Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κάθε χρόνο ίδια μπλόκα




Κάθε χρόνο από το 1994 μέχρι σήμερα τέτοια περίοδο οι αγρότες είναι πιστοί στο ραντεβού τους με το κλείσιμο των δρόμων. Φέτος βέβαια τους στέρησαν τα Τέμπη αφού είχαν κλείσει νωρίτερα λόγω κατολίσθησης.
Αδιαφορώντας για τη κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αδιαφορώντας για τα τεράστια ποσά, που έχει ήδη χάσει η Χώρας μας από τη μείωση των εξαγωγών, αδιαφορώντας για την αγωγή με την οποία απειλεί η Βουλγαρία τη Χώρα μας ζητώντας ως αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ, αδιαφορώντας για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, που παίζονται εις βάρος των καταναλωτών, κλείνουν τους δρόμους με μόνο στόχο το συμφέρον τους, δηλαδή την οικονομική τους ενίσχυση. 
Είναι όμως αυτό το συμφέρον τους; Είναι η για άλλη μια φορά  οικονομική ενίσχυση ή τουλάχιστον μόνο αυτή, που θα λύσει τα προβλήματά τους; 
Σε μια χώρα κατεξοχήν αγροτική όπως η Ελλάδα, η αγροτική της πολιτική στηρίζονταν μόνο σε παροχές χωρίς χάραξη πολιτικής, όπως για παράδειγμα καταπολέμηση των μεσαζόντων. Αυτή όμως, η διαχρονική στάση δε συνιστά το φάρμακο είναι απλώς το παυσίπονο.  
Άρα, η πρώτη και κύρια ευθύνη βαρύνει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. 
Ωστόσο, και οι ίδιοι οι αγρότες φρόντισαν να διογκώσουν τα προβλήματά τους. Δε κατάφεραν να ισχυροποιήσουν τους συνεταιρισμούς τους. Αντίθετα, επέτρεψαν σε ορισμένους αγροτοσυνδικαλιστές να διαλύσουν τους συνεταιρισμούς και τώρα βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς και στη δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, σήμερα καταλήξαμε στο εξής παράδοξο: Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα να τρώμε λεμόνια Τουρκίας, σταφύλια Ισπανίας, ντομάτες Βελγίου. 
Και βέβαια πάντα οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποτελούσαν εύκολη ψηφοθηρική λεία. Πέρυσι το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση στέκονταν στο πλευρό των αγροτών, ενώ φέτος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια. Είναι η πρώτη φορά που όλα σχεδόν τα κόμματα καταδικάζουν τις φετινές κινητοποιήσεις με εξαίρεση το Κ.Κ.Ε. Η κα. Παπαρήγα δήλωσε στη Βουλή: «Αν δε κλείσουν οι δρόμοι θα κλείσουν σπίτια» για να λάβει την απάντηση του κ. Καρατζαφέρη: «Επειδή, κλείνουν οι δρόμοι θα κλείσουν σπίτια».    
Δίκαια πολλά από τα αιτήματα των αγροτών. Δίκαιος και ο ισχυρισμός τους ότι προεκλογικά ο Παπανδρέου του έταξε ένα δις. ευρώ. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν και να απαιτήσουν από την πολιτική ηγεσία λύσεις μακροπρόθεσμες και σταθερές, που δε θα στηρίζονται μόνο σε πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη.
 Έχω το αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικώ το δίκιο μου. Αλλά να ζητώ ευθύνες από το κράτος στρεφόμενος κατά όλης της κοινωνίας το μόνο που καταφέρνω είναι να χάσω τελικά το δίκιο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.