Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας απο το Τομέας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.
Την πρώτη  του ομιλία ως Πρωθυπουργός έκανε χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Γ. Παπανδρέου και αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της Συνέλευσης. Ο Πρωθυπουργός τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά την διαδικασία των ερωτήσεων αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Σταχυολογούμε τα εξής:

Για την παγκοσμιοποίηση  και το ρόλο του  Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε.
1. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα νέο όσο και δύσκολο έργο: να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να εξανθρωπίσουν και να εκδημοκρατίσουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.
2. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα, κάπως απλοϊκή, προκειμένου να καταλάβετε πώς βλέπω εγώ την παγκοσμιοποίηση. Είναι παρόμοια με την άγρια Δύση. Ένα νέο σύνορο που είναι γεμάτο με ευκαιρίες, με νέους πόρους που μπορεί να ανακαλυφθούν. Στην άγρια Δύση, υπήρχε πετρέλαιο και χρυσός, νερό, δάση και άγρια φύση.  Τώρα, έχουμε ψηφιακή επικοινωνία, νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες. Στην άγρια Δύση, όμως, δεν υπήρχαν κανόνες, υπήρχε κατασπατάληση των πόρων, ενώ οι παράνομοι γίνονταν σερίφηδες. Δεν υπήρχε κράτος Δικαίου. Υπήρχε ο κανόνας της επιβίωσης του ισχυρότερου.
3. Σήμερα η έλλειψη κανονισμών και συνεργασίας, σε πολυεθνικό επίπεδο, επέτρεψε στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης να μοιάζει περισσότερο με την άγρια Δύση. Παρακολουθούμε μια τέτοια συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων, ώστε οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, να απειλούνται. Και αυτές είναι οι νέες προκλήσεις ή οι νέες απειλές για τις δημοκρατίες μας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
 Για την κατάσταση  της ελληνικής  οικονομίας
1. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις. Πρέπει, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, είναι δέσμευση.
2. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους. Ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.
 Για τις Ελληνοτουρκικές  σχέσεις
1. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου στην γειτονική χώρα.
Επίσης, δεν υπάρχει κι η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Στην επιστολή μου προς τον Τ. Ερντογάν διατύπωσα την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.
2. Πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Αποτελούν προκλητική συμπεριφορά οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
 Για το Κυπριακό
1. Δεν διαπιστώνεται πρόοδος με ευθύνη της Τουρκίας. Ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Στην Κύπρο, τριάντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή- κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία- οι δύο κοινότητες του νησιού παραμένουν διαχωρισμένες. Όπως ξέρετε, τα δικαιώματα χιλιάδων Ελληνοκυπρίων παραβιάζονται, είτε μέσω εξώσεων είτε μέσω αναγκαστικής εξορίας. Και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αναγνωριστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει βεβαίως να εφαρμοστούν πλήρως από την Τουρκία.
 ΑΓΡΟΤΕΣ. ΤΗΡΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ  ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. 5,5 ΔΙΣ  ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΕΣ, ΟΧΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.   
1. Με βάση  τα αποτελέσματα του εθνικού  διαλόγου για τον αγροτικό  τομέα που πραγματοποιήθηκε χθες  και προχθές στο Ζάππειο, προχωράμε  στην επίλυση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων των αγροτών. Χτίζουμε το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις έχουμε προχωρήσει ήδη σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου. Στις αγωνίες και τα αιτήματα των αγροτών απαντάμε με τρόπο σαφή και τεκμηριωμένο. Έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική στρατηγική για τον Αγροτικό Τομέα.
  • Για τις ενέργειες που ήδη έχουμε κάνει και προγραμματίζουμε μέσα στο 2010 για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο οι αγρότες θα ενισχυθούν με 1,7 δισ. ευρώ που θα προέρχονται από τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων αλλά και από διάφορα κοινοτικά προγράμματα. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2010 οι παραγωγοί θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις.
  • Για τις απαντήσεις μας στα θεσμικά και άλλα αιτήματα των αγροτών, ένα προς ένα. Το επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την προώθηση και την αλλαγή των δομών και της διάρθρωσης στην αγροτική παραγωγή και την λειτουργία της αγοράς. Στις αγωνίες και τα αιτήματα των αγροτών απαντάμε με τρόπο σαφή και τεκμηριωμένο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ. ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ.
Ανακοινώθηκε χθες πακέτο μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της υπέρογκης σπατάλης στους κλάδους υγείας, αλλά και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων. Το προτεινόμενο πλαίσιο πολιτικών ενσωματώνει το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων αλλά και την εμπειρία από  τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές ανάλογων προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μπλοκάκια», προσωρινή απασχόληση, διαθεσιμότητα, τηλεργασία κ.ο.κ.
1. Προωθούμε άμεσα προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, που περιλαμβάνει την εισαγωγή ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ειδικά στο κρίσιμο θέμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Και συγκεκριμένα: εγγυήσεις για τα λεγόμενα «μπλοκάκια», για τη μερική απασχόληση, όπου εισάγεται η έννοια του συγκρίσιμου εργαζόμενου, για την εκ περιτροπής εργασία και την προσωρινή απασχόληση, για τη διαθεσιμότητα, για την τηλεργασία, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την κατάτμηση της άδειας.
2. Σύνθημά μας είναι «Ούτε απορρύθμιση, ούτε υπερρύθμιση». Δηλαδή, όχι στην εργασιακή ζούγκλα, αλλά όχι και στις αγκυλώσεις.
Νέες  θέσεις εργασίας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, ειδικές κατηγορίες και άτομα με αναπηρία.
1. Στοχεύουμε στη δημιουργία 60.000 με 65.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση για τα τέσσερα επόμενα έτη (2010 - 2013). Η βασική αρχή του προγράμματος είναι η παρακάτω: Τα τέσσερα επόμενα χρόνια, για όλες τις προσλήψεις νέων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που διευρύνουν τις θέσεις εργασίας ή για νέες επιχειρήσεις, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών βαρύνει τον ΟΑΕΔ (το 1ο έτος σε ποσοστό 100%, το 2ο έτος σε ποσοστό 75%, το 3ο έτος σε ποσοστό 50% το 4ο έτος σε ποσοστό 25%).
2. Στοχεύουμε στην αποτροπή των απολύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνολογικής παραγωγικής και οικονομικής προσαρμογής. Οι επιχειρήσεις αυτές:
  • θα μπορούν να συνυπολογίζουν στο επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμογής που θα υποβάλουν, ότι η δέσμευσή τους για αναστολή προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού τους ενισχύεται με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης και προσαρμογής που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ και θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ αλλά και από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
3. Εφαρμόζουμε Προγράμματα Κοινωνικής και Κοινωφελούς Εργασίας για μακροχρόνια άνεργους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, ειδικές κατηγορίες και άτομα με αναπηρία. Ο ΟΑΕΔ μέσω των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης, αναδεικνύεται ως ο Κεντρικός Φορέας Διαχείρισης των Προγραμμάτων αυτών. Η δράση του επικεντρώνεται στην εκπόνηση ειδικών τοπικών και θεματικών προγραμμάτων απασχόλησης, που θα αφορούν μακροχρόνια ανέργους σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, γυναίκες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με αναπηρία και άλλες ειδικές κατηγορίες, που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιούνται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, που θα συνάπτονται με επιχειρήσεις, με Μ.Κ.Ο. και με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντιμετώπιση  της εισφοροδιαφυγής: αδιάβλητοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι στην αγορά εργασίας, κλήση σε επιχειρήσεις που οφείλουν σε ταμεία μεγάλα ποσά
1. Το 2009 στα ταμεία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η εισφοροδιαφυγή με όλες τις μορφές ξεπέρασε τα 8 δις ευρώ.
2. Ξεκινάμε ελέγχους πανελλαδικά, με μικτά κλιμάκια, στελεχωμένα από 200 περίπου υπαλλήλους, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στοχευμένα κατά προτεραιότητα στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.
  • Προκειμένου να καταστήσουμε πιο αδιάβλητο και αποτελεσματικό το σύστημα των ελέγχων, η σύνθεση των κλιμακίων θα αλλάζει τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Οι ελεγκτές θα ενημερώνονται για τις επιχειρήσεις που θα ελέγχουν λίγο πριν ξεκινήσουν τα κλιμάκια.
3. Το πρόστιμο για την επιχείρηση που υποπίπτει στην ίδια παράβαση για δεύτερη φορά θα διπλασιάζεται από 500 σε 1000 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.
4. Καλούμε μία - μία τις επιχειρήσεις που οφείλουν στα ταμεία μεγάλα ποσά, να προσέλθουν και να απαντήσουν εγγράφως για το σχεδιασμό τους, σε σχέση, με την αποπληρωμή των χρεών τους και επιταχύνουμε τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε περίπτωση μη ανταπόκρισης τους. Το μέτρο αυτό αφορά 850 επιχειρήσεις που χρωστούν περισσότερες από 500 χιλ. ευρώ η κάθε μία.
Αύξηση  επιδόματος ανεργίας και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων
Θεσμοθετούμε  από τον Μάρτιο το εκπτωτικό κουπόνι  για ανέργους, που θα αφορά εκτός  των άλλων εκπτώσεις στα βασικά είδη διατροφής στα σούπερ μάρκετ, στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αξία του θα ανέρχεται στα 70 ευρώ θα εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ και θα αφορά περίπου 250.000 επιδοτούμενους ανέργους. Θα γίνει προσπάθεια η αξία του κουπονιού να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για αύξηση του επιδόματος ανεργίας παραμένει ισχυρή, αλλά θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.