Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Υποβάθμιση και της Ισπανίας από την S&P - Krugman: Στη σέντρα οι οίκοι αξιολόγησης


sp
Την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας υποβάθμισε σε ΑΑ από ΑΑ+ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's την Τετάρτη και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές, μία μόλις ημέρα μετά το «χτύπημα» σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
H S&P απέδωσε την απόφασή της για υποβάθμιση στη «μειωμένη ανάπτυξη» της ισπανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
«Πιστεύουμε ότι η πραγματική ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,7% ετησίως την περίοδο 2010-2016, αντί της αρχικής πρόβλεψης γύρω στο 1%» ανέφερε η S&P.
Maria_Teresa_Fernandez_Vega_vicepresidenta_primera
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και «ηρεμία» μετά την υποβάθμιση.
«Θέλω να εκφράσω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους συμπολίτες μας και ηρεμίας προς τις αγορές», τόνισε η Nτε λα Βέγα προς τους δημοσιογράφους.
«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό σχέδιο για χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης και μείωσης του ελλείμματός μας, ώστε αυτό να πέσει κάτω από το 3% το 2013. Έχουμε υιοθετήσει ένα σχέδιο αυστηρότητας, θέσαμε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Είμαστε καθ’ οδόν στην εφαρμογή όλων των μέτρων για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε η Nτε λα Βέγα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η Ευρώπη ανησυχεί εξαιτίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα προβλήματα στην Ισπανία θα προκαλέσουν «πραγματικό» πονοκέφαλο στην Ευρωζώνη εξαιτίας του σημαντικά μεγαλύτερου μεγέθους της ισπανικής οικονομίας.
Στο χαμηλότερο σημείο της για έναν χρόνο βρίσκεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αποτιμάται 1,3129 δολάριο ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης.
«Δεν είμαι αρμόδια να ασχοληθώ με τις αξιολογήσεις των οίκων» απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κληθείσα να σχολιάσει την υποβάθμιση της Ισπανίας. «Σαφές είναι ότι η κρίση μας αφήνει μεγάλα χρέη που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη» σημείωσε.
  • In our opinion, Spain is likely to have an extended period of subdued economic growth, which weakens its budgetary position.
  • We are lowering our long-term rating on the Kingdom of Spain to 'AA' from 'AA+'.
  • The negative outlook reflects the possibility of a downgrade if Spain's budgetary position underperforms to a greater extent than we currently
    anticipate.
  • Δείτε την πλήρη ανακοίνωση της Standard & Poor's.

krougman180_56755_RUM0G3Krugman: Στη σέντρα οι οίκοι αξιολόγησης

Άρθρο-καταπέλτης κατά των οίκων αξιολόγησης από τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Paul Krugman στους «New York Times». Το απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα, ο βασικός ρόλος των οίκων αξιολόγησης και οι προτάσεις για να παταχθεί.

Με αφορμή τα e-mails στελεχών της Goldman Sachs, στα οποία υπερηφανεύονταν για τα λεφτά που κέρδισαν ποντάροντας κατά της αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, ο κ. Krugman στρέφει την προσοχή μας σε κάποια άλλα e-mails που το φως της δημοσιότητας δεν τα «φώτισε» και τόσο πολύ. Πιο αναλυτικά:

«Τα e-mails στα οποία θα πρέπει να δώσετε την προσοχή σας είναι αυτά μεταξύ των υπαλλήλων των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι πρόσφεραν αξιολόγηση «ΑΑΑ» για αμφίβολες επενδύσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων, οι οποίες -σχεδόν όλες- αποδείχθηκε ότι ήταν «τοξικές». Δεν πρόκειται για υπερβολή: το 93% των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων subprime που είχαν παλιά αξιολόγηση «ΑΑΑ», σήμερα έχει αξιολόγηση «junk»! 
Αυτό που αποδεικνύουν αυτά τα e-mails είναι ένα βαθιά διεφθαρμένο σύστημα. Ένα σύστημα το οποίο η μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών, τουλάχιστον με τον τρόπο που πραγματοποιείται, δεν πρόκειται να βελτιώσει, να φτιάξει. 
Οι οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν ως ερευνητές των αγορών, πουλώντας διαβεβαιώσεις για το εταιρικό χρέος στους ανθρώπους που εξέταζαν κατά πόσον θα ήταν καλό ή κακό να επενδύσουν σε αυτό το χρέος. Τελικώς, όμως, μετατράπηκαν σε κάτι εντελώς διαφορετικό: εταιρίες τις οποίες προσλάμβαναν αυτοί που πουλούσαν το χρέος, προκειμένου να λάβουν καλές αξιολογήσεις. η συνέχεια εδώ
πληροφορίες από Associated Press via analitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.