Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Ασπίς ψάχνει τη Θέμιδα


Oι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην εταιρεία πολύ πριν το καταγγείλω εγώ το 2007». Αυτό αναφέρει ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, πρώην αναλογιστής της Ασπίς Πρόνοια και ένας από τους ανθρώπους που «έστησαν» την εταιρεία από το 1983.«Δεν θέλω να σας πω περισσότερα τώρα, θα μιλήσω όμως πολύ σύντομα και μάλιστα δημοσίως, σε συνέντευξη τύπου» προσθέτει ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.Ο Θ. Αναγνωστόπουλος μέχρι τις 27 Μαρτίου 2007 ήταν ο υπεύθυνος αναλογιστής στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aspis Liv στη Σουηδία. Στις 3 Απριλίου 2007 καταγγέλλει εγγράφως στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρεία δεν είναι αξιόπιστα, καθώς σε αυτά υπάρχει αλλοίωση, με συνέπεια να επηρεάζεται όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου. Μάλιστα, για τις οικονομικές καταστάσεις του 2006 έλεγε ότι τα ίδια κεφάλαια της μητρικής και του ομίλου ήταν στην πραγματικότητα αρνητικά -62,8 και -91,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, από 48,8 και 20,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονταν τότε.Η εταιρεία από την πλευρά της είχε καταθέσει μήνυση κατά του Θ. Αναγνωστόπουλου για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, υποστηρίζοντας ότι ο αναλογιστής αποπειράθηκε να εκβιάσει τον πρόεδρο του ομίλου, Παύλο Ψωμιάδη. Η υπόθεση, πάντως, έχει πάρει ήδη δύο φορές αναβολή, με τελευταία στις 10 Δεκεμβρίου 2009.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τις καταγγελίες Αναγνωστόπουλου, είχε ενημερώσει με τη σειρά του την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη νεοσυσταθείσα -τότε- Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Το γεγονός ότι αυτά είχαν καταγγελθεί από τότε και η ανάκληση της άδειας της εταιρείας έγινε 2,5 χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτελεί -όπως υποστηρίζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς- σοβαρό επιχείρημα, που ενδεχομένως να τεκμηριώνει και νομικά τις ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου για την πλημμελή εποπτεία στην ασφαλιστική αγορά.

Τα στοιχεία αυτά -μαζί με όσα νέα δουν το φως της δημοσιότητας στο προσεχές διάστημα- αναμένεται να αποτελέσουν «όπλα στις φαρέτρες» εκείνων που θα διεκδικήσουν δικαστικά από το κράτος τα λεφτά που είχαν επενδύσει στην εταιρεία.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, το Δημόσιο είναι σχεδόν απίθανο να βρει λεφτά για να καλύψει τις τρύπες στην Ασπίς Πρόνοια. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών «ακύρωσε» επί της ουσίας τον νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος προέβλεπε ότι, σε περίπτωση που μια ασφαλιστική κλείσει, τα χαρτοφυλάκια θα μεταφερθούν σε άλλες εταιρείες, με το Δημόσιο να εγγυάται με ομόλογα τις «μαύρες τρύπες» που τυχόν προκύψουν. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει χαρακτηριστεί αντίθετος προς το κοινοτικό δίκαιο.

«Παρελθέτω το ποτήριον τούτο»

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την πλευρά τους, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν στην κάλυψη ζημιών της Ασπίδας μέσω της ίδρυσης Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής.

Ετσι, ασφαλιστές και πελάτες της εταιρείας σκέπτονται ήδη ότι ο μόνος τρόπος για να πάρουν τα λεφτά από συμβόλαια που λήγουν ή που επιθυμούν να εξαγοράσουν είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Αυτό «βολεύει» από τη μία το Δημόσιο, γιατί οι όποιες καταβολές χρημάτων θα γίνουν μετά από χρόνια, αν και όταν υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που θα «αναγνωρίσουν» ευθύνη του για τις ζημιές της Ασπίδας. Βολεύει, όμως, και τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς οι ίδιες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν.

Οι μόνοι που θα ταλαιπωρηθούν θα είναι οι πελάτες της εταιρείας, που θα χρειαστεί να κάνουν -απ' ό,τι φαίνεται- δικαστικό αγώνα και να περάσουν αρκετά χρόνια για να πάρουν πίσω τις οικονομίες τους. Για τον λόγο αυτόν, ήδη εκδηλώνουν αρκετοί από αυτούς ενδιαφέρον για το υπό ίδρυσιν «Σωματείο Ζημιωθέντων της Ασπίδας», που θα κάνει τελικά την πρώτη του εκδήλωση στις 10 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.