Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο κυκεώνας των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές ως και τα 700 ευρώ μηνιαίως - Με απεργίες απαντούν ορισμένοι κλάδοι



Περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο τα περίπου 50 επιδόματα που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους και επιφέρουν αποκλίσεις μισθών ως και 88%. Η κυβέρνηση στοχεύει στην περικοπή των δαπανών αυτών κατά 10% (περίπου 600 εκατ. ευρώ) που σημαίνει μείωση των μισθών από 150 ως 700 ευρώ μηνιαίως ενώ αναμένεται και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και το πάγωμα των μισθών για μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Οι ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων αναμένουν και την εισοδηματική πολιτική για να καθορίσουν τη στάση τους ενώ ορισμένοι κλάδοι έχουν ήδη εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλοι μιλούν για κεκτημένα δικαιώματα που δεν πρέπει να θιγούν. 

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των αμοιβών των πολιτικών υπαλλήλων, που ανέρχεται σε περίπου 12,1 δισ. ευρώ, οι δαπάνες για βασικούς μισθούς ανέρχεται σε 6,9 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για την καταβολή επιδομάτων σε 5,2 δισ. ευρώ. Η επιδοματική πολιτική (αντί της μισθολογικής) που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δαπανώνται για το επίδομα «κίνητρο απόδοσης» περίπου 389 εκατ. ευρώ, για οικογενειακά επιδόματα 240 εκατ. ευρώ, για «ειδικά επιδόματα» άλλα 534 εκατ. ευρώ. Εχουμε όμως και συνέχεια. Υπάρχει το επίδομα «εξωδιδακτικής απασχόλησης» για τους εκπαιδευτικούς που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 337 εκατ. ευρώ αφορούν τους νοσοκομειακούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δαπάνες για επιδόματα ξεπερνούν τις δαπάνες για βασικούς μισθούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πρέπει να είναι εκείνο που αφορά τους δικαστικούς. Οι συνολικές δαπάνες για τις αποδοχές τους φθάνουν τα 457 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 189 εκατ. ευρώ αφορούν τους βασικούς μισθούς και τα υπόλοιπα (268 εκατ. ευρώ) τα επιδόματα.

Επίσης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δαπανώνται 819 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι δαπάνες για βασικούς μισθούς ανέρχονται σε 819 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 335 αφορούν επιδόματα.

Τέλος, οι δαπάνες για τις αμοιβές στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών ανέρχονται σε 4,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν τους βασικούς μισθούς και άλλα τόσα τα επιδόματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή επιδομάτων «είναι της τάξεως των 5-6 δισ. Αυτά θα μειωθούν κατά 10%. Δεν έχει διευκρινισθεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η περικοπή διότι στο Δημόσιο υπάρχουν και άτομα που έχουν πάρα πολύ χαμηλή αμοιβή». Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προλάβει περισσότερες αντιδράσεις παραπέμπει στην κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για την οικονομία ενώ ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο όμως δεν δέχονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι πρώτοι που αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων είναι οι εφοριακοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Αντωτάτων Σχολών και οι εκπαιδευτικοί αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να προσδιορίσουν τη στάση τους. Εκπρόσωποι όλων των ανωτέρω υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των αποδοχών τους επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Επίσης υποστηρίζουν ότι το χάος που υπάρχει τώρα γύρω από τα επιδόματα οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν ως τώρα επιδοματική πολιτική και όχι πολιτική μισθολογίου. Τέλος, αναφέρουν ότι είναι μύθος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υψηλές αποδοχές.

Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με προϋπηρεσία στο Δημόσιο 27 χρόνια αμείβεται με 1.736 ευρώ μηνιαίως. Ο βασικός του μισθός είναι 1.506

ευρώ, το οικογενειακό επίδομα 65 ευρώ (αυτό δεν θα υποστεί περικοπές), άλλα 100 ευρώ ως επίδομα παραγωγικότητας και 65 ευρώ επίδομα θέσης (τμηματάρχης). Σύνολο μεικτών αποδοχών 1.736 ευρώ και καθαρά 1.230 ευρώ. Ωστόσο, έπειτα από επανωτές ερωτήσεις για τις αποδοχές μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος εισπράττει άλλα περίπου 1.500 ευρώ ως Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων Υπέρ Τρίτων. Αυτό το επίδομα θα υποστεί «άγρια περικοπή».

Αλλο παράδειγμα. Εκπαιδευτικός (καθηγητής στο Δημόσιο) με 30 χρόνια προϋπηρεσία εισπράττει περίπου 1.500 καθαρά. Ο βασικός του μισθός (μικρά) είναι 1.584 ευρώ και δικαιούται τα εξής επιδόματα: Το οικογενειακό (35 ευρώ), το εξωδιδακτικό (350 ευρώ), το διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ) και κίνητρο απόδοσης (100-150 ευρώ). Τρίτο παράδειγμα. Μηχανικός με 27 χρόνια στο Δημόσιο έχει μεικτές αποδοχές 1.700 ευρώ και καθαρά 1.250 ευρώ. Εχει οικογενειακό επίδομα 35 ευρώ και άλλα 18 για κάθε παιδί. Εισπράττει επίσης το επίδομα «επτά τοις χιλίοις», που σημαίνει περίπου 550 ευρώ μηνιαίως (καθαρά 430 ευρώ). Επίσης υπάρχει το επίδομα «κίνητρο απόδοσης», περίπου 150 ευρώ, μέρος του οποίου έχει ενσωματωθεί στον βασικό μισθό. Οι 11.500 μηχανικοί που απασχολούνται στο Δημόσιο προτιμούν την καθιέρωση Ενιαίου Μισθολογίου Μηχανικών παρά το αντίστοιχο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδική περίπτωση αποτελούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι καθηλωμένοι από το 2004, ενώ όπως λένε οι ίδιοι, το μισθολόγιο άλλων κλάδων επιστημόνων δημοσίων λειτουργών έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία, όπως για παράδειγμα των στρατιωτικών κατά 25% και των δικαστικών κατά 100%. Η καθήλωση των μισθών των πανεπιστημιακών έχει ως αποτέλεσμα ο βασικός μισθός για έναν λέκτορα να είναι μόνον 1.055 ευρώ ενώ τα επιδόματα ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οι πανεπιστημιακοί τον καλούν να αναλογισθεί τι σημαίνει για αυτούς περικοπή 10% ή 20% των επιδομάτων τους.

Δράσεις και αντιδράσεις
ΤΟ ΥΨΟΣτων περικοπών των επιδομάτων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μαζί με την εισοδηματική πολιτική. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η περικοπή θα χαρακτηρίζεται από την καθολικότητα και την αποφυγή εξαιρέσεων αλλά παράλληλα θα ληφθούν υπόψη και οι συνολικές αμοιβές όπως και οι δικαιολογητικοί παράγοντες χορήγησης των επιδομάτων, ώστε οι τελικές αποφάσεις να είναι δίκαιες και αποτελεσματικές». Το υπουργείο αποβλέπει από τις περικοπές στα επιδόματα ένα σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, ενώ το ζητούμενο είναι η κατανομή των βαρών. Σημειωτέον ότι το χρονοεπίδομα θα εξαιρεθεί από τις περικοπές. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει κινητοποιήσεις στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ενεργειών της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.