Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τα μέτρα λιτότητας βλάπτουν σοβαρά οικονομία και κοινωνία


Τον «κώδωνα κινδύνου» κρούουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές από όλο τον κόσμο για τον ζήλο με τον οποίο πολλά ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούν μέτρα λιτότητας, τονίζοντας πως αυτά απειλούν το μέλλον της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Προειδοποίηση πως "αν η Ευρώπη εφαρμόσει ένα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας, τότε διατρέχει τον κίνδυνο μίας καταστροφής, με την ανάπτυξή της να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται", διατυπώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.  
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, προειδοποιεί πως «ο ελλοχεύει κίνδυνος στην περίπτωση, που κάτω από την πίεση των αγορών, ορισμένες χώρες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για λιτότητα».  Ενώ και ο ίδιος ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν  δηλώνει πως "δεν είναι και θέσφατον ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012,ή το 2013, όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες". 
"Τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλην την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη", δηλώνει η Λοράνς Μπουν της Barclays Capital για να προσθέσει:
"Καθώς η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι διεθνείς συναλλαγές κινδυνεύουν από την κατάσταση στην Ευρώπη, καθότι η κρίση μας έχει διδάξει πόσο σημαντικοί είναι οι δίαυλοι μετάδοσής της μέσω του αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη".
Ο καθηγητής του London School of Economics Άντριου Σκοτ εκτιμά πως "στην Ελλάδα κατέστη αναγκαίο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και αυτό ενδέχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη. Απεναντίας όμως η προσαρμογή μπορεί να γίνει με πιο προοδευτικό τρόπο και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολλά μέτρα τώρα ενώ έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο σε έναν πενταετή, ή δεκαετή ορίζοντα".  
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Ελί Κοέν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τα μόνα "πραγματικά δραστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας" τονίζοντας πως: "Καίτοι δυσάρεστα, αυτά τα σχέδια είναι δικαιολογημένα".  
"Οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ή η Αυστρία δεν έχουν κανένα λόγο να λάβουν μέτρα λιτότητας και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για νοσηρή διάδοση που θα τις ωθήσει να το κάνουν ενώ ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα η λήψη παρόμοιων μέτρων από τη Γαλλία και τη Βρετανία".
Για το ίδιο θέμα ο  Άντριου Σκοτ παρατηρεί πως "οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ανακοίνωσαν μέτρα, που χαρακτηρίζονται θαρραλέα για την ενθάρρυνση των αγορών. Όμως στην πραγματικότητα, τα μέτρα αυτά δεν είναι και τόσο θαρραλέα όσο αφήνουν να εννοηθούν. Επί του παρόντος τα μέτρα αυτά είναι ομοιοπαθητικά σε σχέση με τα σημαντικά τους ελλείμματα και χρέη. Ιδίως, οι στόχοι που έχουν χαραχθεί δεν είναι ούτε υλοποιήσιμοι, ούτε και δικαιολογημένοι".  Και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος καταλήγει:
"Δεν έχει νόημα να εστιάζουμε αποκλειστικώς στον στόχο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ", υπενθυμίζοντας πως τα δημόσια λογιστικά έχουν εκτροχιασθεί πολλές φορές εξαιτίας της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.