναι και οι πρωτοβουλίες στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η "Κάρτα του Πολίτη", η δημιουργία των e-KEΠ κτλ. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Στο τραπέζι η διά βίου μάθηση

Για τον ρόλο της διά βίου μάθησης των δημοσίων υπαλλήλων στην επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στο κράτος θα συζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με στελέχη και καθηγητές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Πεποίθηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι πως η κατάρτιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας στον δημόσιο τομέα και στην εμπέδωση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που επιτελούνται στο κράτος.

Mελέτη για τη μεταστέγαση των υπουργείων 
Στα σκαριά το «υπουργικό πάρκο» 

Τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών που διαθέτουν τα υπουργεία, σε έναν χώρο στην Αττική, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προετοιμάζουν την προκήρυξη για τη σύνταξη μελέτης η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη μεταστέγαση των υπουργείων. Το σχέδιο για τη χωροταξική συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στην Αττική, αναμένεται να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους εξυπηρέτησης των πολιτών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, "όταν πραγματοποιηθεί το σχέδιο συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών, τότε δεν θα υπάρχει η δικαιολογία ότι καθυστέρησε ο φάκελος γιατί έχει αποσταλεί... υπηρεσιακώς"! 

Εκτός από τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, η μετεγκατάσταση και συγκέντρωση των υπουργείων αναμένεται να επιφέρει προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού θα βελτιωθούν αισθητά ο χρόνος και ο τρόπος εξυπηρέτησης των επενδυτών, ενώ θα συμβάλει και στην αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία επιχειρήσεων πέριξ του υπό δημιουργία "υπουργικού πάρκου".

Η "μετακόμιση" του κεντρικού κράτους στο δικό του "σπίτι" αποτελεί έργο που -αν προχωρήσει- θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου, καθώς συναρτάται όχι μόνο με θεσμικά, αλλά και με κατασκευαστικά - αρχιτεκτονικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.