Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

5 γιατί και ένα τηλεφώνημα...



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
Κύκλος βασανιστικών ερωτημάτων διαγράφεται γύρω από τη δολοφονική έκρηξη βόμβας στα Πατήσια, που σκότωσε το 15χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν και παρ' ολίγον να ξεκληρίσει όλη την οικογένειά του.
Μητέρα και αδελφή ζουν επειδή ο μικρός πρόσφυγας απορρόφησε σχεδόν ολόκληρη την εξοντωτική μανία του ωστικού κύματος, σκυμμένος και επεξεργαζόμενος την παράξενη κατασκευή στον σάκο.
Τριάντα έξι ώρες μετά το συγκλονιστικό γεγονός, οι aστυνομικές υπηρεσίες δεν έχουν ουσιαστικά στοιχεία για να εξηγήσουν ή να απορρίψουν πειστικά την οποιαδήποτε εκδοχή σχετικά με την ταυτότητα των βομβιστών, τα κίνητρα και την επιχειρησιακή τακτική τους.

1 Πότε τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός;

2 Γιατί εξερράγη στα χέρια του 15χρονου;

3 Γιατί δεν προειδοποίησαν οι βομβιστές κατά την πάγια τακτική της «επαναστατικής ηθικής», όπως τουλάχιστον έχει καταγραφεί αδιάλειπτα εδώ και πολλά χρόνια; Δεν πρόλαβαν, δεν ρίσκαραν, μήπως η Αστυνομία δεν έκανε όσα έπρεπε σε ό,τι αφορά το πρωινό τηλεφώνημα στο «Αλτερ»;

4 Γιατί η Αστυνομία βιάστηκε να φωτογραφίσει τη «Συνωμοσία Πυρήνων...», χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για βομβιστική ενέργεια των αυθεντικών ομάδων του λεγόμενου επαναστατικού χώρου και όχι για ρατσιστική τρομοκρατία ή εγκληματική, όπως εξελίχθηκε, πρωτοβουλία μηχανισμών;

5 Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει διαμορφώσει ουσιαστικά συνθήκες «πολέμου» και κλίμα πόλωσης, ενώ προκαταλαμβάνει εξελίξεις ερευνών;

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάλειψη της φονικής βόμβας έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) αποτελεί μνημείο εγκληματικής ανευθυνότητας. Ακόμη και εάν η Αστυνομία έκανε κακή αξιολόγηση και ουσιαστικά μη εξερεύνηση του πρωινού τηλεφωνήματος στο «Αλτερ», οι βομβιστές έπρεπε να επανέλθουν, εάν ήθελαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο φονικής παρενέργειας. Εάν υποτεθεί ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί λίγα λεπτά πριν το παιδί βρει τον σάκο και οι βομβιστές δεν πρόλαβαν να τηλεφωνήσουν για προειδοποίηση και πάλι όφειλαν να αποτρέψουν την επαφή ανθρώπου με τον θάνατο.

Αυτό τουλάχιστον έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν από διάφορες οργανώσεις των οποίων εκτίθενται τα μέλη, προκειμένου να διασφαλίσουν πολίτες, είτε με φυσική παρουσία είτε με επαναληπτικά τηλεφωνήματα.

Ο 15χρονος πρόσφυγας, κατά τη μαρτυρία της μητέρας του, ασχολήθηκε με τον σάκο ύστερα από υπόδειξη της μικρής του αδελφής, που τον εντόπισε έξω από το κτίριο, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς πού, καθώς βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.

Το παιδί, κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών, άνοιξε τον σάκο, περιεργάστηκε το περιεχόμενο και πιθανότατα μετακίνησε τον δείκτη του ρολογιού ή πραγματοποίησε άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού με την τυχαία επαφή κάποιου καλωδίου.

Το σενάριο της «Συνωμοσίας Πυρήνων...», που πήγε να οικοδομήσει η Αντιτρομοκρατική, με πληροφορίες για υπολείμματα πυροσωλήνα και μαύρου ταξιδιωτικού σάκου, που όμοια είχαν χρησιμοποιηθεί και σε βομβιστική ενέργεια στη Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι, δεν μπορεί να σταθεί. Αλλωστε, η οργάνωση πήρε ξεκάθαρη θέση με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο (βλέπε άλλες στήλες), ενώ δεν έχει διστάσει να αποδοκιμάσει και τους φαρσέρ, που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.