Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το αδιέξοδο και οι ευθύνες


ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ κανείς, ότι οι αγρότες έχουν δίκαιο και τα αιτήματά τους δεν είναι παράλογα. Είναι, ωστόσο, τα ίδια αιτήματα που τους οδηγούν κάθε χρόνο στα μπλόκα του εθνικού οδικού δικτύου, τα οποία εγκαταλείπουν μόλις τους δοθούν χρηματικές ενισχύσεις.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ αντιμετώπιση, μέσω οικονομικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, δεν λύνονται ουσιαστικά τα προβλήματα των αγροτών, τα οποία αφέθηκαν να λιμνάζουν απ' όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Ευθύνη γι' αυτήν την κατάταση έχουν και οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι δεν αξίωσαν και δεν διεκδίκησαν μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, που δημιουργήθηκαν με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αν είχε -που αντικειμενικά δεν την έχει- η κυβέρνηση τη δυνατότητα να δώσει τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να ικανοποιήσει σήμερα τα αιτήματα των αγροτών και να ανοίξουν τα μπλόκα, θα έμεναν ανοιχτά τα προβλήματα και βέβαιη η επάνοδος στα μπλόκα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ των αγροτών να επιζητούν προσωρινές λύσεις και να μη διεκδικούν μια αξιόπιστη αγροτική πολιτική. Χρειάζεται, όμως, γι' αυτήν τη διεκδίκηση, οργάνωση και προπαντός η αναγνώριση της ανάγκης να γίνουν οι παραδοσιακοί αγρότες σύγχρονοι επιχειρηματίες, ώστε να διαχειρίζονται αυτοί και όχι οι μεσάζοντες τον μόχθο τους.
ΣΗΜΕΡΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα. Είναι εδώ και καιρό κατακερματισμένο, διαλυμένο και αποδυναμωμένο μετά την κατάρρευση και όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων, όλων των βαθμίδων, μέσω των οποίων άλλοτε γινόταν παρέμβαση στη συγκέντρωση των προϊόντων και εξασφαλιζόταν μια λογική τιμή.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ σήμερα να αναστηθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, που τις αφάνισαν ο κομματισμός και η ανικανότητα, αλλά και η απρονοησία των κυβερνήσεων. Χρειάζονται νέα, σύγχρονα επιχειρηματικά σχήματα και προπαντός διάθεση συλλογικής δράσης και οργάνωσης.
ΕΥΘΥΝΗ της σημερινής κυβέρνησης είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσει σε ανατροπές και στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που να οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας, η οποία έχει δυνατότητες.
ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ κατάσταση μπλακ άουτ και στον διάλογο και στους δρόμους με τα μπλόκα, φαίνεται πως υπάρχει αδιέξοδο. Η μεν κυβερνητική πλευρά δηλώνει ότι «δεν μπορεί να βρεθούν χρήματα», οι δε αγρότες διαμηνύουν ότι, επειδή δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, αποφάσισαν «συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα». Λύση χωρίς προσέγγιση δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν και οι δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.