Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΕΩΣ ΤΟ 2014 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ή ΝΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΧΡΕΟΣ Κερδοσκοπικό τσουνάμι με λεία 150 δισ.


Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑΣε ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα κρατικά ομόλογα της τάξης των 150 δισ. ευρώ, που λήγουν μαζικά από φέτος μέχρι και το 2014, ποντάρουν ανοιχτά πλέον τα ξένα κερδοσκοπικά funds, που έχουν πέσει σαν τις ακρίδες στη χώρα μας δημιουργώντας συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας στο οικονομικό σύστημα.Παράγοντες της κεφαλαιαγοράς δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο τον χρόνο που επέλεξαν διεθνείς τράπεζες και hedge funds να επιτεθούν στην αγορά ομολόγων, με τη συνδρομή «εχθρικών» δηλώσεων από τις ευρωπαϊκές Αρχές και τρομοκρατικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου.
Αρχής γενομένης από φέτος, που λήγουν ομόλογα ύψους 32 δισ. ευρώ (έναντι μόλις 6 δισ. ευρώ πέρυσι), και μέχρι το 2014 η χώρα είναι υποχρεωμένη να εκταμιεύσει πάνω από το μισό ΑΕΠ της για να αποπληρώσει τους πιστωτές της, καθώς μέσα σε αυτή την πενταετία λήγει σχεδόν το 50% του συνολικού σημερινού ελληνικού χρέους σε ομόλογα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λήξης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι έχει φτάσει ο καιρός που το κράτος πρέπει σε μόλις πέντε χρόνια να ξεπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τα 150 από τα 300 δισ. ευρώ που έφτασε να χρωστά σήμερα (κυρίως σε Γερμανούς και Γάλλους), αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων.
Ο εκτροχιασμός της αγοράς ομολόγων το επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο: με το spread στα δεκαετή ομόλογα πάνω από τις 400 μονάδες βάσης (ήταν μόλις 27 μονάδες το 2007) και την απόδοση να υπερβαίνει το 7,2%, όποια προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους με έκδοση νέων ομολόγων όχι μόνο καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής για το Δημόσιο, που πρέπει να πληρώνει στους δανειστές της τόκους... πιστωτικής κάρτας, αλλά χαρίζει δισεκατομμύρια σε όσους είναι «σορτ» στην ελληνική αγορά ομολόγων ή στα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου της χώρας.
Είναι τέτοιος ο παραλογισμός του οικονομικού συστήματος ώστε μια κυρίαρχη χώρα, όπως η Ελλάδα, αναγκάζεται πλέον να δανείζεται με επταπλάσιο κόστος απ' ό,τι οι τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες, ενώ αντλούν «τσάμπα» χρήμα από την ΕΚΤ και τη FED λόγω μηδενικών επιτοκίων και μέτρων στήριξης, το μεταπωλούν με τοκογλυφικούς όρους στα κράτη, χειραγωγώντας τις αγορές ομολόγων.
Εγγυημένα κέρδη
Η τραγική χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας κάνει το έργο των hedge funds και των δανειστών πιο εύκολο, καθώς παρέχει «εγγυημένα κέρδη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, φέτος λήγουν ομόλογα 31 δισ. ευρώ, το 2011 άλλα 27 δισ. ευρώ, το 2012 επιπλέον 32 δισ. ευρώ, το 2013 26 δισ. ευρώ και μέσα στο 2014 συνολικά 32 δισ. ευρώ.
Με συνολικά έσοδα της τάξης των 50-60 δισ. ευρώ ετησίως, το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να πληρώνει κάθε χρόνο, μόνο σε τόκους, πάνω από 12 δισ. ευρώ (πέρυσι πληρώσαμε 12,1 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 25-30% των συνολικών εσόδων) και παράλληλα να δαπανά άλλα 20 δισ. ευρώ για την απόσβεση του χρέους (χρεολύσια).
Η διαρκής αναχρηματοδότηση του παλαιότερου δανεισμού με νέο δανεισμό, και μάλιστα όλο και πιο βραχυπρόθεσμο, αποτελεί εδώ και χρόνια ουσιαστικά έναν αδιέξοδο ολισθηρό μονόδρομο για τη χώρα, που έχει αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωση του χρέους.
Το 2009 η χώρα χρειάστηκε να δανειστεί περίπου 65 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος -παρότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται δανεισμός 54 δισ. ευρώ- ο πήχυς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, θα ανεβεί πολύ παραπάνω λόγω της λήξης παλαιότερων δανείων, αλλά και της αύξησης του ελλείμματος κατά 20 δισ. ευρώ. Με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης να διευρύνονται το 2011, ο δανεισμός του χρόνου ίσως υπερβεί ξανά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον μέχρι το 2014.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2010, στο τέλος της χρονιάς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 326 εκατ. ευρώ, ενώ στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του 2011 θα φτάνει τα 350 δισ. ευρώ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.