Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δραματικές ανατροπές κατά ριπάς ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ Η 13η ΚΑΙ 14η ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΝΩ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ

ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ και με ανταποδοτικά μάλιστα κριτήρια ιδιωτικής ασφάλισης μετατρέπονται οι συντάξεις των ταμείων. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται μόνο 12 φορές το χρόνο, ενώ καταργείται κάθε θετική διάκριση υπέρ των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο είναι επαγγελματική γιατί χορηγείται από τον εργοδότη, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η... επαγγελματοποίηση παντού. Και στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα που ήταν το βάθρο της κοινωνικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα:
*Οι μητέρες με ανήλικο δεν θα βγαίνουν νωρίτερα από τους λοιπούς ασφαλισμένους στη σύνταξη. Για πλήρεις αποδοχές θα οδεύουν υποχρεωτικά στο 65ο έτος, επιπλέον 10 έτη εν σχέσει με τα σημερινά (στο 55ο η σύνταξη χωρίς πέναλτι με ανήλικο όμως στο 50ό). Στο 60ό έτος οι μητέρες που είχαν ανήλικο στο 50ό θα μπορούν να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικία, εκτός από τον μειωμένο συντελεστή απόδοσης για 25 ή 30 έτη ασφάλισης, θα υπάρχει και πέναλτι πρόωρης εξόδου 6% το χρόνο (30% την 5ετία).
Ωστόσο, όσες σήμερα έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα όρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (18,3 στο ΙΚΑ, 20 ή 25 στα ειδικά ταμεία κατά περίπτωση) μπορούν να εξέλθουν με τα ισχύοντα ευνοϊκά όρια ηλικίας (55ο με πλήρεις αποδοχές). Αντιθέτως για τις λοιπές περιπτώσεις τα όρια ανατρέπονται άρδην.
*Η κατάργηση, σε μόνιμη βάση, της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυτό προκύπτει από την υποχρέωση του κράτους σε καταβολή της βασικής σύνταξης μόνο για τους 12 μήνες. Να σημειωθεί ότι με το Μνημόνιο (νόμος 3845/10) η 13η και 14η σύνταξη μετατράπηκε σε επίδομα 800 ευρώ και μόνο για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές (κύρια σύνταξη) έως 2.500 ευρώ. (Αυτό το ποσό κατανέμεται ως εξής: 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι).
*Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης που θα χορηγεί το ταμείο από το 2015 και μετά θα υπολογίζεται ο συνολικός εργασιακός βίος και οι εισφορές που σε αυτό το διάστημα πληρώθηκαν (όπως τα ασφάλιστα στις ιδιωτικές εταιρείες) αντί της καλύτερης 5ετίας που ισχύει έως τώρα.
*Οι επικουρικές συντάξεις εξέρχονται της εγγύησης του κράτους. Θα χορηγούν συντάξεις με βάση αναλογιστικές μελέτες (ακόμη και κάτω του 20%) και εάν αντιμετωπίζουν ελλείμματα... απλώς δεν θα παρέχουν συντάξεις.
Με βάση το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας όλα τα όρια ηλικίας αυξάνονται και για την «έξοδο» από την εργασία με πλήρη σύνταξη απαιτείται είτε η κάλυψη 40 ετών ασφάλισης είτε η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Στις άλλες περιπτώσεις, οι αποδοχές θα είναι μειωμένες.
Η προσαρμογή στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας είναι βίαια και όλα ξεκαθαρίζουν μέσα σε 3 χρόνια, μέχρι το 2013. Χωρίς σεβασμό στα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και με δραματική αύξηση των ηλικιακών ορίων. Η μόνη θετική πρόβλεψη είναι ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για την συμπλήρωση της 40ετίας, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 7 έτη. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται η λοχεία, ο στρατός, οι σπουδές, η εκπαιδευτική άδεια, η εξαγορά των ημερών απεργίας, η ανεργία (300 ημέρες) η ασθένεια και η ανατροφή των τέκνων.
Κατά τα λοιπά προβλέπεται:
*Από τις αρχές του νέου χρόνου εγκαταλείπεται η 35ετία και χρειάζεται 37ετία και το 59ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση. Κάθε χρόνο προστίθενται επιπλέον 225 ένσημα μέχρι τα 40 έτη. Το νέο όριο θα επιτευχθεί το 2015.
*Από την 1/1/2011 θα προστίθενται 9 μήνες στην ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και από το 55ο έτος η ηλικία θα ανέλθει στο 60ό έτος (απαιτούνται 10.500 ένσημα από τα οποία τα 7.500 στα ΒΑΕ). Στο 58ο θα δίνεται μειωμένη.
*Η 35ετία για έξοδο στο 60ό αυξάνεται και γίνεται 40ετία ακόμη και για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.
*Οι γυναίκες που έβγαιναν στο 60ό έτος με 4.500 ένσημα (παλαιές ασφαλισμένες) θα συνταξιοδοτηθούν το 2011 στο 62ο. Κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια θα προστίθεται ένα επιπλέον έτος μέχρι το 65ο.
*Τίθενται πιο αυστηρά οικονομικά κριτήρια για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Τώρα, πάνω από το 30πλάσιο (έναντι 40πλάσιο που ίσχυε) του ανειδίκευτου εργάτη (1.020 ευρώ σήμερα) κόβεται το 1/3 της σύνταξης, πάνω από το 40πλάσιο τα 2/3 και πάνω από το 40πλάσιο και τα 3/4 για πάνω από το 70πλάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.