Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κανένας Χριστοφοράκος ατιμώρητος πια!...


Tου ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
για την υπόθεση SIEMENSΕρχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε την πρόταση μας - την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - για την σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση SIEMENS. Σε μια περίοδο ανοιχτής και γενικευμένης κρίσης. Ορισμένοι κύκλοι - κύκλοι συντηρητικοί αναμφίβολα - αντιλαμβάνονται την κρίση αυτή ως οικονομικού χαρακτήρα, υπερτονίζοντας ή και συνοψίζοντάς την στη δημοσιονομική της διάσταση, επισείοντας το φόβητρο της μετάγγισης της κρίσης και σε άλλα πεδία, εάν δεν κινηθούμε όπως αυτοί εισηγούνται. Εδώ και χρόνια.
Είναι όμως έτσι; Είναι απολύτως βέβαιο πάντως ότι το πάνω χέρι στα δημόσια πράγματα, εδώ και χρόνια, το είχαν όσοι υποστήριζαν τέτοιες απόψεις. Κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο στους πολλούς και αδύναμους, έτσι και τολμούσαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Να αντισταθούν στην αδικία που βάθαινε ολοένα. Με μπαμπούλες το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Ενώ το μεγέθυναν διαρκώς οι ίδιοι συσσωρεύοντας ασύστολα, καταναλώνοντας αχαλίνωτα και διασπαθίζοντας αντιπαραγωγικά πόρους τους οποίους είχαν προηγουμένως αφαιρέσει συστηματικά από τα νοικοκυριά, το δημόσιο τομέα και το φυσικό περιβάλλον. Με νόμιμους και παράνομους τρόπους.
Αυτό το πρότυπο έχει χρεωκοπήσει και όχι η Ελλάδα. Η χρεωκοπία του απεικονίζεται διαδοχικά στην κρίση αξιών, στην κρίση κοινωνικής οργάνωσης, στην κρίση θεσμών και, αναπόφευκτα, στην κρίση προσώπων. Με έσχατη συνέπεια την οικονομική κρίση. Δεν είναι η οικονομική κρίση που εγκυμονεί την εξέλιξή της σε κρίση αξιών και προτύπων. Είναι η κρίση αξιών και προτύπων που οδήγησε στην οικονομική κρίση. Και θα συμπαρέσυρε και την πατρίδα μας στο γκρεμό, αν συμβιβάζονταν με αυτό το τελειωμένο πρότυπο της υπανάπτυξης και της βαρβαρότητας.
Η εξεταστική λοιπόν επιτροπή που εμείς προτείνουμε, αποτελεί πράξη ανατροπής της κατεστημένης ημερήσιας διάταξης της παρακμής. Πράξη αντίστασης στην πιο αποτρόπαιη εκδοχή της: την διαφθορά! Απορρίπτουμε, συνεπώς, την ιδέα της δεξιάς αντιπολίτευσης να μείνουμε κολλημένοι στην ημερήσια διάταξη του χθες. Γιατί αυτό σημαίνει το επιχείρημα αυτής της πλευράς «τι αναλωνόμαστε με τις εξεταστικές, μήπως θα βγάλουμε λεφτά από αυτές;». Ε, ναι, θα βγάλουμε! Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν αφοπλίσουμε την κλεπτοκρατία από την αδιαφάνεια. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν δημόσιες, ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες πραγματικές επενδύσεις απαλλαγούν από την επιβάρυνση της μίζας. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά αν προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Ιδίως στην χώρα μας που δεν έχει ακόμα αξιωθεί Δημόσιας, κυριολεκτικά, Διοίκησης και συνεκτικής Εθνικής Παιδείας. Βεβαίως θα βγάλουμε λεφτά, αν διαπιστώσουμε ότι είναι αναγκαίοι νέοι, πρόσθετοι τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς στον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα και τους υιοθετήσουμε.
«Θέλετε να χτυπήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, την Νέα Δημοκρατία» ακούω. Μη φοβάστε. Σας διαβεβαι : δεν είμαστε ανόητοι ! Μα, λίγους μόνο μήνες μετά από την τόσο ηχηρή αποδοκιμασία της Δεξιάς από το πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό, γατί άραγε να χρειαζόμαστε μια επανεπιβεβαίωση και μάλιστα ελάσσονος νομιμοποίησης ; Να την κάνουμε τι ; Και αν υπήρχε κάπου κάποια τέτοια σκέψη, να είστε βέβαιοι ότι στα στενά της όρια θα παραμείνει.
«Ναι, αλλά τι να μάθουμε με την εξεταστική, αφού το ξέρουμε ήδη ότι η SIEMENS τα έδινε». Μα, ακριβώς γι ‘αυτό! Ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι η SIEMENS τα έδινε, είναι η ώρα να μάθουμε και τον λόγο. Εκτός αν πιστεύουμε ότι το έκανε χωρίς λόγο. Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος ο οποίος συνηγορεί υπέρ της εξεταστικής. Εφ ‘ όσον η προς διερεύνηση ύλη πράγματι υπάρχει, γιατί να την αφήσουμε να εκτοξεύεται ως λάσπη επί δικαίων και αδίκων, ενώ μπορούμε να την μετασχηματίσουμε σε θώρακα για τους δίκαιους; Γιατί να την αφήσουμε να επωάζει το αυγό του φιδιού, αντί να ενεργοποιεί το θετικό ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα;
«Μήπως όμως, πέρα από προθέσεις, ξαναρχίσει η σκανδαλολογία σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά την χρειαζόμαστε;». Όποτε υπάρχει διαπιστωμένο σκάνδαλο, δυο ενδεχόμενα υπάρχουν : ή διερεύνηση και καταλογισμός ή αποσιώπηση και, στην περίπτωση αυτή, σκανδαλολογία. Είναι λοιπόν κανείς στην αίθουσα αυτή υπέρ της αποσιώπησης και της σκανδαλολογίας;
Και θέματα προς διερεύνηση υπάρχουν. Πολλά. Και καλούμαστε να τα διερευνήσουμε με παρρησία, αλλά και σύνεση. Δεν υπάρχει λόγος να μείνει ο,τιδήποτε σκοτεινό. Όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος να προβάλλουμε, μέσα από μεγεθυντικούς καθρέφτες, ασήμαντες ή δευτερεύουσες πτυχές της υπόθεσης. Δεν θα αποπροσανατολίσουμε ούτε με τον πρώτο, ούτε με τον δεύτερο τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να προσφέρουμε ούτε την μια, ούτε την άλλη υπηρεσία στον όποιο κακεργέτη. Προσβλέπουμε αντιθέτως, η στιγμή της σύνταξης του πορίσματος της επιτροπής αυτή, να είναι η στιγμή της αλήθειας γι’ αυτόν. Όπως και για όποιον πίστεψε ότι μπορεί πάντα να ξεφεύγει. Έτσι θα γίνει, αν έτσι πιστέψουμε και δουλέψουμε γι ‘ αυτό και τίποτε άλλο.
Αίφνης, θέμα για διερεύνηση είναι τα έργα και οι ημέρες του κυρίου Ζαγοριανού. Αυθαίρετος ή πειθήνιος ; Ερμήνευε διαθέσεις ή εκτελούσε εντολές ; Θα το μάθουμε, να είστε βέβαιοι.
Άλλο θέμα, άλλης τάξεως βέβαια είναι η ευχαριστήρια επιστολή του κυρίου Καραμανλή στον κύριο Χριστοφοράκο. Πόσο τυπική ήταν; Αλλά επ ‘ αυτού, είμαι βέβαιος, έχει την βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός.
Αλλά πέραν της διερεύνησης, υπάρχει και έργο προς εκτέλεση από την εξεταστική αυτή επιτροπή: ο εξοστρακισμός του κυρίου Χριστοφοράκου – και όποιου άλλου αποκαλυφθεί ότι συνέπραττε μαζί του - από τον δημόσιο χώρο μας. Η ηθική τους καταδίκη. Έργο το οποίο, εφ ‘ όσον υπάρχει βούληση, είναι πολύ απλό. Με μεγάλη όμως διδακτική αξία για όλους μας και απόθεμα θετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων για τους νεότερους.
Πιστεύω πραγματικά ότι η επένδυση χρόνου στην εξεταστική αυτή επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS είναι υψηλής απόδοσης : αξιακής, θεσμικής, οικονομικής και, επί τέλους, πολιτικής. Ναι, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε. Γίνεται ! Να αποδείξουμε ότι δεν θα είναι πια ακαταδίωκτος και ατιμώρητος ο κάθε επίδοξος Χριστοφοράκος. Δεν θα είναι πια απροστάτευτος όποιος δεν θέλει να είναι Χριστοφοράκος. Είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένη και, συνεπώς, αναπόφευκτη η παρακμή. Δεν είμαστε ανήμποροι να την αντιστρέψουμε. Αυτό είναι το άμεσο και τοις μετρητοίς αντίκρυσμα αυτής της εξεταστικής. Μην ζητήσετε ποσοστική αποτίμηση του οφέλους από την περιστολή του κόστους της διαφθοράς. Μην περιμένετε από τους κατεστημένους ειδήμονες να το κάνουν. Οι περισσότεροι δεν πληρώνονται από την εργοδοσία τους γι ‘ αυτό, αλλά για το ακριβώς αντίθετο.
Σε μια εποχή κρίσης, απαραίτητη προϋπόθεση ξεπεράσματός της είναι η απόφαση ότι το καθεστώς που κατέρρευσε δεν επιδέχεται παλινόρθωση. Ότι οι νοσταλγοί του, πολιτικοί και άλλοι, έχουν τελειώσει. Η ανάγκη μας είναι να πατήσουμε σε μια νέα, στέρεη αξιακή βάση. Γεμάτη ανθρωπιά και υγεία. Σε ένα πλαίσιο αδρής πολιτικής διαπάλης, ανατρεπτικής των δήθεν μονόδρομων που μας έφεραν στα σημερινά χάλια : την διάχυτη αδυναμία συνεννόησης, την ωμή βία και τον χουλιγκανισμό κάθε μορφής που βιώνουμε. Ας συμμορφωθούμε με το δημόσιο αίσθημα που απαιτεί περισσότερο φως. Ας στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενότητας σε όσους, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, έκαναν το λάθος να μας υποτιμήσουν και θεώρησαν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος μας. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε από κοινού την σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.