Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Ενας τόμος 150 σελίδων εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβριο από τις υπηρεσίες τηςΚτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Ηταν ένα πακέτο προτάσεων για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ», προτείνεται η έναρξη ενός προγράμματος...
που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ηφαιστος» για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, ξεκινώντας από την αξιοποίηση 20 ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων και Εθνικών Κληροδοτημάτων και είναι διαθέσιμα. Πρόκειται για τα ακίνητα: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγ. Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα), Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας) και στη Σανταρόζα. Η μελέτη εκτιμά ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συνέβαλλε στην αύξηση της κτηματαγοράς και στην παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εισήγηση για τη συμπληρωματική στέγαση των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου σε κοντινά ακίνητα του Μεγάρου Μαξίμου. Προτείνονται, ως πιο κατάλληλα, δύο κτίρια επί της οδού Βουλής 6 και Βουλής 8-10. Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να χρησιμοποιείται κυρίως για τις εθιμοτυπικού χαρακτήρα λειτουργίες.
Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου του «Σωτηρία» και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ακόμη, στο «πακέτο» προτείνεται η αξιοποίηση του δημόσιου κτήματος στο Αλιβέρι, στον νομό Εύβοιας.
Γλυφάδα
Σε ό, τι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων «Σιρόκο», «Χρυσή Ακτή», «Δελφίνια» και η κατεδάφιση των «Καράβι», Μουράγιο» και «Palmeras» για λόγους αισθητικούς, λειτουργικούς και οικοδομικών αυθαιρεσιών. Στη θέση τους θα δημιουργηθούν ξύλινες εξέδρες για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, δημιουργία χώρων στάθμευσης, κατασκευή τεσσάρων νέων εστιατορίων, 300 τ. μ. έκαστο, διατήρηση και ανακαίνιση του παλαιού εστιατορίου «Μαριδάκι», κατασκευή ενός τοποσήμου και αποκατάσταση του κτιρίου Τελωνείου και Λιμεναρχείου έκτασης 700 τ. μ.
Πειραιάς
Στον Πειραιά, στην οδό Ακτή Δηλαβέρη (συνδέει το Νέο Φάληρο με το Μικρολίμανο) υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις (τμήματα παλαιού αιγιαλού), μία εκ των οποίων έχει συνολικό εμβαδόν 5,1 στρεμμάτων. Στα 3,8 στρέμματα υπάρχει ένα παλαιό ημιτελές κτίσμα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πειραιά ή Βίλα Ζαχαρίου) και στο υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν προκατασκευασμένα ισόγεια κτίσματα που, σύμφωνα με την ΚΕΔ, «χρησιμοποιεί αυθαίρετα ο Εθνικός Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου για γραφεία». Προτείνεται η χρήση της Βίλας Ζαχαρίου για δημιουργία Γαλλικού Σχολείου, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ΕΟΦΠ και η κατασκευή χώρου εστίασης - αναψυχής συνολικής έκτασης 600 τ. μ., εκμετάλλευσης από την ΚΕΔ.
Ραφήνα - Μαραθώνας
Το «πακέτο» των 150 σελίδων περιλαμβάνει μία ακόμα εισήγηση προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μαραθώνα - Ν. Μάκρης - Ραφήνας. Η ανάπλαση της περιοχής θα χρειαστεί 10 χρόνια και προβλέπει: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διανοίξεις οδών, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου με εγκάρσιες προσβάσεις από Λ. Μαραθώνος, χώρους αναψυχής, έργα υποδομής για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάδειξη και πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, δημιουργία μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων και έργων προστασίας των ακτών και δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.