Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το μέσον και ο σκοπός


ΤΟ ΕΠΙΦΑΙΝΟΜΕΝΟ είναι η δημοσιονομική κρίση της 
Ελλάδας, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύψη τα επιτόκια δανεισμού της.Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι η στοχοποίηση του ευρώ, όπως αρχίζουν πλέον να παραδέχονται και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ηγέτες.
Η ΕΛΛΑΔΑ, βεβαίως, δεν βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή είναι θύμα κάποιας διεθνούς συνωμοσίας. Αλλά επειδή σ' αυτή τη συγκυρία είναι ένας από τους πλέον αδύναμους κρίκους διεθνώς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της. Αυτό, άλλωστε, το αναγνωρίζει η νέα κυβέρνηση, το δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι είναι δεδομένη η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα, διεθνείς κερδοσκόποι έχουν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο αποκόμισης τεράστιων κερδών, το οποίο βασίζεται στην υποχώρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό είναι σε γνώση και των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο το είπε ανοιχτά, ίσως επειδή και η δική του χώρα μπορεί να βρεθεί σε λίγο στον κύκλο των χωρών-αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά επιβάλλουν να αναθεωρήσουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και πρωτίστως οι μεγάλες χώρες- τη μέχρι σήμερα πολιτική τους. Η σημερινή κρίση δεν είναι συνήθης και, επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη εργαλεία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο σήμερα, η Πορτογαλία αύριο, η Ισπανία ίσως μεθαύριο. Για πόσο μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα οι υπόλοιπες ισχυρές χώρες της ευρωζώνης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ σ' αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί σήμερα με ασφάλεια. Διότι, επισήμως, η γραμμή που ακολουθείται είναι, «κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς βοήθεια,τα οικονομικά της προβλήματα». Ισως το επιβάλλουν λόγοι σκοπιμότητας, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο. Και, κατά τα φαινόμενα, αυτό συμβαίνει.
ΤΟ ΕΥΡΩ είναι εδώ και καιρό το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο. Και η ευρωζώνη πολύ ισχυρός οικονομικός χώρος, ίσως ο σταθερότερος στον κόσμο. Είναι κοινό μυστικό ότι άλλες οικονομικές δυνάμεις θα ήθελαν τον κλονισμό του. Στην επιδίωξή τους αυτή οι πιο αδύναμες και εκτεθειμένες σε κερδοσκοπικές πιέσεις χώρες, όπως η Ελλάδα, αποτελούν το μέσον. Αν καταρρεύσει μια οικονομία της ευρωζώνης, όσο μικρή κι αν είναι, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποστεί πλήγμα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι επιθέσεις θα αρκεστούν σ' αυτήν την «επιτυχία» τους. Αλλωστε, ο κίνδυνος του ντόμινο πάντα παραμονεύει.















































ΓΙΑ ΝΑ αποτραπούν όλα αυτά επιβάλλεται η κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών. Ο δρόμος της αλληλεγγύης είναι ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Για όλους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.