Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ "LIGHT", ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ!


Πόσα γκρέιπφρουτ πρέπει - με το ζόρι - να φάτε ακόμα για να πειστείτε ότι δεν αδυνατίζουν; Πόσες μακαρονάδες να στερηθείτε για να συνειδητοποιήσετε πως το πρόβλημα δεν κρύβεται εκεί; Ξεχάστε τους μύθους και μάθετε όλη την αλήθεια:
Δεν παχαίνουμε αν φάμε πριν κοιμηθούμε. Αρκεί να φάμε ελαφρά. Μύθος: Το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το σέλινο είναι λιποδιαλυτικά. 
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν λιποδιαλυτικά τρόφιμα. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι χαμηλά σε θερμίδες, ωστόσο αν καταναλώσετε αρκετή ποσότητα από αυτά μπορεί ακόμη και να αυξήσετε το βάρος σας. 

Μύθος: Σε κάθε γεύμα πρέπει να καταναλώνουμε συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων, π.χ. κρέας με λαχανικά και όχι με πατάτες ή ρύζι, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά διαφορετικά είδη τροφίμων ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να παχαίνουμε. 
Πραγματικότητα: Το πεπτικό μας σύστημα είναι απολύτως ικανό, ανά πάσα στιγμή, να επεξεργαστεί, να απορροφήσει και να αποθηκεύσει όλα τα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που μας ‘παχαίνουν’. Αυτό που μας ‘παχαίνει’ είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε. Σίγουρα ένα γεύμα με κρέας και σαλάτα έχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα κρέατος συνοδευόμενη από πατάτες. Όταν καταναλώνουμε όμως ένα γεύμα που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων στην κατάλληλη για τις ανάγκες μας ποσότητα (και θερμίδες) δεν υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουμε το βάρος μας. 

Μύθος: Αν θέλεις να ‘αδυνατίσει’ η κοιλιά σου, κάνε κοιλιακούς. 
Πραγματικότητα: Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε από πού θα χάσουμε βάρος. Οι κοιλιακοί θα μας βοηθήσουν να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς μας μύες, όμως αν δεν μειώσουμε τις θερμίδες παράλληλα, το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν θα μειωθεί και έτσι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί μας δεν θα φαίνονται. Τα καλά νέα είναι ότι οσυνδυασμός δίαιτας και φυσικής δραστηριότητας (αεροβική άσκηση και ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση) επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους και έχει ως αποτέλεσμα ένα σφιχτό όμορφο σώμα. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι το συστηματικό περπάτημα κινητοποιεί (‘καίει’) το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. 

Μύθος: Οι υδατάνθρακες ‘παχαίνουν’. 
Πραγματικότητα: Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, απ’ όπου κι αν προέρχονται, προκαλεί αύξηση του βάρους. Σε αντίθεση με ότι υποστηρίζεται για τις χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες (low-carb diets), οι υδατάνθρακες δεν προωθούν την αποθήκευση λίπους, ενώ δεν προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες χάνουν βάρος προσωρινά, αλλά ένα χρόνο μετά έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος, ενώ συχνά ζυγίζουν ακόμη περισσότερο. 

Μύθος: Όσοι τρώνε πριν κοιμηθούν, παχαίνουν. 
Πραγματικότητα: Σημασία έχει τι τρως και όχι πότε τρως. Οι θερμίδες έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα ανεξαρτήτως της ώρας που καταναλώνονται. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση κανονικών γευμάτων, κυρίως πρωινού, βοηθά στην απώλεια βάρους όταν τα γεύματα είναι χαμηλά σε λίπος και αποφεύγεται το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.