Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αλλαγή πλεύσης για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων


Σωτηρης Nικας Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην προώθηση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται «στη μέση» αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλάζοντας ωστόσο τον αρχικό σχεδιασμό. Πρόκειται για τις περιπτώσεις της ΕΥΑΘ και της ΛΑΡΚΟ, με αρμόδια στελέχη να επισημαίνουν ότι μπορεί να προχωρήσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα οι δύο αυτές περιπτώσεις. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη κρίνουν ότι ο στόχος για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι αποτρεπτικές αυτήν την περίοδο.
Για τον λόγο αυτόν και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά στην καλύτερη διαχείρισή τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ίδια στελέχη, αν η κυβέρνηση προσχωρούσε σε πώληση δημόσιας περιουσίας, με τις υπάρχουσες συνθήκες «θα την έδινε κοψοχρονιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια που θα ασχοληθεί με το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα συζητηθεί η τύχη της ΛΑΡΚΟ και της ΕΥΑΘ. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να πωλήσει το 23% της ΕΥΑΘ, με τα εκτιμώμενα έσοδα να ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να δοθεί το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, αλλά ανάβουν «κόκκινο» σε όσους «ορέγονται» και το δίκτυο της επιχείρησης. Αλλωστε, είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης ότι σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας όπως η ΕΥΑΘ τον έλεγχο θα τον έχει το Δημόσιο. Θέση, η οποία ισχύει και για τις περιπτώσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τα δίκτυά τους για τις δύο τελευταίες.
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο δεν βλέπουν τη χρησιμότητα της οποιασδήποτε συμμετοχής του κράτους στη ΛΑΡΚΟ. Η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε αρχικά των πώληση του 3% της επιχείρησης. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση και με δεδομένο ότι οι τιμές του νικελίου έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταγράψει ακόμα και κέρδη ενδεχομένως το 2010, δεν αποκλείει την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τη ΛΑΡΚΟ.
Πέραν αυτών, η αποκρατικοποίηση του καζίνο της Πάρνηθας συνεχίζεται κανονικά με στόχο την άντληση περίπου 250 - 300 εκατ. ευρώ. Στο θέμα του ΟΠΑΠ, η οποιαδήποτε κίνηση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού μετατίθεται για το 2011, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τις νέες (ή επεκτεινόμενες) άδειες τυχερών παιχνιδιών. Αν στα ποσά αυτά προστεθούν και τυχόν έσοδα από τις περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και της ΕΥΑΘ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει ως βάση για τα έσοδα του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ένα ποσό ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» δεν αποκλείεται μία μετοχοποίησή του, ενδεχομένως από κοινού με τη γερμανική Hochtief, στα πρότυπα αντίστοιχων κινήσεων που έγιναν σε Γαλλία και Μεξικό πρόσφατα. Ωστόσο, είναι ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει να περιμένει τις εξελίξεις στις χρηματαγορές, αφού αυτήν την περίοδο οι συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιου είδους κινήσεις. Στον τραπεζικό κλάδο, η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαίνεται πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση αν πρώτα δεν βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.