Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ταμεία: Σχέδιο για τα ακίνητά τους


ΕΤΑΙΡΕΙΑ διαχείρισης των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η εταιρεία θα έχει τη νομική μορφή κοινοπραξίας και κάθε φορέας θα συμμετάσχει αναλογικά, βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που διαθέτει προς εκμετάλλευση.
Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Τετάρτη, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και το σχέδιο αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή μέσα στον Απρίλιο. Μέχρι τις 15 του μήνα οι διοικήσεις των ταμείων έχουν κληθεί να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αναλυτικές καταστάσεις των ακινήτων (οικοπέδων και κτιρίων), των εσόδων που έχουν από την ενοικίασή τους αλλά και των μισθωμάτων που καταβάλλουν για την ενοικίαση άλλων κτιρίων.
Ο υπουργός Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης μελέτησαν όλα τα σενάρια για την αξιοποίηση των ακινήτων, από τη δημιουργία εταιρειών real estate των ταμείων ανά περιφέρεια έως και τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες και προέκριναν τη λύση της κοινοπραξίας. Εκτιμήθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, χωρίς νομικές επιπλοκές ή πολιτικές αντιδράσεις και να έχει αποτελέσματα ακόμη και μέσα στο 2010.
Από τα δειγματοληπτικά στοιχεία που δόθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται πως τα ταμεία όπως άλλωστε και όλοι οι φορείς του Δημοσίου διαθέτουν τα ακίνητά τους με συμβολικά μισθώματα, ενώ καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες με όρους αγοράς. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, μετά την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων θα επιχειρηθεί η εκπόνηση ενός σχεδίου αλληλοκάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των ταμείων, με στόχο να μειωθούν στο έπακρον οι δαπάνες ενοικίων. Ακριβής εκτίμηση για τα έσοδα και τα έξοδα μισθώσεων δεν υπάρχει. Πάντως, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η σχέση είναι αρνητική, παρ' ότι τα ακίνητα που διαθέτουν τα ταμεία είναι πολλαπλάσια από αυτά που νοικιάζουν.
Εισηγήσεις για πωλήσεις
Παράλληλα θα εξεταστούν όλες οι εκμισθώσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, με προτεραιότητα στα συμβόλαια που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους. Για τα κτίρια μεγάλης εμπορικής αξίας, υπάρχουν εισηγήσεις να πωληθούν, ωστόσο για την ώρα αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η κτηματαγορά.
Η συνολική αξία των ακινήτων των ταμείων υπολογίζεται από 700 εκατ. ευρώ έως και 1,5 δισ. Η πρώτη εκτίμηση είχε γίνει με τις αντικειμενικές αξίες του 2006, στη συνολική καταγραφή όλων των στοιχείων της κινητής και ακίνητης περιουσίας που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί Σ. Τσιτουρίδη. Εκτοτε, δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.
Τα περισσότερα ακίνητα σε αριθμό κατέχει το ΙΚΑ, εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας 235 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το Ταμείο της Εθνικής και το Ταμείο Νομικών. Πρόκειται για γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το κτίριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πειραιώς, που ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων. Υπάρχουν επίσης δεκάδες ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι εστίασης και εκατοντάδες οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια συζητείται η διενέργεια ειδικής μελέτης ώστε να κριθεί ποια από αυτά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ταμείων και να υπαχθούν σε ενιαίο πρόγραμμα, ενώ στα υπόλοιπα δεν αποκλείεται να μπει πωλητήριο. Οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση είναι ασφυκτικά, καθώς μέχρι τα μέσα Μαΐου θα αξιολογηθεί η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.