Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος(από το Βήμα της Κυριακής)

«Κλειδώνουν» αυτή την εβδομάδα οι αλλαγές στη φορολογία για8.500.000 πολίτες, με σημαντικότερες την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, τη νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα (επιπλέον 5 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη), την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας που θα επιβαρύνει όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, την οριστικοποίηση του μέτρου συγκέντρωσης αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ κτλ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο... 
να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά.
Οι αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το μέτρο των αποδείξεων έχουν οδηγήσει το σύνολο των πολιτών να ζητούν τα μαγικά χαρτάκια που θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο, ωστόσο για ορισμένες κατηγορίες πολιτών είναι σχεδόν αδύνατον να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ με αποδείξεις. Αυτό ισχύει κυρίως για τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα. Ετσι στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες ώστε οι πολίτες με εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ να μη χρειάζεται να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 30% των εισοδημάτων αλλά αρκετά λιγότερες. Οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών είναι να ισχύσουν κλιμακωτοί συντελεστές και ανάλογα με το εισόδημα να διαμορφώνεται το ύψος των αποδείξεων.
Αλλαγές εξαγγελιών
Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί, για ετήσιο εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρωθεί καμία απόδειξη. Για ποσά από 6.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος. Αυτά αναμένεται να εξακολουθήσουν να ισχύουν. Αλλαγές θα υπάρξουν στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, όπου με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, δηλαδή για εισόδημα 20.000 ευρώ αποδείξεις 6.000 ευρώ.
Με τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών για ποσά πάνω από 12.000 ευρώ θα ισχύσει κλίμακα στα πρότυπα της κλίμακας φόρου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι, αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις όχι 6.000 ευρώ, όπως αρχικώς είχε εξαγγελθεί, αλλά πολύ λιγότερης αξίας. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι για ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής κλίμακας 15% ή 20% και για πάνω από 20.000 ευρώ συντελεστής 30%. Ετσι για 20.000 ευρώ εισόδημα το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν είναι 2.800 ευρώ [(12.000 Χ 10%) + (8.000 Χ 20) = 2.800 ευρώ].
Ερχονται τα νέα τεκμήρια
Το άλλο μεγάλο αγκάθι για τη φορολογία θα είναι η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία πλέον θα ισχύουν με τη μορφή των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης. Πλέον όποιος διαθέτει ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία θα συμπληρώνει ειδικούς κωδικούς στη φορολογική του δήλωση και θα προκύπτει βάσει αυτών ένα ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή του κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να δηλώσει ως εισόδημα ο φορολογούμενος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι πίνακες με τα ελάχιστα κόστη χρήσης και συντήρησης των ΙΧ αυτοκινήτων, ανάλογα με τον κυβισμό τους, καθώς και το ελάχιστο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, είτε αυτή αφορά πρώτη είτε δευτερεύουσα και εξοχική. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία θα επιβαρυνθούν με ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως, ενώ δύοτρία ευρώ λιγότερο θα είναι το τεκμήριο για τα εξοχικά.
Στα αυτοκίνητα η νέα ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης θα προκύπτει με βάση τον κυβισμό και όχι με βάση την παλαιότητα. Ετσι για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα αναμένεται το τεκμήριο να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ και για τα πολυτελή στα 7.500 ευρώ τον χρόνο.
Ετσι, αν π.χ. διαθέτει κάποιος ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων το οποίο αποτελεί για τον ίδιο πρώτη κατοικία, το ελάχιστο εισόδημα θα διαμορφωθεί σε 7.200 ευρώ (120 τ.μ. Χ 5 ευρώ Χ 12 μήνες), ενώ αν διαθέτει και εξοχικό 80 τετραγωνικών μέτρων, τότε θα προστεθούν στο προηγούμενο ποσό 2.880 ευρώ (80 τ.μ. Χ 3 ευρώ Χ 12 μήνες). Σύνολο ελάχιστου εισοδήματος για τα δύο ακίνητα 10.080 ευρώ (7.200 ευρώ + 2.880 ευρώ). Αν ο παραπάνω φορολογούμενος έχει και ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών εκατοστών, τότε το ελάχιστο εισόδημά του ανέρχεται περίπου σε 13.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να μη φορολογηθεί με βάση τα νέα τεκμήρια θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ελάχιστο εισόδημα πάνω από το ποσό των 13.300 ευρώ.
Νέα αύξηση σε τσιγάρα και ποτά
Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται και νέα αύξηση στα ποτά και στα τσιγάρα, όπου σε συνδυασμό με τη βέβαιη άνοδο των συντελεστών ΦΠΑ οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές θα είναι πολύ μεγάλες και αυτό θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους. Αυτό διότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τσιγάρων και των ποτών λόγω της υψηλής φορολογίας θα οδηγήσει σε έξαρση του λαθρεμπορίου, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ζήτηση λόγω του αυξημένου κόστους και οι καταναλωτές θα στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα. Ηδη στην αγορά και ενώ ακόμη δεν έχει περάσει στις τιμές πώλησης των ποτών και των τσιγάρων η νέα φορολογία παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης και κατ΄ επέκταση του τζίρου των επιχειρήσεων, με αρνητικές συνέπειες στην πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τους επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας, οι οποίοι φοβούνται ότι όταν βγουν στην αγορά οι νέες αυξημένες τιμές λόγω φορολογίας η πρόβλεψη για τα αυξημένα έσοδα ενδεχομένως να μην επιτευχθεί. Το γεγονός αυτό αποτελεί γόρδιο δεσμό για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει μια νέα αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων λόγω των παραπάνω παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.